خواندنی های تاریخی

«کباب کوبیده» از کی غذای ملی ایرانیها شد؟ خیلیها نمیدانند که این غذای محبوب و همهپ

در میان علمای اهلبیت و بنیهاشم، نام «عبدالعظیم حسنی» چون ستارهای درخشان در آسمان اما

ایرانیها از کی کتابخوان شدند؟ از روزی که مغازههای کتابفروشی باز شد که به آنها «دکان

مسلمانان با توجه به فرهنگ و رسوم کشور خود به جشن و سرور و برگزاری مراسم خاص دینی و عرفی

تاریخ را سه گوه می توان تعریف کرد. در حقیقت سه علم مربوط به تاریخ می توانیم داشته باشیم
جدیدترین دیدگاه ها
گزارش نشست «موانع فکری و فرهنگی تحقق وحدت مسلمانان در عصر حاضر»
تسلیت شهادت امام زین العابدین (ع)
امام سجاد عليه السلام فرمود: به وسيله عقل ناقص و نظريه هاي باطل و مقايسات فاسد و بي اساس نمي توان احكام و مسايل دين را به دست آورد؛ بنابراين تنها وسيله رسيدن به احكام واقعي دين، تسليم محض مي باشد؛ پس هركس در مقابل ما اهل بيت تسليم باشد از هر انحرافي در امان است و هر كه به وسيله ما هدايت يابد، خوشبخت خواهد بود و شخصي كه با قياس و نظريات شخصي خود بخواهد دين اسلام را دريابد، هلاك مي گردد. (مستدرك الوسايل: ج 17، ص 262، ح 25) سالروز شهادت سیدالساجدین زین العابدین حضرت علی ابن الحسین (ع) بر امام عصر (عج) و شیعیان و محبان آن حضرت تسلیت باد.
سیره امام سجاد (ع)
آنچه در پی می آید، خلاصه ای است از کتاب «پژوهشی در زندگی امام سجاد علیه السلام » نوشته حضرت آیت الله سید علی حسینی خامنه ای - مقام معظم رهبری،دامت برکاته - چاپ اول، اسفند 1361 . ناشر: حزب جمهوری اسلامی، 80 ص . بیست هزار نسخه .
امام سجّاد(ع) از دیدگاه اهل سنّت
یکی از وظایفی که بر عهده شیعیان نهاده شده، «شناخت پیشوا و رهبر» می باشد. در یک نگاه کلّی دو راه برای شناخت امام وجود دارد: از دیدگاه احادیث اهل تشیّع و از دیدگاه احادیث اهل تسنّن. در این نوشتار سعی شده از دیدگاه اهل سنّت گوشه ای از شخصیت ممتاز امام زین العابدین علیه السلام به پیشگاه شما سروران گرامی تقدیم شود.
زندگينامه حجت الاسلام و المسلمین مهدی مهریزی
سوابق تحصیلی حجت الاسلام و المسلمین مهدى مهريزى در سال 1341، در شهر مقدس مشهد متولد شد. او پس از گذراندن دروس عمومى دوره ابتدايى و راهنمايى در سال 1355 وارد حوزه علميه مشهد شد و پس از اتمام دروس مقدمات در سال 1358 به حوزه علميه قم راه یافت و به مدت بيست سال در دروس فقه و اصول و فلسفه حضور يافت. وی در دوره سطح در محضر حجج اسلام و حضرات آيات ستوده، پايانى، اعتمادى، موسوى تهرانى و سيدعلى محقق داماد علم آموزی کرد؛ فلسفه را از حضرات آيات: محمدعلى گرامى، حسنزاده، جوادى آملى، و انصارى شيرازى آموخت. اساتيد دروس خارج او عبارتند از: آيات عظام وحيد خراسانى، تبريزى و فاضل لنکرانى. او همزمان با تحصيل، به تدريس دروس حوزه تا رسائل و مکاسب اشتغال داشته است و از سال 1364 تاکنون در دانشگاههاى مختلف به تدريس اشتغال وارد و همچنين نامبرده در همايشها و کنفراسهاى علمى بسيارى به ارائه مقاله و سخنرانى پرداخته است.
برخورد امام حسین(ع) با جنگ نرم اموی
یکی از نکات قابل تأمل در قیام امام حسین ـ علیهالسلام ـ دلایل تغییر ذهنیت و محاسبهٔ مردم نسبت به اهداف پیامبر اسلام ـ صلوات الله علیه و آله ـ و ارزشهای اسلامی تنها نیمقرن پس از رحلت پیامبر بود؛ تغییری که سرانجام به حادثهٔ کربلا انجامید. یکی از لایههای نهضت امام حسین ـ علیهالسلام ـ رویارویی با عملیات روانی حکومت بنیامیة بود. توجه به آن عملیات روانی و فضای تبلیغاتی، تا اندازه بسیاری، ما را در فهم حرکت امام حسین ـ علیهالسلام ـ کمک میکند. در حقیقت واقعهٔ کربلا، تنها رویارویی با یک فرد نااهل و نالایقی نبود که ادعای خلافت کرده بود، بلکه یک فضای عمومی در جامعه پدید آورده بودند که خلافت یزید هم به عنوان قطعهای از آن پازل، محصول و فرآیند آن فضا بود. در واقع باید امام را شهید فضای فرهنگی و تبلیغاتی بدانیم. برای فهم بهتر این موضوع، فضای عمومی دوران امامت امام حسین ـ علیهالسلام ـ را از آغاز آن (از ۲۸ صفر سال ۵۰ هجری) تا دهم محرم سال ۶۱ بررسی میکنیم.
ثبت نام آزمون کارشناسی ارشد و دکتری جامعة المصطفی (ص)
ثبت آزمون ورودی مقاطع دکتری برای طلاب ایرانی و غیر ایرانی و آزمون ورودی مقطع کارشناسی ارشد برای طلاب غیر ایرانی شروع شد. در مقطع دکتری از گرایش های تاریخی، تاریخ اهل بیت (ع)، تاریخ تمدن اسلامی و تاریخ تشیع در سال 92 -93 پذیرش دارد و در مقطع کارشناسی ارشد گرایش های تاریخ تمدن اسلامی ، تاریخ اهل بیت (ع) ، تاریخ تشیع و تاریخ معاصر جهان اسلام برگزار می گردد.
پانزدهمین نشست سیره پژوهی برگزار می گردد
در ادامه سلسله جلسات علمی تخصصی سیره پژوهی پانزدهمین نشست علمی سیره پژوهی برگزار می گردد. موضوع: روش تحقیق در سیره (1) سخنران:آقای دکتر کافی زمان:سه شنبه چهاردهم آبان، از ساعت 15 مکان: سالن شهید عارف حسینی مجتمع آموزش عالی امام خمینی (ره)
عاشورا از نگاه آمار و ارقام بر اساس منابع مختلف
یکی از مباحث تاریخ عاشورا که باید بحث و بررسی درباره آن صورت گیرد، حادثه کربلا در قالب آمار و ارقام است. اهمیت این بحث از آن روست که با توجه به بستر تاریخی این واقعه و تغییر شرایط و اوضاعی که بر این حادثه از آغاز تا فرجام آن حاکم بوده است، اعداد و ارقام گزارش شده درباره آن، متفاوت و گاه متناقض است. با توجه به همین نکته، پژوهش حاضر انجام شده و با مقایسه بین منابع کهن تاریخی در این باره، گزارش شفافی از اعداد و ارقام به کار رفته در این رخداد تاریخی ارائه می شود.
روزشمار رویدادهای محرم
روز دوم 1 . امام حسین علیه السلام در روز پنجشنبه دوم محرم الحرام سال 61 هجری به کربلا وارد شد . (1) عالم بزرگوار «سید بن طاووس » نقل کرده است که: امام علیه السلام چون به کربلا رسید، پرسید: نام این سرزمین چیست؟ همینکه نام کربلا را شنید فرمود: این مکان جای فرود آمدن ما و محل ریختن خون ما و جایگاه قبور ماست . این خبر را جدم رسول خدا صلی الله علیه و آله به من داده است . (2)
ویژه نامه محرم
باز این چه شورش است که در خلق عالم است باز این چه نوحه وچه عزا وچه ماتم است باز این چه رستخیز عظیم است کز زمین بی نفخ صور، خاسته تا عرش اعظم است این صبح تیره باز دمید از کجا؟ کزو کار جهان وخلق جهان جمله درهم است گویا، طلوع میکند از مغرب آفتاب کآشوب در تمامی ذرات عالم است گر خوانمش قیامت دنیا، بعید نیست این رستخیز عام، که نامش محرم است در بارگاه قدس که جای ملال نیست سرهای قدسیان همه بر زانوی غم است جن وملک بر آدمیان نوحه میکنند گویا، عزای اشرف اولاد آدم است خورشید آسمان وزمین، نور مشرقی پروردهٔ کنار رسول خدا، حسین
نگاهي به زندگاني و شهادت علياكبر (ع)
علياكبر(عليهالسلام)، فرزند ارشد امام حسين(عليهالسلام) و از چهرههاي شاخص قيام عاشورا است. چند سالي از زندگاني جدّ بزرگوار خويش، امام علي(عليهالسلام)، را درك كرده و اخباري نيز نقل نموده است. مادرش ليلا، دختر ميمونه بينت ابيسفيان حرب است و هيچ دليل قابل قبولي بر حضورش در ماجراي كربلا موجود نيست.
دانلود کتاب النقد التاریخی
کتاب النقد التاریخی ترجمه به عربی عبدالرحمن بدوی مشتمل بر سه مقاله مدخلی بر مطالعات تاریخی نوشته آنجلو اسینوبوس نقد متن نوشته پول ماس تاریخ عمومی نوشته امانوئل کانت
مفهوم انحطاط در اندیشه سیاسی اسلام
انحطاط از آن رو که همواره در جهان اسلام، حیات و ممات داشته، موضوع جدیدی به شمار نمی آید ولی طی چند سده اخیر، جلوه های تازه ایی از آن پیدا شده که آن را در کانون گفتگوهای اندیشمندان سیاسی مسلمان و سیاست مداران دول اسلامی قرار داده است و از این رو، اهمیتی مضاعف یافته است.
راز ضریح شش گوشه
چرا برخلاف ضریح و مرقد امان دیگر، ضریح مرقد مطهر سیدالشهدا(ع) شش گوشه ساخته شده است. در این باره روایت های گوناگونی وجود دارد. اما مجموع این روایت ها و آن چه نزدیک تر به منطق به نظر می رسد، آن چیزی است که شیخ مفید(ره) در کتاب «الارشادات» آورده است. او در بخشی از این کتاب نام 17 نفر از شهدای بنی هاشم در روزعاشورا را ذکر کرده و نوشته است:«آنان پایین پای آن حضرت در یک قبر (گودی بزرگ) دفن شدند و هیچ اثری از قبر آنان نیست و فقط زائران با اشاره به زمین در طرف پای امام ـ علیه السّلام ـ آنان را زیارت میکنند و علی بن الحسین ـ علیهم السّلام ـ (علی اکبر) از جملة آنان است.برخی گفتهاند: محل دفن علی اکبر نسبت به قبر امام حسین ـ علیه السّلام ـ نزدیکترین محل است.»
دو دیدگاه نادرست در تعیین هدف قیام حسینی
تاریخ اسلام پر از حوادثی است که در گذر زمان پدیدار گشته و بسیاری از آنها، به مرور به فراموشی سپرده است؛ اما در این میان، نهضت مقدس امام حسین (ع) و یارانش، نه تنها با گذشت زمان فراموش نشده و از صفحه تاریخ کنار نرفته، بلکه هرچه زمان بر آن گذشته، برعظمت و اهمیت آن افزوده شده است.
چهاردهمین نشست سیره پژوهی
با موضوع جریان شناسی قرائت های عاشورایی سخنران: دکتر محسن رنجبر زمان: سه شنبه بیست و سوم آبان از ساعت 15 مکان: سالن شهید عارف الحسینی مجتمع آموزش عالی امام خمینی (ره)
معرفی کتاب جريانشناسي تاريخي قرائتها و رويكردهاي عاشورا
جريانشناسي تاريخي قرائتها و رويكردهاي عاشورا از صفويه تا مشروطه (با تاكيد بر مقاتل) اثر برگزیده جشنواره بین المللی فارابی بیان مسأله از زمان رخداد واقعه عاشورا تا عصر حاضر، مقتلنویسان و راویان و مورخان تاریخ عاشورا برداشتهای گوناگون از این واقعه، ارائه کردهاند كه هر اندیشمند و پژوهشگر تاریخ عاشورا را به این اندیشه وا میدارد كه چرا درباره یك حادثه، به این میزان، برداشتهای گوناگون شده است؟
جريان شناسي تاريخي رويكرد و قرائت حماسي ـ اسطورهاي از واقعة عاشورا
مقدمه سایت سخن تاریخ از سوی گروه تاریخ اسلام مجتمع آموزش عالي امام خميني(ره) وابسته به جامعة المصطفي العالمية با هدف عرضه شناخت عمیق تر از اسلام خاصه تشیع و دفاع از آن، راه اندازی شده است. گروه تاریخ اسلام، از سال 1379 كار خود را شروع كرده و به تدریج با فعال ساختن رشته های مختلف و جذب اساتید در گرایشهای مختلف، فعالیت رو به رشدی داشته است.
دو تصویر متضاد از سیمای محمد(ص)
مرتضی شیرودی این نوشتار به بررسی زندگی و شخصیت پیامبر اعظم (ص) از دو دیدگاه غربی و شرقی می پردازد و به برخی شبهات مربوطبه پاسخ می دهد. اهم موضوعات: تصویر غربی از پیامبر(ص)؛ شبهات و ابهامات آثار غرب در باره پیامبر(ص)؛ پاسخ ها و نقدها:تصویر شرقی از سیمای پیامبر(ص) توهين غربی ها به اسلام و پيامبر(ص)، سابقه طولانى دارد. نخستين توهين ها از اسپانياى اسلامى و از قرطبه و در سال 229 / 850 آغاز شد. پرفكتوس راهبه مسيحى اولين ناسزاگو عليه پيامبر بود. به تأثير از او، تعدادى از جوانان مسيحى قرطبه يك گروه شهادت طلب را تشكيل دادند تا مانع از گسترش نام و آئين محمد(ص) در اسپانيا شوند. شهادت طلبان قرطبه با حمايت آشكار و پنهان برخى مقامات كليسا و گروهى از مردم مسيحى می كوشيدند پيامبر را دروغگو، شهوت پرست و خوش گذران نشان دهند.
13 ذی الحجة - وفات شیخ آقا بزرگ تهرانی
محمد حسن معروف به شیخ آقا بزرگ تهرانی. در شب پنج شبنه یازدهم ربیع الاول 1293 قمری در تهران به دنیا آمد و پس از هشتاد سال زندگی عالمانه و محققانه در سیزدهم ذی حجه 1389 قمری درگذشت. پدرش از روحانیان بزرگ تهران و جدش نیز روحانی بود که بعدها به تجارت روی آورد و با همکاری حاکم گیلان، بزرگ ترین چاپخانه تهران را تاسیس کرد.وی تحصیلات مقدماتی را در ایران و در شهرهای تهران و مشهد، نزد اساتیدی چون سید قزوینی، میرزا محمد علی رشتی، ملافاضل قندهاری و میرزا حبیب خراسانی آموخت. و دروس خارج اصول را نزد شریعت اصفهانی، آخوند خراسانی و سیدکاظم یزدی گذراند.
- مقالات دیگر...
- 11 ذی الحجة - ارتحال حاج میرزا جواد ملکی تبریزی
- طرح های جدید تخریب اماکن اسلامی تاریخی عربستان
- معرفی اجمالی سایت سخن تاریخ
- ویژه نامه عید غدیر خم
- 15 ذی الحجة - ولادت امام علی النقی الهادی(ع)
- آلبوم تصاویر تاریخی مکه مکرمه
- داستان گردن زدن حاجی
- 10 ذی الحجة - شهادت عبدالله محض و جمعی از آل حسن (ع)
- 9 ذی الحجة - ارتحال عالم كبير علامه طبرسي
- راهنمای تنظیم و ارسال مقالات
- 7 ذی الحجة - شهادت امام محمد باقر(ع)
- 6 ذی الحجة - يورش قرمطیان به مكه و قتل عام حجاج 317 قمری
- 5 ذی الحجة - غزوه سویق
- 2 ذی الحجة - تولد شیخ فضل الله نوری
- ویژه نامه امام رضا علیه السلام
- داستان ضامن آهو"حقیقت یا افسانه؟
- زیارت قاریان مشهور مصری از حرم امام جواد(ع)
- آسیب شناسی پایان نامه نویسی در گفتگو با دکتر صفری مدیر محترم گروه تاریخ
- روابط علویان و عباسیان (از سال 11 تا 201 هجری)
- مصاحبه: واکاوی انگیزه مامون از ازدواج دخترش با امام جواد(ع)
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 1221020 |
بازدید امروز : 1087 |
کل بازدید : 8529699 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 1 |
زمان بازدید : 1/6875 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!