آیا اهل سنت در حق صحابه غلو دارند ؟
آری دسته ای از آنان در حق صحابه غلو می کنند و آنان را عادل و مصون از خطا می دانند، به گونه ای که معتقدند معصیت، هیچ ضردی به عدالت آنان نمی رساند و هم چنان بهشتی باقی می مانند، هر چند پیامبر (صلی الله علیه و آله) از ارتداد گروهی از آن ها و جهنمی بودن آنها خبر داده باشد.
آنان در تعظیم صحابه به اندازه ای مبالغه می کنند که به مقام رسالت توهین کرده و به منکر محسوسات می شوند. بخش بزرگی از اهل سنت بر این باورند.
واقعاً اهل سنت لعن پیامبر(صلی الله علیه و آله) در حق متخلفان از سپاه اُسامه که خود نقل می کنند نمی پذیرند که چنین اعتقادی دارند.
غالیان در حق صحابه برای این لعن چاره ای اندیشیده اند و به ان پاسخ داده اند از زبان ابوهریرة روایتی جعل کرده اند که پیامبر (صلی الله علیه و آله) فرمودند: فأیّما مؤمن سببته فاجعل ذلک له قربة الیک یوم القیامة
خداوندا ! بدگویی مرا در حق هر مومنی مایه قرب و نزدیکی خودت در روز قیامت قرار بده.
راز اصلی این غلو ها و مبالغه های بیهوده در حق صحابه چیست؟
راز اصلی این است که گروهی از علمای اهل سنت گمان می برند که که با بطلان عدالت صحابه و تعلیق عدالت آن ها بر مبنای عمل و رفتارشان ، پایه و اساس مذهبشان از بین می رود و هیچ راهی جز راه اهل بیت (علیهم السلام) پیش روی آنان باقی نمی ماند؛ از همین روی ، بنا را بر انکار ، امتناع و دوری از آن گذاشته اند.
به نظر شما کدامیک از ناصبی و غلات خبیث ترند؟
غالیان زیرا ناصبی به مقام امامت توهین می کند، ولی غالیان، به مقام ذات پروردگار یگانه .
به نظر شما خوارجی که با علی (علیه السلام) جنگیدند در مقام مقایسه با غلات کدام مطرود ترند؟
غلات که او و فرزندانش را خدا می دانند.
آیا دانشوران منصف اهل سنت بین شیعیان و غالیان فرق می گذارند؟
آری از باب نمونه انور جندی از علمای مصری می نویسد:
سزاوار است که یک پژوهشگر، هوشیارانه بین شیعه غالیان ـ کسانی که امامان شیعه سخت به آنان تاخته اند و در مورد آنان هشدار داده اند ـ جدایی نکند.
محمد غزالی می نویسد:
برخی از این دروغ گویان که بین شیعه و غالیان خلط نموده اند، شایع کرده اند که شیعه ، پیروان علی و سنی ها پیروان محمد (صلی الله علیه و آله) هستند و شیعه ، علی را برای نبوت شایسته تری داند و معتقد است که نبوت به غلط به دیگری تعلّق گرفته است این از تهمت های بسیار زشت و دروغ های پست است.
عبدالحلیم جندی گفته اهست:
«... کارهای غالیان را به شیعه نسبت دادند و با این کار، تأثیری نابجا در برداشت دیگران نسبت به شیعه گذاشتند و تهمت هایی به شیعه نسبت دادند که آنان از این تهمت ها بیرازی می جویند؛ مثل این که امام ، همان خداست از جهت ظهور واتحاد و چنین عقیده ای غلو در مدّ کفر است ...
و دانشوران دیگری که آقای احمد خامه یار در مقاله خود با عنوان شیعه چه نسبتی با غالیان دارد سخنان آنان را آورده است.
آیا حافظ رجب برسی غالی است؟
دیدگاه علماء متفاوت است؛ علامه مجلسی، عبد الله افتدی اصفهانی و سید محسن امین به برسی نسبت افراط و غلو داده اند. اما کسانی مانند علامه امینی از وی دفاع کرده اند و معتقدند اینها غلو نیست بلکه باید به مقامات اهل بیت اشراف داشت تا بتوان آن را فهمید.