خواندنی های تاریخی

«کباب کوبیده» از کی غذای ملی ایرانیها شد؟ خیلیها نمیدانند که این غذای محبوب و همهپ

در میان علمای اهلبیت و بنیهاشم، نام «عبدالعظیم حسنی» چون ستارهای درخشان در آسمان اما

ایرانیها از کی کتابخوان شدند؟ از روزی که مغازههای کتابفروشی باز شد که به آنها «دکان

مسلمانان با توجه به فرهنگ و رسوم کشور خود به جشن و سرور و برگزاری مراسم خاص دینی و عرفی

تاریخ را سه گوه می توان تعریف کرد. در حقیقت سه علم مربوط به تاریخ می توانیم داشته باشیم
جدیدترین دیدگاه ها
گزارش نشست «موانع فکری و فرهنگی تحقق وحدت مسلمانان در عصر حاضر»
17 رمضان - غزوه بدر
- دسته: رمضان
نوشته شده توسط سید محمدرضا عالمی
در روز جمعه هفدهم رمضان سال دوم هجری اولین برخورد جدی مسمانان با مشرکان قریش در منطقه بدر رخ داد.[1] هنگامی که پیامبر(ص) از بازگشت کاروان تجاری از شام به سرپرستی ابوسفیان که دارای ارزش فراوان بوده و به تمامی قریش تعلق داشت، آگاه شد[2] با سیصد و سیزده تن[3] و با کم ترین امکانات[4] راهی بدر شد. ابوسفیان که در میانه راه از تصمیم پیامبر آگاه شده بود از مکه استمداد طلبید[5] و مسیر کاروان را نیز به سمت دریای سرخ منحرف نمود و از منطقه خطر دور ساخت.[6]
پرسمان تاریخی (پاسخ به شبهات و سوالات تاریخی)
- دسته: اخبار تاریخی
نوشته شده توسط محمد صادق غلامی
حجة الاسلام و المسلمین مهدی پیشوایی روز پنج شنبه 19 تیر 1393 به سوالات تاریخی مخاطبان رادیو معارف پاسخ گفت: منابع تاریخ دسته اول برای مطالعه درباره اوضاع اقتصادی مردم در دوران امام علی (ع)، مساله رومی بودن مادر امام زمان (عج) و مادر امام سجاد (ع) و ارتباط دادن مساله امامت با پادشاهان، داستان قیام صاحب زنج در بصره، ماه رمضان قبل از اسلام، مساله جانفشانی دوباره حبیب بن مظاهر، علت دوری قبر حر بن یزید با حرم امام حسین(ع)، چرایی دفن حضرت زینب در دمشق، سرباز زدن معاویه بن یزید از خلافت، علت استقرار بنی عباس بر سر خلافت، سرنوشت یهودیان قلعه خیبر پس از فتح توسط پیامبر (ص)، مساله اسارت کودکان و زنان در جریان بنی قریظه، حج نرفتن امام حسن عسکری (ع).
16 رمضان: جنگ قادسیه
- دسته: رمضان
نوشته شده توسط سید جمال موسوی
جنگ قادسیه، سال چهاردهم هجری قمری در زمان خلافت خلیفه دوم، بین سپاه مسلمانان به فرماندهی سعد بن ابی وقاص و سپاه یزدگرد سوم پادشاه ساسانی روی داد.[1]این جنگ در ناحيهاي به نام غريب بر حاشيه صحرا و نزديكي قادسيه صورت گرفت[2]. قادسيه، كه امروز نام استانی در عراق به مرکزیت شهر دیوانیه است ، آنروزگار در مغرب ايران، پانزده فرسنگی «كوفه» قرار داشت[3].
16 رمضان- درگذشت مقریزی
- دسته: رمضان
نوشته شده توسط محمد نبی میرزایی
ابوالعباس احمد بن علي بن عبدالقادر بعلبكي مصري ملقب به تقيالدين و مشهور به مِقريزي از نامورترین مورخان تاریخ مصر در سده های هشتم و نهم هجری قمری است،وی منسوب به محله مقارزه در بعلبک لبنان بودهو جدّ اعلای او ابراهیم از محدّثان بزرگ آن دیار به شمار میآمده است و به سبب شهرت وی فرزندانش نیز به آن مکان منسوب شده اند.[1] او در سال 766 قمری در قاهره مصر بهدنیا آمد و تحت تربیت جدّ مادریش، معروف به ابن صائغ حنفی، قرار گرفت و حافظ قرآن گردید[2].
میلاد امام حسن مجتبی(ع) مبارک
- دسته: اطلاعیه های گروه
نوشته شده توسط سخن تاریخ
بر ماه تمام ماه رحمت صلوات
بر نور جمال حُسن و حکمت صلوات
در سفره ی ماه رمضان فیض حَسن
بخشیده به عرش و فرش، نعمت، صلوات
سخن تاریخ فرارسیدن میلاد سبط النبی امام حسن(ع) را به تمامی محبان اهل بیت پیغمبر(ص) تبریک و تهنیت می گوید و شما را به مطالعه ویژه نامه ی «امام حسن مجتبی(ع)» فرا می خواند.
ویژه نامه ی «امام حسن مجتبی(ع)» به روز شد.
- دسته: اخبار گروه
نوشته شده توسط سخن تاریخ
در آستانه ی میلاد مبارک سبط النبی الاکبر(ع) ویژه نامه ی «امام حسن مجتبی(ع)» از مجموعه ویژه نامه های تخصصی «سخن تاریخ» با مطالب متنوع و مقالات تخصصی به روزرسانی و در بخش های زیر ارائه گردید:
مقالات گروه–مقالات دیگران–کتاب شناسی–پایان نامه ها–وب سایت و نرم افزار–پرسمان–نشست ها و همایش ها–احادیث منتخب
«همایش سیره و زمانه امام جواد(ع)» به سوی علمی- پژوهشی شدن
- دسته: اخبار تاریخی
نوشته شده توسط سخن تاریخ
حجت الاسلام و المسلمین دکتر حمیدرضا مطهری مسئول برگزاری «همایش سیره و زمانه امام جواد(ع)» و مسئول انجمن تاریخ پژوهان در گفتگوی اختصاصی با «سخن تاریخ» گفت: به دنبال گرفتن مجوز علمی- پژوهشی برای «همایش سیره و زمانه امام جواد(ع)» هستیم و مقالات برتر این همایش در مجلات علمی- پژوهشی منتشر خواهد شد.
13 رمضان- درگذشت شاه اسماعيل دوم
- دسته: رمضان
نوشته شده توسط سیدحمید حسینی
اسماعيل ميرزا فرزند دوم شاه تهماسب اول از مادر تركمان در شب يك شنبه سيزدهم ماه رمضان سال 985قمری[1] در سن چهل و سه سالگي به قتل رسيد. وي در حدوديك سال و هفت ماه و شش روز سلطنت كرد.[2] در مورد قتل وي اقوال مختلف است. مشهور اين است كه خواهر وي به نام پريخان خانم و عدهای از سران قزلباش در قتل او دخالت داشتند.[3] اسماعيل ميرزا در زمان حيات پدر به علت خودسري و مخالفت با صلح آماسيه مرتكب حملات متعدد به خاك عثماني شد و در نتيجه مغضوب پدر قرار گرفته و مدت بيست سال در دژ قهقه زنداني شد.[4]
تدابیر پیامبر اسلام (ص) در آماده سازی نیروها در جریان جنگ احد
- دسته: اخبار تاریخی
نوشته شده توسط محمد صادق غلامی
حجة الاسلام و المسلمین دکتر محمد رضا جباری روز سه شنبه 17 تیر 1393 در برنامه زلال تاریخ رادیو معارف با بیان چند نمونه جالب از تربیت صحیح پیامبر (ص) به رفتار دو صحابی بزرگ ایشان به نام های عبد الله بن عمرو بن حرام (پدر جابر بن عبد الله انصاری) و حنظله غسیل الملائکه در ملحق شدن به سپاه اسلام اشاره کرد و با ورود به داستان جنگ احد به بیان اقدامات پیامبر (ص) در آماده سازی نیروها پرداخت.
پيمان مؤاخات
- دسته: مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط روح اللَّه بهرامى
مقاله حاضر كه مقدمه اى است بر شكل گيرى پيمان برادرى در مدينه، به بررسى و تحليل بينش اخوانى و آيين برادرى اسلامى در صدر اسلام مى پردازد و تلاش مى نمايد تا ضمن بررسى مبانى فكرى و فلسفى انديشه اخوت دينى، نقش اين بينش و نگرش وَحْيانى را در ايجاد وحدت در پيكره اجتماعى جامعه صدر اسلام بيان كند.
تاثیر گذاری علم تاریخ بر فقه -2
- دسته: اخبار تاریخی
نوشته شده توسط محمد صادق غلامی
حجة الاسلام و المسلمین دکتر محسن الویری روز پنج شنبه 12 تیر 1393 در برنامه طلوع دانش رادیو معارف در ادامه بررسی رابطه دانش تاریخ و فقه به ارائه مثال هایی در زمینه تاثیر و نقش زمان و مکان در صدور فتوا و همچنین سیره متشرعه اشاره کرد و شناخت این مساله را در گرو داشتن اطلاعات تاریخی کافی معرفی کرد.
تأثير حضرت خديجه(س) بر زندگي سياسي پيامبر(ص)
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط لعيا درفشه
نقش تاريخي زناني نظير حضرت خديجه (س) ممكن است نقشي متعارف - چنان كه از اين عبارت انتظار ميرود - نباشد اما هيچكس در اهميت و تعيين كننده بودن آن ترديدي ندارد و اين موضوع با رجوع به متون تارخي و احاديث و روايات - به طور مشخص در مورد زنان صدر اسلام - در همان نگاه اول رخ مينمايد و نيز چنين ويژگي شايد با مرور زندگي شخصيتي نظير حضرت خديجه (س) به عنوان كسي كه 25 سال در بحرانيترين دوران صدر اسلام در كنار پيامبر بود، بيش از پيش جلوه گر شود. از اين رو براي آشنايي بيشتر با زندگي آن حضرت و ويژگيهاي شخصيتي ايشان، گفت و گويي داشتيم با دكتر نهله غروي نائيني استاديار دانشگاه تربيت مدرس در رشته علوم قرآن و حديث كه حاصل اين گفت وگو تقديم حضور خوانندگان گرامي مي شود.
حضرت «خديجه»(در دانشنامه جهان اسلام)
- دسته: مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط محمد محمود پور
پدرش خُوَيْلِد بن اسد بن عبدالعُزّى بن قُصَىِّ بن كِلاب و مادرش فاطمه، دختر زائده، است (ابن سعد، ج 8، ص 7ـ8؛ زبيرى، ص 230؛ بلاذرى، ج 1، ص 480). از دوران كودكى و نوجوانى او تا هنگام ازدواج با پيامبر و حتى بعد از آن، اطلاعات اندكى در دست است و بخشى از اخبار تاريخى درباره احوال ايشان نيز دستخوش دخل و تصرف قصه پردازان شده و با اسرائليات درهم آميخته است (رجوع کنید به ادامه مقاله).
نگاهى به آموزه هاى تربیتى در زندگى حضرت خدیجه علیهاالسلام
- دسته: مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط عبدالكریم پاك نیا
حضرت خدیجه همسر گرامى رسول اكرم صلى الله علیه و آله، 68 سال پیش از هجرت نبوى صلى الله علیه و آله در شهر مكه به دنیا آمد. پدر وى خویلد بن اسد و مادرش فاطمه دختر زائدة بن اصم مى باشد. او در چهل سالگى با حضرت محمد صلى الله علیه و آله كه 25 سال از عمر شریفش را سپرى كرده بود ازدواج نمود.
خديجه، بانوي ممتاز و خردمند اسلام(نوشتاري از آيت الله صافي گلپايگاني)
- دسته: مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط پایگاه اطلاع رسانی دفتر آیت الله صافی گلپایگانی
اشاره:
دهم ماه مبارك رمضان سال دهم بعثت، اُمُّ المؤمنين خديجه، بانوي مؤمنه و فداكار، پس از شصت و پنج سال عمر پر بركت رحلت كرد، و رسول خدا، او را به دست خويش، در حجون مكّه مكرّمه دفن كردند، و حزن و اندوه آن حضرت در مصيبت او به حدّي زياد شد كه آن سال را «عامُ الْحُزْن» نام نهادند.
7 رمضان - ولایتعهدی امام رضا (ع)
- دسته: رمضان
نوشته شده توسط سید محمد رضا عالمی
تصویر سکه ولایت عهدی امام رضا علیه السلام
هفتم رمضان مصادف است با نگاشته شدن منشور ولایتعهدی امام رضا در سال 201 هجری قمری[1] پس از آن که مأمون به خلافت نشست به دلیل عدم اقبال چندان بنی عباس به وی در صدد شد تا از قدرت علویان استفاده کند و اذهان عمومی را به خوب جلب نماید. بدین منظور با توجه به نفوذ امام رضا(ع) در بین علویان و مردم ایشان را علی رغم مخالفتشان و به اجبار[2] از مدینه به مرو فرا خواند.
پرسمان تاریخی (پاسخ به سوالات و شبهات تاریخی)
- دسته: اخبار تاریخی
نوشته شده توسط محمد صادق غلامی
حجة الاسلام و المسلمین مهدی پیشوایی روز پنج شنبه 12 تیر 1393 به سوالات تاریخی مخاطبان رادیو معارف پاسخ گفت: عاقبت پسر عمر سعد، سرانجام فرزند مختار و ابراهیم بن مالک اشتر، سرگذشت کمیل بن زیاد، خواهر یا برادر داشتن حضرت مهدی(عج)، نحوه شهادت امام سجاد (ع)، سنة الوفود، حضور حضرت زهرا (س) در مسجد، سن عایشه در منزل پیامبر(ص)، رحلت یا شهادت پیامبر(ص)، پیامبر (ص) آغازگر جنگ بودند؟ مقصود از طالبیان، آیین سلمان فارسی پیش از مسلمان بودن، نسبت عبدالله بن زبیر با عایشه.
اول رمضان، تولد ابن خلدون
- دسته: رمضان
نوشته شده توسط سید محمد جمال موسوی
وليالدين ابوزيد عبدالرحمن بن محمد معروف به ابن خلدون ، سياست مدار، جامعه شناس تاريخ نگار و فقيه مالكي مذهب در اول رمضان 732 قمري درتونس به دنيا آمد[1].
تحصيلات مقدماتي را نزد پدرش و سپس نزد علماي تونسي قران، تفسير، فقه حديث، رجال، فن شعر و فلسفه آموخت[2]. در بيست سالگي با سمت دبيري سلطان تونس وارد دنياي سياست شد[3] و نزديك به ربع قرن درگير چالش هاي سياسي فراواني گرديد.
سیزدهمین شماره دوفصلنامه «مجله پژوهش های تاریخی ایران و اسلام»
- دسته: اخبار تاریخی
نوشته شده توسط سخن تاریخ<ذق> به گزارش سخن تاریخ، شماره 13 از «مجله پژوهش های تاریخی ایران و اسلام»، شماره پاییز و زمستان 1392 با 9 عنوان مقاله منتشر شد که یکی از این مقالات مقاله ی مشترک دکتر حسن زندیه(عضو هیئت علمی دانشگاه تهران و استاد مدعو گروه تاریخ اسلام)، دکتر علی اکبر جعفری(عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان) و سیدمرتضی حسینی شاه ترابی(دانش پژوه دکتری تاریخ تمدن اسلامی گروه تاریخ اسلام) است.
کسب مقاله برتر در همایش سبط النبی (ع)
- دسته: اخبار گروه
نوشته شده توسط سخن تاریخ
تقدیر از حجت¬الاسلام والمسلمین دکتر حمیدرضا مطهری مسئول انجمن تاریخ پژوهان حوزه در کنگره بین المللی سبط النبی(ع)
آئین اختتامیه کنگره بینالمللی سبط النبی الاکبر، امام حسن مجتبی(ع) عصر روز گذشته دوشنبه (دوم تیرماه) با حضور آیات احمد جنتی دبیر شورای نگهبان، محمدعلی تسخیری مشاور مقام معظم رهبری در امور جهان اسلام، روحالله قرهی مدیر حوزه علمیه امام مهدی(عج)، محسن شبستری رئیس شورای عالی مجمع جهانی اهل بیت(ع) و حجتالاسلام اختری و میهمانانی از سایر کشورها در سالن اجلاس سران برگزار شد. این کنگره اول تیرماه با سخنرانی ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران جناب آقای دکتر روحانی گشایش یافت.
در این گنگره رئیس و برخی از اعضای پیوسته انجمن تاریخ پژوهان حوزه به ارائه مقاله پرداختند.
- مقالات دیگر...
- نقش علمای شیعه در ایالت پنجاب(1)
- نگاهی به بازار کتابهای تاریخی و مذهبی در عربستان
- گفتمانهاي دگرواره در علوم اجتماعي آسيايي: پاسخي به اروپامحوري
- اقدامات شاه اسماعیل صفوی
- قزلباش و هزاره در لابلاي تاريخ افغانستان
- تاثیر گذاری علم تاریخ بر فقه
- حضور درخشان استادان و دانش پژوهان جامعه المصطفی در کنگره بین المللی سبط النبی الاکبر(ع)
- کارشکنی منافقان در جنگ احد
- چکیده کتاب اندیشه سیاسی در قرن بیستم
- دو فصلنامه سخن تاریخ به درجه علمی-ترویجی ارتقاء یافت.
- گزارش دفاعیه « بررسی گفتمانی جهانی شدن و اسلام سیاسی جهان اهل تسنن با تاکید بر مصر و تونس»
- گزارش چهارمین پنل همایش تاریخ و علوم سیاسی
- گزارش سومین پنل همایش تاریخ و علوم سیاسی
- گزارش دومین پنل همایش تاریخ و علوم سیاسی
- فربهی یا آماس؛ تحلیل ساختار مقالات (نا)علمی ـ پژوهشی در علوم انسانی
- تشکیل دولت صفویه در تبریز
- پرسمان تاریخی (پاسخ به شبهات و سوالات تاریخی)
- مثالهایی برای رابطه علم تاریخ و حدیث؛ آغازی بر مبحث رابطه تاریخ و فقه
- مستندات تاریخی پرچمداری امام علی (ع) در غزوات رسول الله (ص)
- دانشنامه اهل بیت(ع) با مدیریت دکتر صفری فروشانی تدوین می شود
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 1216359 |
بازدید امروز : 1079 |
کل بازدید : 8495711 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 7 |
زمان بازدید : 1/4531 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!