خواندنی های تاریخی

«کباب کوبیده» از کی غذای ملی ایرانیها شد؟ خیلیها نمیدانند که این غذای محبوب و همهپ

در میان علمای اهلبیت و بنیهاشم، نام «عبدالعظیم حسنی» چون ستارهای درخشان در آسمان اما

ایرانیها از کی کتابخوان شدند؟ از روزی که مغازههای کتابفروشی باز شد که به آنها «دکان

مسلمانان با توجه به فرهنگ و رسوم کشور خود به جشن و سرور و برگزاری مراسم خاص دینی و عرفی

تاریخ را سه گوه می توان تعریف کرد. در حقیقت سه علم مربوط به تاریخ می توانیم داشته باشیم
جدیدترین دیدگاه ها
گزارش نشست «موانع فکری و فرهنگی تحقق وحدت مسلمانان در عصر حاضر»
انگيزههاي کوچ اعراب مسلمان به ايران در جريان فتوح و پي آمدهاي آن
چكيده مهاجرت قبايل عرب به ايران در دوره اسلامي، كه هم زمان با فتوحات آغاز گردید، سبب شد تا فصل جدیدی در تاريخ، فرهنگ و تمدن اين مرز و بوم پديد آيد. مسأله اساسی پژوهش حاضر، این است که اعراب بنا بر كدام انگيزه ها به ايران مهاجرت كردند و مهاجرت و اختلاط و آمیزش دیرپایشان با ایرانیان، چه پی آمدهایی به همراه داشت.
زمین داور از سده اول تا ششم هجری
چکیده «زمین داور» یکی از مناطق جغرافیایی خراسان و سیستان بزرگ است که در روزگار کنونی در قلمرو مرزهای سیاسی کشور افغانستان قرار گرفته است. با توجه به داده های موجود در منابع، ابعاد جغرافیای طبیعی، انسانی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی این منطقه در قرن های نخست اسلامی بسیار مهم بوده است.
زمین داور از سده اول تا ششم هجری
چکیده «زمین داور» یکی از مناطق جغرافیایی خراسان و سیستان بزرگ است که در روزگار کنونی در قلمرو مرزهای سیاسی کشور افغانستان قرار گرفته است. با توجه به دادههای موجود در منابع، ابعاد جغرافیای طبیعی، انسانی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی این منطقه در قرنهای نخست اسلامی بسیار مهم بوده است
وضعیت اوقاف در دوره قاجاربا تکیه برقوانین مجلس وشکایات واقفان اصفهانی
چکیده تاریخ اوقاف در ایران، پر از وقایع و اتفاقاتی است که نشان میدهد چگونه سنت وقف، به صورت یک نظام اجتماعی و تشکیلاتی، تداوم و گسترش یافت. این نظام ایفاگر نقشها و وظایف اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و مدنی بود و از مظاهر پیشرفت و گسترش رفاه عمومی جامعه بهشمار میآمد. در این زمینه، ویژگیهای تاریخی نظام وقف از زوایای مختلف میتوان بحث کرد و درباره هر یک از ابعاد آن در روند تغییر و تحول، تحلیلهای گوناگونی ارائه داد.
سیاست مذهبی تیمور گورکانی در مورد شیعیان
چکیده امیرتیمور گورکانی(736-807 ق.) به امام علی(ع) و دیگر امامان شیعه احترام می گزارد و براي زيارتگاههاي آنان زمين، كشت زار، فرش و چراغ روشنايي وقف ميکرد. او امام علي(ع) را دوست داشت، عمر و ابوبكر را ارج ميگذاشت و از يزيد و معاويه بدگويي ميكرد. وی شیعه نبود، اما سیاست مداری زبردست بود که از باورهاي مذهبي شیعیان در جهت اهداف سياسي خویش بهره ميگرفت. علاوه بر آن، همنشینی با صوفیان، نگاهش را به مذاهب اسلامي و پيروان آنها ملايم ساخته و سبب مداراي او با شيعيان نيز همين بود. و پيوستن تیمور به تشيع اعتقادي مورد تأیید منابع و گزارش ها نیست.
خاورشناسان و حادثه سقيفه
چكيده پس از رحلت حضرت محمد(ص)، امت اسلامی بر سر جانشینی ایشان دچار اختلاف و دودستگی شدند و هر گروهی به فکر ریاست و خلافت افتادند. در این میان، یکی از مجموعه هایی که خیال قبضه کردن خلافت را در سر می پروراند، اعضای شورای سقیفه بودند که پس از درگذشت پیامبر تشکیل شد. در این شورا، تعداد اندکی از بزرگان به اصطلاح صحابه، حضور داشتند که تمام فرموده ها و سفارش های رسول خدا(ص) نسبت به علی(ع) را نادیده گرفتند و به فراموشی سپردند و حتی او را در محفل خویش خبر نکردند. اعضای سقیفه در روز غدیرخم، به این کار شوم تصمیم گرفتند و برای خلافت ابوبکر، ادله هایی مانند امام جماعت بودن به جای رسول خدا (ص)، کهن سال-ترین بودن، داشتن جایگاه نسبی با پیامبر اکرم (ص) (پدرزن) و غیره را مطرح می کردند. خاورشناسان نیز به دلیل استفاده از منابع اهل سنت و تحلیل و دیدگاه آنان، این گونه مباحث و روی کردها را در کتاب ها و پژوهش های خود آورده اند.
جنبش مدرسه سازی در ایران عصر ایلخان(مراکز علمی و آموزشی ایران در عصر ایلخانان و تأثیر آن در فرهنگ و تمدن اسلامی ـ ایرانی)ی
چکیده پژوهش درباره تاریخ مدارس به عنوان مراکز علمی ـ آموزشی را می توان بخشی از تاریخ علم و فرهنگ هر کشور به شمار آورد. بی شک تعدد و تنوع این مراکز در یک زمان و مکان خاص، نشانه رونق و ترقی علم و دانش در این دوره است. یکی از مقاطع تاریخی ایران که به رغم ذهنیت های موجود، از پرتعدادترین و پررونق ترین دوره های تاریخ ایران از نظر تأسیس مدارس علمی به شمار می آید، نیمه دوم عصر حاکمیت ایلخانان است، زیرا دهه های نخستین استیلای مغولان بیابان گرد بر ایران، سراسر ویران گری و کشتار بود. اما هم زمان با تثبیت و استقرار حاکمیت مغولان، سیاست آنان نیز به سوی به خدمت گرفتن وزرای فاضل، کاردان و دانش دوستی مانند عطاملک جوینی، خواجه رشیدالدین فضل الله و پسرش غیاث الدین، و آبادانی و تشویق و ترویج علم گرایش یافت. پی گیری این سیاست، گسترش چشم-گیر تأسیس مجتمع های بزرگ علمی و به طور کلی توسعه و ترقی علم و دانش در این دوره را به دنبال داشت. در این مقاله، تلاش خواهد شد که مهم ترین و مشهورترین مدارس علمی عصر ایلخانان، به تفکیک حوزه جغرافیایی معرفی گردد و تأثیر آنها در فرهنگ و تمدن اسلامی ـ ایرانی واکاوی شود.
عوامل اقتصادي تنش بين صفويه و عثماني
چكيده استقرار حاكميت صفوي در سال 907 قمري، رقابت شديد اقتصادي بين ايران و عثماني ايجاد كرد. در سده دهم و يازدهم قمري، حاكمان دو كشور به طور پيوسته و گسترده ازمسائل اقتصادي به عنوان اهرم فشار بر يك ديگر استفاده ميكردند كه اين خود پي آمد ناگواري را براي ساكنان دوكشور به هم راه داشت. ايران در آستانه به قدرت رسيدن شاه اسماعيل صفوي، به صورت حكومتهاي محلي اداره ميشد. هريك از شاه زادگان و اميران، درگوشهاي از اين كشور، به صورتهاي گوناگون مدعي حكومت مستقل بودند. مؤسس سلسله صفوي در مدت كوتاهي، تمام رقبا را از ميان برداشت و حكومت مركزي قدرت-مندی تشكيل داد كه اين رويداد براي دولت عثماني بسيار گران آمد، به ویژه كه هواخواهان صفوي، به صورت گروهي و مداوم از آسيايي صغير به ايران مهاجرت كردند و مايه نگراني عثماني گرديدند. در اين مقاله به طور اختصار، تسلط بر راه هاي تجاري، مراكز مهم اقتصادي، غنايم جنگي و برخی مسائل مرتبط با اقتصاد مطرح می شود كه زمينه ساز تنش بين صفويه و عثماني گرديد. نتيجه مقاله ميتواند زمينه ساز وحدت و انسجام ميان دولتهاي اسلامي و الگوي تاريخي مناسبي باشد تا با استفاده از آن، براي ايجاد هم گرايي بين دولتهاي اسلامي و مقابله با دولتهاي بيگانه، تصميمات شايستهاي سنجيده شود. واژگان کليدي
نگاهی به كتاب دفاع عن محمد(ص)ضد المنتقصين من قدره
چکیده: کتاب دفاع عن محمد(ص) ضد المنتقصین مِن قدره، به بررسی و نقد افکار و عقاید شرق شناسان و اروپاییان درباره پیامبر اسلام و بالتبع به دین اسلام اختصاص يافته است. اين نوشتار، به معرفي و بررسي اين كتاب می پردازد و اشاراتي اجمالی نيز به نارسايي هاي آن دارد. به طور كلي، اين كتاب تصويري نسبتاً گويا از عقايد غربيان درباره پيامبر اسلام (ص) عرضه مي دارد. جهان اروپایی اعم از مسیحیت و یهودیت، در طول قرن های متمادی، به اسلام با دید خصمانه و مبتنی بر باورهای عامیانه و وهمی نگریسته و عقایدِ اسطوره گونه ای درباره این آیین و آورنده اش یافته اند. این طرز فکر تا قرن هفده میلادی، هم چنان حاکم ماند تا این که متفکرانی از اروپا، این پرده اوهام را با درفش تحقيق عالمانه و با تکیه بر منابع اسلامی دریدند و راه را برای شناخت اسلام به دور از تعصب و پیش داوری، برای توده جهان غرب هموار کردند.
تداوم و انقراض کیسانیه
چکیده کیسانیه نخستین فرقه امامیه است که در اواخر قرن اول پدید آمد و تحولات مهمی را در تاریخ اسلام به وجود آورد. این نخستین فرقه ای به شمار می آید که در آن ادعای مهدویت شده است. این فرقه زیاد دوام نیاورد و به سبب انشعابات و دلایل دیگر، به تدریج در فرقه های دیگر مثل امامیه و غلات منحل شد و سرانجام منقرض گشت. واژه گان کلیدی کیسانیه، مختار، محمدبن حنفیه، هاشمیه، عباسیه، غلات، تداوم، انقراض.
پي آمدهاي سياسي تنش بين صفويه و عثماني
چكيده با تأسيس سلسله صفوي در سال907 قمري، عثمانيها آن را به عنوان رقيبی تلقي كردند كه موجوديت آنان را تهديد ميكرد و بيش از دو سده حاكميت صفويه، بين آنها كشمكش دامنه داری ايجاد كرد كه پي آمدهاي ناگواري را براي دنياي اسلام به بار آورد. امپراتوري عثماني، دشمن مشترك و خطرناك ايران و اروپا محسوب ميشد و هم دردي بين آنان، عاملي براي پيدايش اين انديشه گرديد كه هم گرايي ميان ايران و اروپا و جنگهاي شديد و فرساينده هم زمان و مشترك با عثماني، سبب شكست آن خواهد گرديد. از طرف ديگر، ازبكان همسايه شمال شرق ايران هميشه منتظر بهره برداري از هر گونه فرصت بودند. آنان همين كه صفويان را گرفتار جنگ يا در موقعيت ضعف ميديدند، به آنها می تاختند. بابريان نيز در انتظار فرصت بودند. در اين مقاله، به طور اختصار مداخلات دولتهاي بيگانه و شورشهایی كه زمينه ساز تنش بين صفويه و عثماني گرديد، بررسی خواهد شد. نتيجه اين مقاله، از اهداف بيگانگان پرده برداشته، از فرقههاي مختلف اسلامي و دولتهاي آنان ميخواهد كه در جهت وحدت و انسجام اسلامي گام بردارند و اقدامات و برنامههاي سنجيدهاي را در نظر گيرند.
بازشناسی ابن اعثم کوفی و کتاب الفتوح وی
چكيده بازشناخت مورخان و احياي متون تاريخي آنان، از جمله بايستههاي پژوهشي بااهميتي است كه اقدام به آن هرچه ديرتر صورت بگيرد، آفات افزونتري را به دنبال دارد. در اين ميان، نگارشهاي تاريخي كهن اهمیت و ارزش خاصي دارد كه تاكنون به گونهاي بايسته به آن توجه نشده است. افزون بر اهيمت ذكر شده، شناخت ابن اعثم از دو جهت ضرورت دارد: از يكسو به سبب قدمت كتاب الفتوح و از جانب ديگر طعنهايي كه بر او وارد شده است. اين ناسازگاري و فراز و فرودها، مسير مطالعه و بررسي شخصيت وي را ناموزون ساخته است. در این نوشتار، ضمن اشاره به زیست نامه ابن اعثم و بررسی مذهب و اوضاع سیاسی و فرهنگی روزگار وی روش، مکتب و گونه تاریخ نگاری او در کتاب الفتوح بررسی می شود. بعضی از نویسندگان، بر اساس برخی کاستی های کتاب الفتوح، گزارش های تاریخی این کتاب را زیر سؤال برده اند. گرچه الفتوح در اسناد برخی گزارش های تاریخی دارای مشکل است، ویژگی های منحصر به فردی نیز دارد. به هر روی، نقد و بررسی متون کهن تاریخ اسلام، آغازگاهی است برای ارائه تصویری صحیح از آن چه در صدر اسلام اتفاق افتاده است.
قانونمندی تاريـخ از ديدگاه شهيد مطهري
چکیده در این نوشتار، تلاش شده است تا پس از بیان دیدگاه شهید مطهری درباره هویت جامعه و نقش تصادف و اصل علیت در تحولات تاریخی، قانونمندی تاریخ، از نظر وی بررسی گردد. ضرورت بحث از اینجا ناشی میشود که ایشان با رویکرد دینی و استفاده از منابع معتبر چون قرآن، قانونمندی و سنن تاریخ را بررسی کرده و همچنین درباره فراگیری و کلیت آن نسبت به زمانهای حال وآینده، تحقیق نموده است. با آشنایی با دیدگاه ایشان، میتوان به بسیاری از پرسشهای مطرح درباب فلسفه تاریخ، از منظر دین پاسخ داد. ایشان همچنین با توجه به قانونمندی تاریخ، علمیت ن را مطرح ساخته است. استاد شهید در پایان، با عبور از قانونمندی تاریخ و پذیرش آن، پیشبینی، هدفمندی و تکامل تاریخ را که بر قانونمندی و علمیت آن مبتنی است، بیان نموده که در نهایت با حکومت جهانی موعود ادیان، پیوند خورده است.
تأملی در چگونگی تعامل صلاح الدين ايوبی با اسماعیلیان
چكيده صلاح الدين ايوبی با شجاعت و درايت نظامی خود كه می توان گفت ویژگی خاندان ايوبی بود، توانست به تدريج خود را به عنوان سربازی با كفايت و فرماندهی لايق به جامعه معرفی كند. موقعیت سياسی پدر و عموی وی، باعث شد تا او راه رشد و ترقی را آسان و سريع تر طی كند نورالدين محمود زنگی، اتابك سلجوقيان و از طرف آنان حاكم منطقه شام بود و خاندان ايوبی در خدمت وی بودند. وی برای نجات «العاضد» خليفه فاطمی از سلطه وزير خائن او «شاوُر اسدی» به آن جا لشکر گشید؛ زیرا شاور اسدی در تدارك ائتلاف با صليبيان بود و قصد باز كردن پای آنان به مصر را داشت. فرماندهی سپاه شام در آن زمان، به عهده «اسدالدين شيركوه ایوبی» عموی صلاح الدين بود، شيركوه، صلاح الدين جوان را به هم راه خود به مصر برد و فرماندهی بخشی از سپاهيان را به او سپرد. موفقيت وی در شكست هم زمان شاور و صليبيان، سبب خشنودی خليفه و سپردن منصب وزارت فاطمیان به شيركوه سنی شد. هنوز چند ماه از وزارت شيركوه نگذشته بود که وی درگذشت و خليفه فاطمی بنابه دلايلی خاص، از ميان همه رجال سياسی، خلعت وزارت را بر اندام صلاح الدين جوان و بی تجربه پوشاند. اما اين اقدام نه تنها اهداف مورد انتظار وی را محقق نكرد، بلكه باعث شد تا ميان صلاح الدين و فاطميان اسماعیلی و در كل، شيعه اصطکاک ایجاد شود، تا اين كه سرانجام خلافت چند قرنی فاطميان توسط اين وزير سنی منقرض شد. پس از انقراض خلافت فاطمی ، تعامل منفی و اصطكاك مذهبی و سیاسی بین اهل سنت (به رهبری صلاحالدین) و شيعه (خصوصاً اسماعیلیه) در مصر افزايش يافت. نتيجه این تعامل را می توان انزوا و به حاشيه رفتن شيعه و تفکر شیعی و تسلط عباسیان و اهل سنت بر آن منطقه از سرزمین اسلامی دانست كه تا امروز نيز ادامه دارد.
اوضاع سياسي بُست در عصراول عباسي تا پايان طاهريان
چكيده شهر بست قبل از استقرار خلافت عباسي، به دست طرف داران آنها افتاد و به، واسطه بي تدبيري نمايندگان آنها، چند شورش پي درپي در اين شهر رخ داد و خوارج قدرت گرفتند. خلفای عباسي براي آرام كردن اوضاع، اقداماتي انجام دادند ولي نتيجهاي نگرفتند. مطوعه كه اوضاع را چنين ديدند، وارد عمل شدند و به مقابله با خوارج برخاستند. در اين اثنا خراسان، سيستان و به تبع آنها شهر بُست، به دست طاهريان افتاد كه علم استقلال برافراشته بودند. همزمان گروه ديگري به نام عياران در بُست موجوديت يافت. اين گروه كه علي رغم شورش عليه حكومت طاهريان به مقابله با خوارج نيز ميپرداختند، كم كم به قدرت برترمنطقه و شهر بست بدل گشتند و با به حكومت رسيدن يعقوب ليث در بست، مقدمات تشكيل دولت بزرگ صفاري فراهم شد.
وضعيت کنونی شيعيان کشمير
چکيده شيعيان کشمير اکنون به چهار گروه عمده تقسيم می شوند. اين گروه بندي، باعث شده تا آنان حتي در مسائل کوچک و روزمره نيز اختلاف نظر داشته باشند. شیعیان از لحاظ اقتصادي نيز از فرقه های دیگر ضغیف تر هستند. لذا کارکشي از کودکان مانند قالي بافي معمول است. در اداره هاي دولتي(مرکزي وايالتي) اشتغال شيعيان، بيشتر از 2% نيست. در حالي که 15% جمعيت را تشکيل مي دهند. سواد آموزي بين شيعيان 10 - 15 درصد و بين دختران و زنان5 -6 در صد است. وضعيت فرهنگي کشمير يکي از سوژه هاي اصلي است که دولت مردان هندي از آن بهره برداري سياسي می کنند. شيعيان کشمیر، هم از طرف دولت هند و هم از طرف اهل سنت، مورد هجوم تهاجم فرهنگی قرار گرفته اند. آنان براي مقابله با اين تهاجم، هيچ نوع امکانات و وسایل در اختيار ندارند.
شيوه هاي تاريخ پژوهي محمد عابدالجابري
چكيده محمد عابدالجابري طي تحقيقات در زمينه هاي مختلف، آثاري مهم خلق کرده است. وي در پروژه خود كه «نقد العقل العربي» نام گرفت، به مباحث مهم تاريخي پرداخت و به نقد فرهنگ وتمدن اسلامي در چارچوب تاريخ اسلام، با استفاده از شيوه هاي جديد تاريخ پژوهي دست زد. شيوه هاي تاريخ پژوهي وی به دو صورت كلي است: شيوه هايي كه در تمام آثار او (بنيادهاي نظري، اخلاق و مطالعات منطقه اي)به كار گرفته شده اند و شيوه-هايي كه به ويژه براي تاريخ اسلام از آنها استفاده شده است. قبيله، غنيمت و عقيده، شيوه هاي ويژه اي بود كه جابري براي قرائت و فهم تاريخ اسلام استفاده كرد. اين سه واژه کلیدی، مفاهيمي است كه او از انديشه ورزان غربي گرفته و با بومي كردن آن در تاريخ اسلام، از آنها استفاده کرده است.
علل عقب ماندگی تاریخ به مثابه یک علم در میان مسلمانان
سخنرانی در انجمن تاریخ پژوهان حوزه علمیه قم (علل عقب ماندگی تاریخ به مثابه یک علم در میان مسلمانان ) جلسه ی افطاری انجمن تاریخ پژوهان حوزه ی علمیه قم درآستانه ی ولادت امام حسن مجتبی (ع) در تاریخ 12/5/91 با حضور جمعی از تاریخ پژوهان مراکز مختلف در حوزه برگزار شد. در آغاز این جلسه جناب حجة الاسلام والمسلمین دکتر مطهری رئیس هیأت مدیره انجمن ضمن خیر مقدم به حضار به تشریح گوشه ای از برنامه های آینده انجمن پرداخته و برگزاری همایش سیره و زمانه امام موسی کاظم (ع)، راه اندازی بانک زندگی نامه ی علمی اعضاء و تاریخ پژوهان و نیز رایزنی پیرامون انجام سفرهای علمی خارج از کشور (با هزینه ی شخصی) را از مهمترین برنامه های این انجمن در آینده ی نزدیک و دور معرفی کرد. سپس آقای صفری مدیر گروه تاریخ اسلام مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) به ایراد سخن پرداخت.
مناجات علی امشب ز نخلستان نمی آید
امشب، زمينيان در ماتمند و آسمانيان چشم انتظار، غم و اندوه سراسر كوفه را در بر گرفته، گريه بر چشم ها سنگيني مي كند و هُرم سينه، لب ها را مي سوزاند. بغض در پشت در و در فرصت گريستن صف كشيده است، ديگر دل به دنبال واژه ها نمي گردد. اشك، بي بهانه سرازير مي شود. آه اي خدا امشب، شب ناله در فراق پدري مهربان است، كه جز چاه و نخل و ماه، كسي گريه اش را نديده بود. پدري دل سوز كه با آه يتيمان كوفه، شريك بود و غصه هاي همه را بر جان خود هموار مي كرد. يتيمان گرد خانه اش جمع مي گردند و بر يتيميِ خويش مي گريند كه: اي پدر خوبي ها! چگونه ما را در اين دنياي ظلماني رها كردي؟ بعد از تو، بر در كدامين خانه بكوبيم و ياري طلبيم. بيست و يكم رمضان، سالروز شهادت بزرگ مردى است كه پيشينيان به حقيقت او نرسيده اند و آيندگان نيز مانند او را نخواهند ديد. آري! علي، مفهوم بي انتهايي است كه در محدوده واژه و قلم نمي گنجد. علي، اوج قدرت خداوندي است كه فروغ جاودانگي اش دنيا را در برگرفته است. مدیران سایت سخن تاریخ این مصیبت جانسوز را به حضرت بقیة الله الاعظم ارواحنا لتراب مقدمه الفداء و همه مسلمانان و عاشقان آن امام همام خصوصا شما خوانندگان محترم تسلیت عرض می نمایند و از شما در شب های پربرکت قدر التماس دعای خیر دارند.
رفتار سیاسی امیرمؤمنان(ع) و پاسخی به پرسش ها و اشکالات(بخش پایانی)
آنچه گذشت: «حضرت علی (ع) خود بهتر از هر کس این راه درمان را می دانست و به آن تصریح می کرد; اما اجرای آن را با اصول و ارزش های الاهی خویش ناسازگار می شمرد و این نوع اصلاح را موجب فساد خود و دینش می دانست; زیرا این کار فساد حاکم اسلامی و نزدیک ترین فرد به رسول خدا (ص) به شمار می آمد و جز نابودی اصول و ارزش های دینی نتیجه ای نداشت .» از این رو رفتار سیاسی آن حضرت (ع) را می توان نقطه پایانی بر معادله ای به شمار آورد که تا قبل از وی شیوه های کارآمد در امر خلافت خوانده می شد . رویکرد حضرت (ع) به رفتار سیاسی منحصر به فرد که با عرف سیاسی و معادلات رایج ناهمخوان بوده و هست; هنوز هم بسیاری را در «تردید» نگه داشته است . بخش پایانی این مقاله «پاسخ به تردیدها» یی است که همچنان برخی اذهان را به خود مشغول کرده است .
- مقالات دیگر...
- عظمت مقام امام علي(ع)- حضرت آیت الله جوادی آملی
- نقش شاعران و صوفیان در گسترش تشیع در اوده
- عوامل سیاسی- اجتماعی تنش میان صفویه و عثمانی
- رفتار سیاسی امیرمؤمنان(ع) و پاسخی به پرسش ها و اشکالات(بخش اول)
- 20 رمضان- فتح مکه
- ۱۹رمضان - درگذشت غیاث الدین جمشید کاشانی
- 16 رمضان- درگذشت مقریزی
- نقش ميرشمس الدين عراقي در ترويج تشیع در کشمير
- شکاف قومی و اضمحلال حزب دموکراتیک خلق افغانستان
- نقش علمای شیعه در گسترش تشیع در اوده
- عزاداري در هند از دیدگاه شرقشناسان(از دوره مغول تا عصر حاضر)
- خاورشناسان و ديدگاه شيعه درباره جانشيني حضرت علي
- ساختار سازمان دعوت فاطمیان مصر
- نقش شاهان اوده در گسترش تشیع
- سيرتاريخي پيدايش حوزههاي علميه
- سومنات
- زيد بن موسي (ع)
- دختران امام كاظم(ع)
- تاریخ سیاسی اوده در هند (1132ـ تا 1274 قمری)
- تاريخ تشيع در کشمير
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 1221084 |
بازدید امروز : 1365 |
کل بازدید : 8529977 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 3 |
زمان بازدید : 1/6094 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!