خواندنی های تاریخی

«کباب کوبیده» از کی غذای ملی ایرانیها شد؟ خیلیها نمیدانند که این غذای محبوب و همهپ

در میان علمای اهلبیت و بنیهاشم، نام «عبدالعظیم حسنی» چون ستارهای درخشان در آسمان اما

ایرانیها از کی کتابخوان شدند؟ از روزی که مغازههای کتابفروشی باز شد که به آنها «دکان

مسلمانان با توجه به فرهنگ و رسوم کشور خود به جشن و سرور و برگزاری مراسم خاص دینی و عرفی

تاریخ را سه گوه می توان تعریف کرد. در حقیقت سه علم مربوط به تاریخ می توانیم داشته باشیم
جدیدترین دیدگاه ها
گزارش نشست «موانع فکری و فرهنگی تحقق وحدت مسلمانان در عصر حاضر»
بازتاب های سیاسی کودتای 28 مرداد 32
شخص شدن تصمیمات کارگزاران به ویژه شاه، تشدید تمرکزگرایی بوروکراسی اداری و تقویت سازمان های امنیتی و شدت یابی سرکوب سیاسی از جمله شاخصه های تمرکزگرایی پس از کودتای 28 مرداد 1332 است:
گسترش تشیع در قفقاز در عصر صفویه
عنوان پایان نامه: گسترش تشیع در قفقاز در عصر صفویه استاد راهنما: دکتر حسن زندیه استاد مشاور: حجت الاسلام و المسلمین علیرضا شالباف استاد داور: حجت الاسلام و المسلمین ناصر باقری بیدهندی دانش پژوه: مفتون زمان دفاع: سه شنبه 29 مردادماه 1392 ساعت 11 الی 13 مکان برگزاری جلسه دفاع: مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره)- سالن شهید صدر(ره)
انتشار شماره 17 فصلنامه سخن تاریخ
هفدهمین شماره از فصلنامه ی سخن تاریخ با هفت مقاله در حوزه های تاریخ صفویه، شبه قاره، خاور میانه، خاورشناسی و استعمار منتشر شد. در نخستین مقاله، دکتر کیوان لؤلؤیی و شیرین احمدی به بررسی «وضعیت پزشکی و بیمارستان های ایران در عصر صفوی» پرداخته اند تا بگویند که «چرا با توجه به وضعیت مطلوب هنر در این عصر، به اوضاع بیمارستان التفات خاصی نشد؟».
نگاهی به «آن چه گذشت»
تابستان امسال مصادف با بیستمین سالگرد درگذشت دکتر عبدالهادی حائری مورخ و استاد دانشگاه است. کمتر محقق تاریخ معاصر را می توان سراغ داشت که با تالیفات این استاد آشنا نباشد. به ویژه دوکتاب وی، «تشیع و مشروطیت در ایران» (1) و «نخستین رویارویی اندیشه گران ایران با دورویه تمدن بورژوازی غرب» (2) در سالهای اخیر مورد توجه محققین ومنتقدین داخلی وخارجی قرار گرفته است.
برگزاری نشست «هرمنوتیک و تاریخ»
گروه روش شناسی و تاریخنگاری پژوهشکده تاریخ اسلام، نشست «هرمنوتیک و تاریخ» را با حضور دکتر عباس منوچهری، استاد علوم سیاسی دانشگاه تربیت مدرس برگزار خواهد کرد. موضوع دانش هرمنوتیک در اصل، فهم متن کتاب مقدس نزد مومنان به آن است. با شکلگیری مسیحیت این دانش به فهم مفاد کتاب مقدس اختصاص یافت و در عصر جدید بود که فهم هر متنی خواه کتاب مقدس، خواه شعر فلان شاعر موضوع دانش هرمنوتیک واقع شد؛ دانش هرمنوتیک در پی فهم موضوعات و رفتارهای انسانی و به طور کلی فرهنگ است.
بررسی انساب نگاری شیعه از ابتدا تا قرن هفتم هجری
مرکز آموزش عالی: جامعه المصطقی العالمیه –مدرسه تاریخ و ادیان رشته : تاریخ تمدن اسلام / مقطع : کارشناسی ارشد عنوان پایان نامه :بررسی انساب نگاری شیعه از ابتدا تا قرن هفتم هجری استاد یا اساتید راهنما : دکتر نعمت الله صفری استاد یا اساتید مشاور: دکتر محمد الله اکبری دانش پژوه : سید محمد رضا عالمی تاریخ دفاع : / تعداد صفحات : 228 واژگان کلیدی: انساب، انساب نگاری عمومی، شیعیان، انساب نگاری طالبیان، نقابت.
وضع اقتصادى مدينه در عهد نبوى
حضور پيامبر صلى الله عليه وآله و مسلمانان در مدينه چهره متحولى به اقتصاد اين شهر داد. مدينه كه از ديرباز به سبب برخوردار بودن از كشاورزى و واقع بودن بر سر راه بازرگانى شمال به جنوب جزيرة العرب، اقتصادى متمايز از ديگر نقاط داشت با ورود مهاجران، توجه و توصيه هاى پيامبر صلى الله عليه وآله و دين اسلام با تحولى عظيم روبرو شد.
تاریخنگار شیعیان بنگال در صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران
زندگی علمی و تبلیغی حجت الاسلام و المسلمين «محمد زین العابدین» دانش آموخته ی گروه تاریخ مدرسه ی تاریخ و ادیان در مقطع کارشناسی ارشد رشته ی تاریخ اهل بیت(ع)، ساعت 21 شامگاه دوشنبه 14 مرداد 1392 از شبکه ی چهار صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران پخش شد.
رمضان با باقرالعلوم(ع)
گاهی اوقات در ذهن ما رمضان ماهی است که فقط باید قرآن به دست گرفت یا فقط باید آن را با نماز خواندن و ذکر گفتن سپری کرد. حال آن که از سبک زندگی امامان به نکتههای ریزی در رفتار و نوع انتخابهای روزمرهمان میرسیم که شاید حتی تعجبمان را برانگیزد. از یک مثال دلشادکننده از امام باقر که درود خدا بر ایشان باد شروع میکنم.
رمضان با امام حسن عسکری(ع)
امام حسن عسکری(ع) که آموزگار خوشاخلاقِ درس اخلاق بود در پاسخ یکی از یارانش که دلیل روزهداری را پرسیده بود، روزه را چنین وصف میفرمایند: «خداوند روزه را قرار داد، تا ثروتمندان حال فقرا و بیچارگان را بچشند.» باشد که اندرزی افتد و توفیقی به رفیقی رسد.
رمضان با حضرت زهرا(س)
اگر هر نوع فعل و قول حضرت زهرا را سیره بدانیم، فارغ از آنکه این فعل یا قول در فقه قابل استناد باشد یا نه، سخن از مجموعه عملکرد آن بزرگوار به میان میآید، که میتوان نام منطق عملی را بر آن نهاد.
امام علی (ع) الگوی کامل رفتار در ماه رمضان است(با شهید رمضان)
یک ماه فرصت خوبی است برای شبیه کردن زندگی هر روزه مان به سبک شایسته ترین انسان و چه کسی بهتر از امام علی(ع) که ذره ای دل دادن به ایشان، شادمانی و خرسندی های حقیقی و دوست داشتنی برایمان به ارمغان می آورد؟
رمضان با رسول خدا(ص)
رسول خدا(ص) رمضان را ماهی میدانند که نزد خدا بهترین ماه است و روزهای این ماه را بهترین روزها، شبهای آن را بهترین شبها و ساعتهای آن را بهترین ساعتها برمیشمرند. به فرموده ایشان رمضان ماهی است که خداوند بندگان خویش را به مهمانی حضرتش فراخوانده است. ضیافتی که نفس های انسان در آن حکم تسبیح و خواب در آن بسان عبادت است. (امالی، مجلس بیستم، ص 93) در این ماه خداوند خوان کرم خویش را گسترانیده است، اما مومنان برای آن که بهره مناسب از این ضیافت نصیبشان شود لازم است ظرفیت وجودی خویش را بالا ببرند.
زمینه ها و روندهای انقلاب مشروطیت
بخش زیادی از مسائلی که به ظهور انقلاب مشروطیت انجامید را باید در دوره حاکمیت قاجارها و در ناتوانی های آنان،جستجو کرد اما همه دلایل این انقلاب را نمی توان و نباید به قاجاریه و به محدوده زمانی آن ها ارتباط داد.نکته دیگر آن که در باره روند حوادث انقلاب مشروطه اختلاف کمتری وجود دارد البته برخی در بررسی روند انقلاب مشروطه به نقش پررنگ یا کم رنگ دولت های انگلیس و روسیه هم، اشاره می کنند و البته باید اذعان کرد که تفکیک زمینه ها و روندها، دشوار است و در برخی موارد غیرممکن.
زمینه های تاریخی پیدایش هولوکاست
مرکز عالی: جامعه المصطفی العالمیه- مجتمع آموزش عالی امام خمینی- مدرسه عالی تاریخ و ادیان رشته: تاریخ معاصر جهان اسلام / مقطع: کارشناشی ارشد عنوان پایان نامه: زمینه های تاریخی پیدایش هولوکاست و نقش آن در تشکیل و استمرار رژیم صهیونیستی دانش پژوه: سید خلیل حسینی استاد راهنما: جناب آقای دکتر محمد ستوده استاد و یا اساتید مشاور: حجه الاسلام و المسلمین آقای دکتر محمد رضا بارانی تاریخ دفاع: شهریور 1388 / تعداد صفحات: 226 کلید واژه ها: هولوکاست، صهیونیست، اسرائیل و یهود
نگاهی به تاریخ مکتب دیوبندی، از آغاز تا امروز
مکتب «دیوبند» امروزه یکی از مهمترین جریان های دینی در جهان اسلام است که نفوذ و گسترش قابل توجهی در میان مسلمانان جنوب آسیا پیدا کرده و حتی دارای اهمیت سیاسیِ بین المللی می باشد. این اهمیت از آنجا مایه می گیرد که این مکتب با رگه های نیرومند بنیادگرایانه ی خود، بسترساز پیدایش بسیاری از گرایش ها و گروه هایی شده که برای تحقق آرمان های خود دست به خشونت می زنند.
مكتب تاريخ نگارى مسعودى
برای آغاز بحث باید گفت که سه نوع روش تاریخ نگاری اسلامی داریم که عبارتند از : الف –روش روایی که منبع اطلاعات آن روایاتی است که در مورد حوادث و اخبار تاریخی بدست آمده است و اعتبار آن با توجه به راویان اسناد تایید می گردد این نوع تاریخ نگاری اسلامی از آغاز تمدن اسلامی با کتابت و حدیث شکل گرفت و خرافات و افسانه ها و داستانها در این روش به وفور یافت می شود.
نقش روحانیون در انقلاب مشروطه
روحانیون چون پیش از صدور فرمان مشروطیت و پیروزی اولیه آن، همچنان در صحنه ماندند تا بعد اسلامی نهضت آسیب نبیند ولی گاه نتوانستند و گاه نگذاشتند که به چنین هدفی نائل آیند. اولین مجلس پس از مشروطه، صنفی بود و روحانیون و طلاب در کنار شاهزادگان، اعیان یا اشراف(ملاکین)، تجار(بازرگانان)، اصناف(پیشه وران)، فلاحین(کشاورزان) یکی از شش صنف مجلس را تشکیل می دادند اما نفوذ ملاکین بیش از روحانیون و دیگر صنوف بود.
نشست «گفتاری پیرامون مکتب سیاسی امیرالمؤمنین» برگزار شد
نشست «گفتاری پیرامون مکتب سیاسی امیرالمؤمنین علی(ع)» با سخنرانی حجت الاسلام سیدسجاد علم الهدی، رییس پژوهشکده مطالعات تطبیقی و اقتصاد پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی 7 مرداد و در آستانه شهادت حضرت علی(ع) در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار شد.
نقش نظامیان در توسعه با تأکید بر نهج البلاغه
اشاره مقاله حاضر، در پی پاسخ به این سوال است: امام علی(ع)، نقش و تأثیر نظامیان را در توسعه اجتماعی چگونه می بیند؟ اگر چه، توسعه به مفهوم امروزی با مفهوم گذشته آن متفاوت است، اما این تفاوت چندان عمیق نیست. به آسانی می توان از کلام مولی علی(ع)، اصولی را استنتاج نمود که برخی آن را اصول ثابت توسعه اجتماعی نام می نهند.
- مقالات دیگر...
- تسلیت شهادت امام علی(ع)
- رفتار سیاسی امیر مؤمنان (ع) و پاسخی به پنج تردید(بخش پایانی)
- جریان شناسی دشمنی با علی(ع) در نهج البلاغه(2)
- نقش حضرت علی(ع) در جنگ های پیامبر(ص) در برابر مشرکان
- سخنرانی؛ گفتاری پیرامون مکتب سیاسی امیرالمومنین علی(ع)
- «رفتار و اخلاق امام علی(ع)» در گفت و گو با دکتر صادق آئینه وند
- رفتار سیاسی امیرمؤمنان علیه السلام و پاسخی به پرسش ها و اشکالات
- حضرت علی (ع) ممتازترین شاگرد مكتب پیامبر (ص) است
- سيره امام على و تساهل و تسامح
- جریان شناسی دشمنی با علی(ع) در نهج البلاغه
- بدر
- از همنشینی با پیامبر(ص) تا امامت
- پیام تبریک سالروز میلاد امام حسن مجتبی(ع)
- 13 رمضان- درگذشت شاه اسماعيل دوم
- انتشار دو عنوان مقاله علمی- پژوهشی از گروه تاریخ
- «نقش شیعیان در ساختار حکومت عباسیان»
- خديجه، نخستين همسر پيامبر و نخستين زن مسلمان
- نگاهى به آموزه هاى تربیتى در زندگى حضرت خدیجه علیهاالسلام
- تاریخچه انگلیسی وهابیت
- احزاب و جریان های سیاسی افغانستان در سه دهه اخیر
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 1221088 |
بازدید امروز : 1387 |
کل بازدید : 8529999 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 2 |
زمان بازدید : 1/5313 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!