نشست تخصصی چشم انداز باستان شناسی عصر آهن در آستارا برگزار می شود
به گزارش گیلان مصور، به همت سازمان میراث فرهنگی و شهرداری آستارا اولین نشست تخصصی چشم انداز باستان شناسی عصر آهن با محوریت شمال و شمال غرب ایران، هفتم دی ماه در آستارا برگزار می شود.
دبیر اجرایی این نشست علمی در گفتگو با گیلان مصور گفت: تاریخ ایران بین سالهای۵۰۰- ۵۵۰قبل میلاد، از نظر باستان شناسی و بررسی تحولات و دگرگونی های فرهنگی فلات ایران از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
مهدیس نجف زاده با اشاره به موضوع این نشست یعنی عصر آهن ابراز کرد: سالهای یاد شده مصادف با دورۀ گذار از عصر مفرغ به آهن است و عصر آهن یکی از بحث برانگیزترین مباحث باستان شناسی است و هنوز هم ابهامات زیادی به همراه دارد. به گونهای که بسیاری از محققان عبارت «عصر تاریک» را برای این عصر بکار میبرند.
وی افزود: واژههای عصر آهن و فرهنگ سفال خاکستری در ذهن محققین و باستانشناسان تداعی کننده موضوعاتی مانند: وجود فرهنگ قبرستان، کمبود بقایای استقراری، مسألهی مهاجرتها، تقسیمات عصر آهن I تا III و بوجود آمدن حکومتهایی چون اورارتو، ماد و هخامنشی و اشکانی است. بنابراین در تاييد صحت و سقم این نظریه، لازم است كه شواهد و قرائن باستان شناختي قرابتهاي فرهنگي و نيز پيوستگی های سنتهای بازتاب یافته در فرهنگ مادی این مهاجران در فراسوی فلات ایران و بخصوص در قفقاز و آسیای میانه بررسی و تحلیل گردد .
دبیر اجرایی این نشست در ضرورت بررسی عصر آهن در شمال و شمال غرب کشور تاکید کرد: برگزاری چنین نشست های علمی در کنار پایان نامه ها و تحقیقات دانشگاهی می تواند زوایای تاریک این دوران را روشن ساخته و با تحلیل های درست، راهگشای بسیاری از ابهامات و معماها این دوره حساس باشد.
مهدیس نجف زاده، ویژگی های عصر آهن در حاشیه جنوبی دریای کاسپین را توضیح داد و افزود: به علت قرابت جغرافیایی با حوزه قفقاز (محل اصلی استقرار قوم آریایی یا هند و اروپایی)، بررسی عصر آهن در این منطقه اجتناب ناپذیر است. و به همین دلیل محل برگزاری نشست علمی چشم انداز باستان شناسي عصر آهن شمال و شمال غرب، بندر مرزی آستارا انتخاب شده است تا بتوانیم در جوار یکی از بي نظير ترين مراكز تمدن عصر آهن جهان که در تالش قرار گرفته و از نظر باستان شناسان کشور مغفول مانده است.
وی یادآور شد: منطقه تالش باهمه غنای فرهنگی خود در عصر آهن، تا محدوده جغرافیایی لنکران در جمهوری آذربایجان تداوم دارد و شهرستان آستارا در مرکز این تمدن عظیم، محل اصلی گذر و انتقال این فرهنگ به نقاط مختلف جهان (اروپای غربی، اروپای شرقی و ماورا النهر) قلمداد می شود که متأسفانه تا کنون بدان هیچگونه توجهی نشده است.
دبیر اجرایی این نشست ابراز امیدواری کرد؛ این نشست بتواند راهگشای بسیاری از ابهامات و معماها این دوره حساس و کلیدی در این مناطقه باشد.
دبیر اجرایی این نشست تخصصی تصریح کرد: مهمترین خروجی این نشست، چاپ مجموعه مقالات علمی در قالب یک کتاب است و در روز نشست نیز از این کتاب رونمایی می شود.
نجف زاده یادآور شد: دکتر علیرضا هژبری نوبری، یوسف فلاحیان، علی ماهفروزی، دکتر ابراهیم امیر کلایی، حمید عمرانی رکاوندی، رضا رضالو، ولی جهانی و رضا غفاری هریس سخنرانان این نشست تخصصی خواهند بود.
علاقمندان جهت شرکت در این نشست علمی، می توانند روز پنجشنبه ۷دی ماه ساعت ۹:۳۰ در سالن همایش شهرداری بندر مرزی آستارا حضور بهم رسانند.
