به گزارش خبرنگار کتاب شبستان ، «تاریخ نه آیینه عبرت است نه کارنامه جهل و جنایت. کسانی که با آن چنین شوخیها کردهاند درواقع خواستهاند بعضی از کسانی را که در تاریخ، نام و آوازه یافتهاند دست بیندازند یا ستایش و نکوهش کنند. تاریخ راستین سرگذشت زندگی انسان است. سرگذشت انسانهاست که زندگی کردهاند و حتی در راه آن مردهاند. اما آنچه برای مورخ اهمیت دارد آن نیست که چگونه مردهاند، آن است که اینها چگونه زیستهاند. شک نیست که زندگی ازآنچه جهالت و شقاوت انسان خوانده میشود هرگز خالی نیست و از اینجاست که در تاریخ صفحههای آلوده و تیره هست.»
آنچه خواندید بخشی از مقدمهی «تاریخ ایران پس از اسلام» است. کتاب حاضر تلفیقی است از تاریخ ترکیبی و تاریخ تحلیلی ایران در دورهی اسلامی. هم چشمانداز سراسر حیات گذشتهی این ادوار است و هم تحقیق در جزییات احوال نامآوران و بنیادهای مهم آن. و مؤلف در نگارش کتاب از تلفیقی از دو شیوهی تاریخ تحلیلی و تاریخ ترکیبی استفاده کرده است.
کتاب حاضر مشتمل بر هفت بخش به شرح زیر است:
«در باب مآخذ و نقد آنها» که متشکل از عناوینی چون ملاحظات کلی در باب مآخذ، روایات قدیم، تواریخ قرن دوم و سوم، تواریخ عام عربی، تواریخ عام فارسی و... است.
بخش دوم با عنوان «فرجام روزگار ساسانیان» از عناوینی چون؛ اسباب سقوط ساسانیان، آیین مانی، آیین مزدک، ساسانیان و آیین زرتشت و... تشکیلشده است.
بخش سوم «اسلام در مهد» نام دارد و شامل موضوعاتی چون؛ جزیره العرب، عرب بدوی، مروت عرب، محمد در مکه، آغاز دعوت ...است.
چهارمین بخش با نام «عرب در ایران» مشتمل بر عناوینی مانند؛ اختلاف در روایات، ایران و عرب، اندیشهی فتح، تاختوتاز در عراق، جنگ نهاوند و... است.
بخش پنجم «موالی و نهضتها» نام دارد و به موضوعاتی چون؛ مهاجرت اعراب، مهاجرت پارسیان، دعوت عباسیان در خراسان و... میپردازد.
ششمین بخش «دنیای هزار و یکشب» متشکل از عناوینی چون؛ ایرانیان و دولت جدید، از منصور تا متوکل و زندگی عامه، ترکان در بغداد و ... است.
بخش هفتم با عنوان «رستاخیز ایران» به مسائلی چون؛ خراسان تا عصر طاهریان، رویگر زادهی سیستانی، یعقوب و سرگذشت او و... میپردازد.
کتاب حاضر را نشر «امیرکبیر» در قطع وزیری و با قیمت 40 هزار تومان در شانزدهمین چاپ روانهی بازار کتاب کرده است.