خواندنی های تاریخی

در میان علمای اهلبیت و بنیهاشم، نام «عبدالعظیم حسنی» چون ستارهای درخشان در آسمان اما

ایرانیها از کی کتابخوان شدند؟ از روزی که مغازههای کتابفروشی باز شد که به آنها «دکان

مسلمانان با توجه به فرهنگ و رسوم کشور خود به جشن و سرور و برگزاری مراسم خاص دینی و عرفی

تاریخ را سه گوه می توان تعریف کرد. در حقیقت سه علم مربوط به تاریخ می توانیم داشته باشیم

اگر انگلیسیها بخواهند در سرزمین مسلمانان یک حکومت ناجور تشکیل بدهند که شرش دامنگیر هم
جدیدترین دیدگاه ها
گزارش نشست «موانع فکری و فرهنگی تحقق وحدت مسلمانان در عصر حاضر»
قرآن کریم، موضوع علم تاریخ
- دسته: اخبار تاریخی
نوشته شده توسط محمد صادق غلامی
حجة الاسلام و المسلمین دکتر محسن الویری روز پنجشنبه 15 خرداد 1393 در برنامه طلوع دانش رادیو معارف، در ادامه بررسی رابطه دانش تاریخ و فهم قرآن، به طرح دو دیدگاه عمده، درباره موضوع تاریخ قرار گرفتن قرآن پرداخت و قرآن را از این منظر که به برخی جزئیات تاریخی پرداخته که یک مورخ راهی به آن ندارد و یا اطلاعات تاریخی در مورد آن بسیار اندک است بسیار مهم توصیف کرد.
رشته کوه های احد، محل تلاقی دو سپاه
- دسته: اخبار تاریخی
نوشته شده توسط محمد صادق غلامی
حجة الاسلام و المسلمین دکتر محمد رضا جباری روز سه شنبه 13 خرداد 1393 در برنامه زلال تاریخ رادیو معارف، در ادامه تبیین تاریخ صدر اسلام، به بیان یک اتفاق در خلال حرکت مشرکان به سمت مدینه در جریان غزوه احد پرداخت و پس از آن با تشریح موقعیت جغرافیایی مدینه، علت وقوع این غزوه در شمال شهر مدینه را بررسی کرد.
شعبان 137 ق: قتل ابومسلم خراسانی
- دسته: شعبان
نوشته شده توسط سخن تاریخ
ابومسلم خراسانی در ماه شعبان سال137 ه ق به دستور منصور (136 – 158 ق )، خلیفه عباسی به قتل رسید. او در زمان مرگ احتمالا ۳۷ یا ۳۳ ساله بوده است. وی یکی از فرماندهان نظامی ایران و رهبر جنبش سیاهجامگان بود که توانست با براندازی حکومت بنی امیه، حکومت بنی عباس را پایه گذاری کند.
ولادت سه نور ولایت مبارک
- دسته: اطلاعیه های گروه
نوشته شده توسط سخن تاریخ
ولادت سه نور ولایت بر شما مبارک
ماه میلاد سه پرچم دار عشق
دلبر و دلداده و دلدار عشق
ماه میلاد سه ماه عالمین
سید سجاد و عباس و حسین(ع)
ورود به ویژه نامه امام سجاد(ع)
شعبان سال پنجم: غزوه بنی مصطلق
- دسته: شعبان
نوشته شده توسط سخن تاریخ
غزوه بنی مصطلق یا غزوه مریسیع در شعبان سال پنجم[1]و یا ششم هجری[2]روی داد.قبیله بنی مصطلق، تيره اي از قبیله خزاعه بودند که در نزدیکی آبهای مُرَیْسیع در ناحیه قُدَید، سکونت داشتند[3] و چون با طوایف بنی حارث و هون هم پیمان بودند، به احابیش قریش شهرت داشتند.[4]
جستاری درباره کنیه ها و لقب های حضرت عباس(ع)
- دسته: مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط ابوالفضل هادی منش
کنیه های حضرت عباس(ع)
در فرهنگ عربی به آن دسته از نام هایی که با پیشوند اَبْ (در مردان) و اُمّ (در زنان) همراه باشد، کنیه می گویند. سنت گذاشتن نامی در قالب کنیه برای افراد در میان قبایل عرب، گونه ای بزرگداشت و تجلیل نسبت به فرد به شمار می آید.(1)
استعلای اباعبدالله(ع) در برابر ظلم؛ معناکننده «أَنتُمُ الأَعْلَوْنَ إِن کُنتُم مُّؤْمِنِینَ»
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)
حجتالاسلام و المسلمین محمدرضا جباری، عضو هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، به بیان نکاتی در باب شخصیت و جایگاه اباعبدالله(ع) به مناسبت میلاد آن حضرت پرداخت. جباری با اشاره به اینکه ولادت اباعبدالله(ع) در سال چهارم هجری و در فاصله اندکی بعد از ولادت امام حسن(ع) رخ داد، گفت: محیط ولادت و تربیتی اباعبدالله(ع) محیطی بود که طبیعتاً اقتضاء میکرد که آن بزرگوار در تاریخ اسلام به عنوان یک شخصیت تأثیرگذار مطرح شود؛ شخصیتی که دامان جدش رسول خدا(ص) و مادری همچون فاطمه(س) و پدری همچون امیرالمؤمنین(ع) پدید آمده و تکونیافته و شخصیت او شکل گرفته است.
پرسمان تاریخی (پاسخ به شبهات و سوالات تاریخی)
- دسته: اخبار تاریخی
نوشته شده توسط محمد صادق غلامی
حجة الاسلام و المسلمین مهدی پیشوایی روز پنج شنبه 8 خرداد 1393 به سوالات تاریخی مخاطبان رادیو معارف پاسخ گفت: علت عدم پذیرش خلافت توسط امام رضا(ع)، نقش امام صادق (ع) در رونق علوم، مساله ازدواج حضرت خدیجه (س) قبل از ازدواج با پیامبر(ص) و اختلاف سنی ایشان، علت مخفی بودن قبر امام علی (ع) و زمان آشکار شدن آن، مقتل ابن طاووس و سندیت برخی مقاتل، سن و ازدواج حضرت علی اکبر(ع)، کنیه ابواسحاق برای مختار، قیام زید علیرغم پیشگویی امام صادق(ع)، هدف امام حسین (ع) از عزیمت به کوفه، شخصیت حضرت ام البنین (س).
مطالعه آنلاین دانشنامه امام حسین(ع)
- دسته: دریافت کتاب
نوشته شده توسط سخن تاریخ
کتاب 14 جلدی «دانشنامه امامحسين(ع)»، که به کوشش آيت الله محمدی رى شهرى و همكارى پژوهشكده علوم و معارف حديث، در سال 1388 منتشر شده را می توانید به طور آنلاین مطالعه کنید. دانشنامه امامحسين(ع) در 14 جلد، ابعاد مختلف زندگی امامحسين(ع) را از ولادت تا شهادت بررسی می کند و در 15 بخش اصلی و 138 فصل همراه با ترجمه فارسی به بیان زندگی و ابعاد شخصیتی امام حسین(ع) می پردازد.
مدخل «حسین بن على(ع)» از دانشنامه جهان اسلام
- دسته: مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط سیدمحمد عمادی حائرى
حسین بن على: امام، امام سوم از امامان دوازدهگانه شیعه امامیه و یكى از چهارده معصوم. به اتفاق همه منابع، نام و نسب او حسینبن علیبن ابیطالببن عبدالمطلب بن هاشم است. جد مادریاش پیامبر اكرم صلیاللّه علیهوآلهوسلم، پدرش امیرمؤمنان على علیهالسلام و مادرش فاطمه سلاماللّه علیها دختر رسول خداست (ابنسعد، ج 6، ص 399؛ ابوالفرج اصفهانى، ص 51؛ مفید، ج 2، ص 27).
مقدمات ظهور صفویه
- دسته: اخبار تاریخی
نوشته شده توسط محمد صادق غلامی
آقای دکتر سید حسین فلاح زاده در برنامه دیار سلمان رادیو معارف در ادامه بررسی تاریخ ایران با بیان این که بحث درباره دوران فترت و تیموریان به پایان رسید، به تبیین مقدمه ای در باب آمد و شد حکومت ها پرداخت و این مساله را مایه عبرت همگان دانست و بعد از آن، خاندان و اجداد صفویه همچون شیخ صفی الدین اردبیلی و خواجه علی را معرفی کرد.
رابطه تاریخ و فهم قرآن
- دسته: اخبار تاریخی
نوشته شده توسط محمد صادق غلامی
حجة الاسلام و المسلمین دکتر محسن الویری روز پنج شنبه 8 خرداد 1393 در برنامه طلوع دانش رادیو معارف به بررسی رابطه علم تاریخ و فهم قرآن پرداخت و گزاره های تاریخی قرآن را حاکم بر گزاره های تاریخی دیگر دانست و با تحلیل سطوح سه گانه تحلیل تاریخی، بررسی حرکت تاریخ بشریت را به عنوان سطح سوم و یکی از سطوح مورد نظر قرآن در بیان گزاره های تاریخی معرفی کرد.
دفاعیه پایان نامه بررسي تاريخي موقوفات در هرات
- دسته: اطلاعیه های گروه
نوشته شده توسط سخن تاریخ
عنوان پایان نامه: بررسي تاريخي موقوفات در هرات(در عهد تيموريان)
استاد راهنما: دکتر سيّدعلي رضا واسعي
استاد مشاور: حجّت الاسلام و المسلمین دکتر سيّد عبد الوهاب رحمانی
استاد داور: حجّت الاسلام والمسلمین دکتر حميدرضا مطهري
دانش پژوه: سيّدمحمّد نقوی
مقطع تحصیلی: کارشناسی ارشد رشته تاريخ تمدّن اسلامی
زمان دفاع: يک شنبه 93.03.11 ساعت 13:30 تا 14:30
مکان دفاع: مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره)، اتاق اساتيد مدرسه تاريخ و اديان.
حاکمیت روح اخوت به جای عصبیت؛ رهاورد مهندسی فرهنگی پیامبر(ص)
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط خبرگزاری شبستان
خبرگزاری شبستان: به مناسبت فرا رسیدن مبعث پیامبر اکرم (ص) با سیدمرتضی حسینی شاه ترابی، پژوهشگر تاریخ اسلام و سیره اهل بیت (ع)، استاد مدعو گروه تاریخ اسلام جامعه المصطفی (ص) العالمیه گفتگویی در خصوص مهندسی فرهنگی پیامبر (ص) در جامعه جاهلی عرب انجام داده ایم که از نظرتان می گذرد:
7 رجب، چهلم عام الفیل،بعثت پیامبر اسلام
- دسته: رجب
نوشته شده توسط سخن تاریخ
بعثت پیامبر (ص) در روز ۲۷ ماه رجب، پنج سال پس از تجدید بنای کعبه[1]، اتفاق افتاد و پیامبر در این هنگام چهل سال داشتند[2]. آن حضرت طبق رسم خویش چند روزی بود که در غار حرا برای تفکر و عبادت به سر می بردند که جبرئیل بر ایشان نازل شد.
عید مبعث پیامبر اعظم(ص)
- دسته: اطلاعیه های گروه
نوشته شده توسط سخن تاریخ
سخن تاریخ فرارسیدن سالروز بعثت و عید مبعث پیامبر اعظم(ص) را به تمامی مسلمانان و یکتاپرستان تبریک و تهنیت می گوید و شما را به مطالعه ویژه نامه پیامبر اعظم(ص) دعوت می کند.
ورود به ویژه نامه پیامبر اعظم(ص)
سنتی که پیامبر(ص) پیش از بعثت از آن تبعیت میکرد
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)
مدیر گروه تاریخ اسلام جامعةالمصطفی(ص) العالمیه با اشاره به خداپرستان معروف به حنفاء پیش از بعثت رسولالله(ص)، به تشریح منابع سنتها و آئین این افراد، از جمله پیامبر اسلام(ص) پیش از مبعوث شدن به رسالت پرداخت. دکتر نعمتالله صفری فروشانی، مدیر گروه تاریخ اسلام جامعة المصطفی(ص) العالمیه در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، به بیان نکاتی در خصوص دین و سنت مورد اتباع پیامبر(ص) پیش از مبعوث شدن به رسالت پرداخت.
مدخل «بعثت» از دانشنامه حج و حرمین شریفین
- دسته: مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط حسن رضايي
برانگيختن محمد بن عبدالله(ص) به پيامبري از سوي خدا و نقطه آغازين دين اسلام بعثت از ريشه «ب- ع- ث»[1]به معناي ارسال[2]و برانگيختن[3]يا روانه كردن[4]است. در كاربردهاي گوناگون اين ريشه، مفهومي مركب از برگزيدن و فرستادن لحاظ شده كه از آن به «برانگيختن» تعبير ميشود.[5]
اخلاق مداری و اقناع بشر رمز مهندسی فرهنگی پیامبر(ص) است.
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط خبرگزاری شبستان
حجت الاسلام والمسلمین علیرضا اعرافی، رییس جامعه المصطفی (ص) العالمیه در گفتگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان در خصوص ویژگی های مهندسی فرهنگی که پیامبر (ص) برای گذار جامعه جاهلی به جامعه اسلامی به کار گرفتند، گفت: معماری و مهندسی آن حضرت (ص) بسیار پردرخشش بود و می توان خصوصیات ممتازی را در آن جستجو کرد.
«بازخواني حيات اجتماعي قبل از بعثت رسول خدا (ص) در منابع كهن»
- دسته: اخبار تاریخی
نوشته شده توسط پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در روز مبعث نشست علمي «بازخواني حيات اجتماعي قبل از بعثت رسول خدا(صلوات الله عليه) در منابع كهن» را برگزار مي كند. به گزارش واحد خبر روابط عمومي، بنابر اعلان گروه تاريخ اسلام پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، هدف از برگزاري اين نشست علمي بازخواني حيات اجتماعي رسول خدا (صلوات الله عليه) و ترويج روايات صحيح قبل از بعثت مربوط به زندگي آن حضرت است كه توسط حجت الاسلام و المسلمين رمضان محمدي استاديار و مدير گروه تاريخ پژوهشگاه حوزه و دانشگاه ارائه مي شود.
- مقالات دیگر...
- 26 رجب سال دهم هجرت،رحلت حضرت ابوطالب
- داستان ولادت امام حسن (ع)
- سالروز شهادت هفتمین امام شیعیان
- مشروح گزارش همایش سیره و زمانه امام کاظم(ع)
- مدخل «ابولهب» از دانشنامه حج و حرمین
- بررسی شواهد تاريخی باورمندی شيعه به مقام مفتـرض الطاعـه بودن امـام با تأکيد بر سه قرن اوّل
- طرح تحقیقاتی نقل به معنا در حوزه مطالعات حدیث(میز پژوهش1)
- ملاحسین کاشفی نویسنده و واعظ شهیر دوران تیموریان
- جلسه دفاعیه رساله دکترا
- 20 رجب سال 15 قمری، نبرد یرموک
- سی و سومین نشست سیره پژوهی برگزار می شود
- دومین پیش نشست «اولین نشانه های تشیع در شبه قاره هند»
- رجب سال پنجم بعثت، مهاجرت به حبشه
- نخستین مجله اسلامی چاپ ایران
- گام های قرآن در بیان اهمیت علم تاریخ
- شماره 54 فصلنامه تاریخ اسلام منتشر شد
- سریه قردة و واقعه ذی قار
- گفتاری در مدفن حضرت زینب(س)
- عرض تبریک به استاد مطهری
- سالروز ولادت امیرالمؤمنین(ع)
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 1215382 |
بازدید امروز : 3605 |
کل بازدید : 8488355 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 7 |
زمان بازدید : 1/6250 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!