خواندنی های تاریخی

«کباب کوبیده» از کی غذای ملی ایرانیها شد؟ خیلیها نمیدانند که این غذای محبوب و همهپ

در میان علمای اهلبیت و بنیهاشم، نام «عبدالعظیم حسنی» چون ستارهای درخشان در آسمان اما

ایرانیها از کی کتابخوان شدند؟ از روزی که مغازههای کتابفروشی باز شد که به آنها «دکان

مسلمانان با توجه به فرهنگ و رسوم کشور خود به جشن و سرور و برگزاری مراسم خاص دینی و عرفی

تاریخ را سه گوه می توان تعریف کرد. در حقیقت سه علم مربوط به تاریخ می توانیم داشته باشیم
جدیدترین دیدگاه ها
گزارش نشست «موانع فکری و فرهنگی تحقق وحدت مسلمانان در عصر حاضر»
گفت و گو با نظام سلطه در سيره امام حسين(ع) (بخش اول)
محمد الله اکبری يكي از انحرافات تاريخي در السنۀ واعظين و مادحين اهل بيت(ع) اين است كه امام حسين(ع) در راستاي احياي سنن الهي، به جز جنگ و قيام عليه يزيد، به استراتژي ديگري قائل نبوده است. براي بررسي اين انحراف با محمد الله اكبري، مدير پژوهشكده تاريخ و سيره اهل بيت(ع) گفت و گويي ترتيب داديم كه از منظر فرهيختگان محترم ميگذرد.
سیره امام سجاد (ع)
آنچه در پی می آید، خلاصه ای است از کتاب «پژوهشی در زندگی امام سجاد علیه السلام » نوشته حضرت آیت الله سید علی حسینی خامنه ای - مقام معظم رهبری،دامت برکاته - چاپ اول، اسفند 1361 . ناشر: حزب جمهوری اسلامی، 80 ص . بیست هزار نسخه .
امام سجّاد(ع) از دیدگاه اهل سنّت
یکی از وظایفی که بر عهده شیعیان نهاده شده، «شناخت پیشوا و رهبر» می باشد. در یک نگاه کلّی دو راه برای شناخت امام وجود دارد: از دیدگاه احادیث اهل تشیّع و از دیدگاه احادیث اهل تسنّن. در این نوشتار سعی شده از دیدگاه اهل سنّت گوشه ای از شخصیت ممتاز امام زین العابدین علیه السلام به پیشگاه شما سروران گرامی تقدیم شود.
برخورد امام حسین(ع) با جنگ نرم اموی
یکی از نکات قابل تأمل در قیام امام حسین ـ علیهالسلام ـ دلایل تغییر ذهنیت و محاسبهٔ مردم نسبت به اهداف پیامبر اسلام ـ صلوات الله علیه و آله ـ و ارزشهای اسلامی تنها نیمقرن پس از رحلت پیامبر بود؛ تغییری که سرانجام به حادثهٔ کربلا انجامید. یکی از لایههای نهضت امام حسین ـ علیهالسلام ـ رویارویی با عملیات روانی حکومت بنیامیة بود. توجه به آن عملیات روانی و فضای تبلیغاتی، تا اندازه بسیاری، ما را در فهم حرکت امام حسین ـ علیهالسلام ـ کمک میکند. در حقیقت واقعهٔ کربلا، تنها رویارویی با یک فرد نااهل و نالایقی نبود که ادعای خلافت کرده بود، بلکه یک فضای عمومی در جامعه پدید آورده بودند که خلافت یزید هم به عنوان قطعهای از آن پازل، محصول و فرآیند آن فضا بود. در واقع باید امام را شهید فضای فرهنگی و تبلیغاتی بدانیم. برای فهم بهتر این موضوع، فضای عمومی دوران امامت امام حسین ـ علیهالسلام ـ را از آغاز آن (از ۲۸ صفر سال ۵۰ هجری) تا دهم محرم سال ۶۱ بررسی میکنیم.
ثبت نام آزمون کارشناسی ارشد و دکتری جامعة المصطفی (ص)
جامعه المصطفی العالمیه آزمون دکتری ثبت آزمون ورودی مقاطع دکتری برای طلاب ایرانی و غیر ایرانی و آزمون ورودی مقطع کارشناسی ارشد برای طلاب غیر ایرانی شروع شد. در مقطع دکتری از گرایش های تاریخی، تاریخ اهل بیت (ع)، تاریخ تمدن اسلامی و تاریخ تشیع در سال 92 -93 پذیرش دارد و در مقطع کارشناسی ارشد گرایش های تاریخ تمدن اسلامی ، تاریخ اهل بیت (ع) ، تاریخ تشیع و تاریخ معاصر جهان اسلام برگزار می گردد.
پانزدهمین نشست سیره پژوهی برگزار می گردد
در ادامه سلسله جلسات علمی تخصصی سیره پژوهی پانزدهمین نشست علمی سیره پژوهی برگزار می گردد. موضوع: روش تحقیق در سیره (1) سخنران:آقای دکتر کافی زمان:سه شنبه چهاردهم آبان، از ساعت 15 مکان: سالن شهید عارف حسینی مجتمع آموزش عالی امام خمینی (ره)
مفهوم انحطاط در اندیشه سیاسی اسلام
انحطاط از آن رو که همواره در جهان اسلام، حیات و ممات داشته، موضوع جدیدی به شمار نمی آید ولی طی چند سده اخیر، جلوه های تازه ایی از آن پیدا شده که آن را در کانون گفتگوهای اندیشمندان سیاسی مسلمان و سیاست مداران دول اسلامی قرار داده است و از این رو، اهمیتی مضاعف یافته است.
دانلود کتاب النقد التاریخی
کتاب النقد التاریخی ترجمه به عربی عبدالرحمن بدوی مشتمل بر سه مقاله مدخلی بر مطالعات تاریخی نوشته آنجلو اسینوبوس نقد متن نوشته پول ماس تاریخ عمومی نوشته امانوئل کانت
بحرانی که امام سجاد(ع) آن را مدیریت کرد
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط محمد صحتی سردرودی اوضاع نابسامان جامعه اسلامی بعد از عاشورا؛ فعالیت های سیاسی و تبلیغی امام سجاد(ع) بعد از واقعه عاشورا؛ احیاگر تمدن اسلامی؛ شیوه احیاء فرهنگ عاشورا؛ غفلت از نقش امام سجاد(ع) در عاشورا؛ جانباز عاشورا؛ زینب و رسالت عاشورایی؛ اربعین؛ امام حسین (ع) را در یک فرهنگ محصور نکنیم از موضوعات مطرح شده در این گفت و گو است. اربعین فرصتی است برای باز اندیشی حادثه کربلا و پیامدهای آن برای جامعه اسلامی، زخمی که پس از قرن ها همچنان بر پیکره جامعه اسلامی وجود دارد و هرگز التیام نخواهد یافت. آنچه می خوانید حاصل گفتگو با حجت الاسلام والمسلمین محمد صحتی سردرودی از محققان و پژوهشگران حوزه علمیه است که در آن اوضاع مسلمانان بعد از حادثه عاشورا و نقش حضرت امام سجاد (ع) و زینب (س) در مدیریت بحران و نیز مباحث پیرامون اربعین بررسی شده است.
جايگاه اربعين در فرهنگ شيعي و عاشورا
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط رضا حمیدی در گفتگو با رسول جعفریان دليل بزرگداشت اربعين؛ راز و رمز اربعين؛ جايگاه اربعين در فرهنگ عاشورا؛ نخستين اربعين امام حسین(ع)؛ رابطه بين اربعين و عرفان؛ جايگاه عدد «اربعين» در متون ديني مهم ترین مطالب این گفت و گو است. درطليعه گفتگو بفرماييد دليل بزرگداشت اربعين چيست ؟ اعتبار اربعين امام حسين (ع ) از قديم الايام ميان شيعيان و در تقويم تاريخي وفاداران به امام حسين (ع ) شناخته شده بوده است. كتاب مصباح المتهجد شيخ طوسي كه حاصل گزينش دقيق و انتخاب معقول شيخ طوسي از روايات فراوان در باره تقويم مورد نظر شيعه در باره ايام سوگ و شادي و دعا و روزه وعبادت است ، ذيل ماه «صفر» مي نويسد: نخستين روز اين ماه (از سال 121)،روز كشته شدن زيد بن علي بن الحسين است.
زندگی و زمانه امام کاظم علیه السلام
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط محمد هادی یوسفی غروی به مناسبت میلاد مسعود هفتمین مهر سپهر آسمان ولایت و امامت، حضرت امام موسی کاظم علیه آلاف التحیة والثناء در گفت وگویی با حجةالاسلام والمسلمین یوسفی غروی به واکاوی عصر امام موسی کاظم علیه السلام و بررسی خدمات و فعالیت های آن امام همام پرداخته شده است. متن این گفت وگو در ذیل تقدیم می شود.
گفت و گو با نظام سلطه در سيره امام حسين(ع)(بخش دوم)
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط محمد الله اكبري در ادامۀ گفت و گو با استاد محمد الله اكبري، مدير پژوهشكدۀ تاريخ و سيرۀ اهل بيت(ع)، دربارۀ گفت و گو با نظام سلطه در سيرۀ امام حسين(ع)، به بررسي گفت و گو در واقعۀ عاشورا ميپردازيم. در واقعۀ كربلا، امام حسين(ع) با چه كساني گفت و گو كرد؟ در مسير مكه به كوفه، امام حسين(ع) با حر بن يزيد رياحي، مأمور كوفه برخورد ميكند. اين ملاقات وقتي است كه خبر شهادت مسلم و هاني به امام رسيده است. اولين برخورد اين است كه امام ياران حر را آب مي دهد. با نيروي دشمن كه سواره نظام و سرتا پا مسلح است، احوال پرسي مي كند. ظهر حر و يارانش پشت سر امام نماز مي خوانند.
گفت و گو با نظام سلطه در سيره امام حسين(ع) (بخش اول)
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط محمد الله اكبري يكي از انحرافات تاريخي در السنۀ واعظين و مادحين اهل بيت(ع) اين است كه امام حسين(ع) در راستاي احياي سنن الهي، به جز جنگ و قيام عليه يزيد، به استراتژي ديگري قائل نبوده است. براي بررسي اين انحراف با محمد الله اكبري، مدير پژوهشكده تاريخ و سيره اهل بيت(ع) گفت و گويي ترتيب داديم كه از منظر فرهيختگان محترم ميگذرد.
ویژه نامه محرم (در حال بارگزاری)
باز این چه شورش است که در خلق عالم است باز این چه نوحه وچه عزا وچه ماتم است باز این چه رستخیز عظیم است کز زمین بی نفخ صور، خاسته تا عرش اعظم است این صبح تیره باز دمید از کجا؟ کزو کار جهان وخلق جهان جمله درهم است گویا، طلوع میکند از مغرب آفتاب کآشوب در تمامی ذرات عالم است گر خوانمش قیامت دنیا، بعید نیست این رستخیز عام، که نامش محرم است در بارگاه قدس که جای ملال نیست سرهای قدسیان همه بر زانوی غم است جن وملک بر آدمیان نوحه میکنند گویا، عزای اشرف اولاد آدم است خورشید آسمان وزمین، نور مشرقین پروردهٔ کنار رسول خدا، حسین
چهاردهمین نشست سیره پژوهی
با موضوع جریان شناسی قرائت های عاشورایی سخنران: دکتر محسن رنجبر زمان: سه شنبه بیست و سوم آبان از ساعت 15 مکان: سالن شهید عارف الحسینی مجتمع آموزش عالی امام خمینی (ره)
معرفی کتاب جريانشناسي تاريخي قرائتها و رويكردهاي عاشورا
جريانشناسي تاريخي قرائتها و رويكردهاي عاشورا از صفويه تا مشروطه (با تاكيد بر مقاتل) اثر برگزیده جشنواره بین المللی فارابی بیان مسأله از زمان رخداد واقعه عاشورا تا عصر حاضر، مقتلنویسان و راویان و مورخان تاریخ عاشورا برداشتهای گوناگون از این واقعه، ارائه کردهاند كه هر اندیشمند و پژوهشگر تاریخ عاشورا را به این اندیشه وا میدارد كه چرا درباره یك حادثه، به این میزان، برداشتهای گوناگون شده است؟ چنانکه برخی از آموزههای روایی و نیز بعضی از برداشتها و یا تفسیرهای نادرست از برخی آموزههای دینی و اعتقادی از جمله بحث قضا و قدر، شفاعت و... زمینه و عامل دیگری برای ظهور یا رواج برخی دیگر بوده است. این پژوهش، پس از تبیین و پیشینة هر قرائت و بیان شاخصها و ویژگیهای آن، درصدد شناسایی، مطالعه و بررسی شرایط، زمینهها و عوامل پیدایش و یا ترویج این قرائتها از واقعة عاشورا و در یك جمله، جریانشناسی تاریخی این قرائتها از عصر صفویه تا مشروطه، البته با بهرهگیری از مقاتل و منابع تاریخ عاشورای دوران مورد بحث است.
جريان شناسي تاريخي رويكرد و قرائت حماسي ـ اسطورهاي از واقعة عاشورا
پژوهش حاضر به مطالعه، بررسي و جريانشناسي تاريخي يكي از مهمترين و مشهورترين قرائتها و برداشتها از واقعه عاشورا، يعني قرائت حماسي ـ اسطورهاي از عصر صفويه تا مشروطه (با تأكيد بر مقاتل) ميپردازد. بر اين اساس، پس از بيان چيستي دو واژه حماسه و اسطوره و رابطه و نسبت ميان آن دو، به تبيين و پيشينه اين رويكرد و قرائت پرداخته شده است. در ادامه، جريانشناسي تاريخي اين رويكرد، يعني تبيين و تحليل شاخصها و ويژگيها و زمينهها و عوامل پيدايش و ترويج قرائت ياد شده، مورد مطالعه و پژوهش قرار گرفته است.
دو تصویر متضاد از سیمای محمد(ص)
( بررسی زندگی و شخصیت پیامبر اعظم (ص) در دو روایت غربی و شرقی) توهين غربی ها به اسلام و پيامبر(ص)، سابقه طولانى دارد. نخستين توهين ها از اسپانياى اسلامى و از قرطبه و در سال 229 / 850 آغاز شد. پرفكتوس راهبه مسيحى اولين ناسزاگو عليه پيامبر بود. به تأثير از او، تعدادى از جوانان مسيحى قرطبه يك گروه شهادت طلب را تشكيل دادند تا مانع از گسترش نام و آئين محمد(ص) در اسپانيا شوند. شهادت طلبان قرطبه با حمايت آشكار و پنهان برخى مقامات كليسا و گروهى از مردم مسيحى می كوشيدند پيامبر را دروغگو، شهوت پرست و خوش گذران نشان دهند.
تبریک عید سعید غدیر خم
دشت غوغا بود ، غوغا بود ، غوغا در غدیر موج مى زد سیل مردم مثل دریا در غدیر در شکوه کاروان آن روز با آهنگ زنگ بى گمان بارى رقم مى خورد فردا در غدیر اى فراموشان باطل سر به پایین افکنید چون پیمبر دست حق را برد بالا در غدیر حیف اما کاروان منزل به منزل مى گذشت کاروان مى رفت و حق مى ماند تنها در غدیر ! عيد اکمال دين و سالروز اتمام نعمت و هنگامه اعلان وصايت و ولايت امير المومنين عليه السلام بر شيعيان و پيروان ولايت خجسته باد. سخن تاریخ، به مناسبت این عید بزرگ ویژه نامه عید غدیر خم را تقدیم می نماید. این ویژه نامه به همت حجة الاسلام محمد صادق غلامی پژوهشگر و دانش پژوه کارشناسی ارشد تاریخ تشیع آماده گردیده است. ویژه نامه عید غدیر خم مقالات گروه درباره غدیر مقالات دیگر غدیر در قلم و بیان مراجع غدیر در اینترنت
از تاریخ تا اندیشه (بازنگری تاریخ فکر شیعه؛ پیش نیازها)
متن حاضر تلخیصی از سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین دکتر محمد تقی سبحانی در نشست پژوهشی موضوعات تاریخ علم کلام است.این نشست در دانشکده علوم حدیث(قم)برگزار شده است.دکتر سبحانی در آغاز،میان اندیشه و تاریخ آن تمایز مینهد و با توجه به این تمایز، به یکی از پیشنیازهای روشی در باب بازنگاری تاریخ فکر شیعه در حوزه معارف حدیثی اشاره میکند.
- مقالات دیگر...
- 15 ذی الحجة - ولادت امام علی النقی الهادی(ع)
- 13 ذی الحجة - وفات شیخ آقا بزرگ تهرانی
- 11 ذی الحجة - ارتحال حاج میرزا جواد ملکی تبریزی
- طرح های جدید تخریب اماکن اسلامی تاریخی عربستان
- 10 ذی الحجة - شهادت عبدالله محض و جمعی از آل حسن (ع)
- 9 ذی الحجة - ارتحال عالم كبير علامه طبرسي
- 7 ذی الحجة - شهادت امام محمد باقر(ع)
- 6 ذی الحجة - يورش قرمطیان به مكه و قتل عام حجاج 317 قمری
- 5 ذی الحجة - غزوه سویق
- 2 ذی الحجة - تولد شیخ فضل الله نوری
- روابط علویان و عباسیان (از سال 11 تا 201 هجری)
- مصاحبه: واکاوی انگیزه مامون از ازدواج دخترش با امام جواد(ع)
- آسیب شناسی پایان نامه نویسی در گفتگو با دکتر صفری مدیر محترم گروه تاریخ
- تصویر پیامبر در غرب
- نقد و بررسى مقاله امام جعفر صادق(ع) در دائره المعارف اسلام
- تصویر امام جعفر صادق(ع) در دائرة المعارف اسلام
- 5 ذی القعده - وفات سید بن طاووس
- 2 ذی القعده - افتتاح دومین دوره مجلس شورای ملی
- تسلیت شهادت حضرت امام جعفر صادق (ع)
- انتشار فصلنامه سخن تاریخ شماره 15
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 1220315 |
بازدید امروز : 3812 |
کل بازدید : 8517485 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 7 |
زمان بازدید : 1/9688 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!