به گزارش پایگاه اطلاعرسانی آستان قدس رضوی، دکتر «محمد علی رجبی دوانی»؛ عضو هیئت علمی دانشکده هنر دانشگاه شاهد و عضو پیوسته فرهنگستان هنر در اولین جلسه از سلسله نشستهای تخصصی سطح چهارم رویش فرهنگ که از سوی اداره پاسخگویی به سوالات دینی آستان قدس رضوی برگزار شد به موضوع «» پرداخت.
استاد نشست تخصصی «رویش فرهنگ» دوران حکومتی آل بویه را به عنوان یکی از تحولات علمی و فرهنگی ایران و جهان اسلام نام برد و اظهار کرد: دولت آل بویه، گرایش بالایی به تشیع دوازده امام داشته است اما برخی مورخان نیز آنها را زیدیه معرفی کرده اند.
وی اضافه کرد: چون شیعه با پیروی از مکتب اهل بیت(ع) در مسائل فقهی و اعتقادی به عقل و احادیث بها می داده است اهل اخبار و حدیث فشار زیادی را به آل بویه می آوردند.
این استاد دانشگاه افزود: با نگاهی گذرا بر تاریخ ایران اسلامی خواهیم یافت که قرن 4 و 5 ، همان زمانی که اروپا در سیاهی خود به سر می برد، اوج تمدن فرهنگ اسلامی بوده است، که این مهم با توجهات حکومت آل بویه به مذهب شیعی صورت گرفته است.
دکتر محمد علی رجبی دوانی اظهار کرد: علمای زیادی چون شیخ صدوق و شیخ طوسی، در همان زمان فرصت را غنیمت شمرده و کتب ارزشمندی در راستای تبیین مفاهیم و مبانی اسلام را تالیف کرده اند.
عضو هیئت علمی دانشکده هنر دانشگاه شاهد با بیان اینکه بسیاری از وزیران آل بویه از دانشمندان بوده اند، ادامه داد: «ابن خلدن» از مورخان بزرگ که گرایش شیعی هم نداشته است از دولت آل بویه و فرصتی که آنان در زمینه رشد دینی و فرهنگی ایجاد کرده اند را محترم برشمرده و از آن دوره به عنوان زمان مباهات مسلمانان جهان یاد می کند.
وی با بیان اینکه سید رضی کتاب نهج البلاغه را در زمان آل بویه تالیف کرده است، افزود: آن زمان بهترین دوره برای ترویج و بیان معارف شیعی به شمار می رود.
عضو پیوسته فرهنگستان هنر گفت: در زمان آل بویه دارالعلم های زیادی تاسیس شد.
دکتر محمد علی رجبی دوانی با اشاره به اینکه دوره سلجوقیان، زمان رکود علمی و فرهنگی ایران بشمار می رود، افزود: در دوران سلجوقیان، جامعه علمی و فرهنگی ایران رو به جمود و خشکی کشیده شد و مردم به خانقاه ها و تصوف روی آوردند.
عضو هیئت علمی دانشکده هنر دانشگاه شاهد زمان مغول را دوره ویرانی و نابودی علوم فاخر ایران معرفی و اذعان کرد: حمله مغول گرچه، ویرانی و کشتار زیادی را برای ایران پدید آورد اما در این برهه از زمان شیعه از حالت تقیه خارج شد زیرا که مغول به خاطر بت پرست بودن، به شیعه و سنی کار نداشت.
یادآور میشود؛ سلسله نشستهای تخصصی «رویش فرهنگ» با هدف دانشافزایی ناظر بر مهارت مخاطب در حوزه فرهنگ و آشناسازی فعالان فرهنگی با مبانی کار فرهنگی از منظر مقام معظم رهبری از سوی معانت تبلیغات و ارتباطات اسلامی آستان قدس رضوی در چهار سطح و در قالب 48 جلسه برگزار می شود.