خواندنی های تاریخی

نویسندگان: مهدي احمدي اختيار و مرتضي دهقاننژاد؛ قرارداد گمركي ايران و روسيه در سال 131

نویسنده: حجت الاسلام مهدی پیشوایی؛ يكى از پيامبران بزرگ الهى كه در آيه هاى فراوانى از ا

ساواک برخی آثارم را در فهرست کتب ممنوعه جای داده بود

آيت ﷲ محمدتقى مصباح يزدى، يازدهم بهمن ۱۳۱۳، در دامان خانواده اى بسيار متدين و مذهبى در

حجت الاسلام والمسلمین پیشوایی با اشاره به قضایای مطرح شده در حجه الوداع که حجی کامل و ا
جدیدترین دیدگاه ها
نشست «ارزیابی کتاب موسوعه ابن عباس تالیف آیت الله خرسان از جهت روش و محتوا»
نشست «بررسی یک اشتباه تاریخی دربارۀ ازدواج امام جواد(علیه السلام) با أمالفضل»
مصاحبه جانشین سردبیر سخن تاریخ با رادیو معارف
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط سخن تاریخ دکتر شیرودی در مصاحبه با رادیو معارف به معرفی فصل نامه سخن تاریخ پرداخت. جانشین سردبیر فصلنامه سخن تاریخ در تاریخ 17 بهمن 1391 در مصاحبه با برنامه نشریه رادیو معارف گفت: فصل نامه سخن تاریخ در آغاز یک نشریه اطلاع رسانی بود ولی در حال حاضر یک فصل نامه علمی- تخصصی است که توسط گروه تاریخ اسلام مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) وابسته به جامعه المصطفی(ص) منتشر می شود
گفت وگو با دكتر لطف الله نبوی درباره توسعه منطق در تمدن اسلامی
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط یاسر خوشنویس در مورد نقش منطقدانان اسلامی در توسعه منطق اظهارنظرهای متفاوت و حتی متناقضی شده است. عده ای آثار منطقی ابن سینا و دیگر منطقدانان مسلمان را كاملاً ابداعی می دانند و گروهی نقش ایشان را صرفاً شرح منطق ارسطو دانسته اند. برای بررسی این موضوع مصاحبه ای با دكتر لطف الله نبوی، استاد منطق دانشگاه تربیت مدرس انجام داده ایم كه با هم می خوانیم.
فلسفه علم سیره پژوهی؛ موضوع نشست شانزدهم
*گزارش: محمدصادق غلامی شانزدهمین نشست سیره پژوهی با حضور مدیر و اعضاء گروه تاریخ و جمعی از تاریخ و سیره پژوهان روز سه شنبه 28 آذر 1391 در سالن شهید عارف الحسینی مجتمع آموزش عالی امام خمینی (ره) برگزار گردید. موضوع آن که در ادامه نشست گذشته برگزار گردید فلسفه علم سیره پژوهی بود که آقای دکتر کافی به ایراد سخن پرداخت. در ابتدا آقای دکتر صفری -مدیر گروه تاریخ اسلام- با بیان این مطلب که نگرش اصلی در مباحث سیره ای، بررسی زندگانی معصومین علیهم السلام به عنوان افرادی با ویژگی های خاص از قبیل ارتباط با ماوراء، داشتن علم غیب و عصمت است و پژوهش در سیره با هدف الگوگیری از آن ها صورت می گیرد افزود:
شهربانو
* نعمت الله صفری فروشانی ازدواج امام حسین علیه السلام با دختری ایرانی و تولد امام سجاد علیه السلام که در بعضی از منابع تاریخی به آن اشاره شده است، برخی خاور شناسان را واداشته تا ضمن پذیرش فرضیه ایرانی بودن منشأ تشیع، به خیال خود، برای آن توجیه معقولی پیدا کنند. آیا می توان گفت که ریشه تشیع در ازدواج امام حسین علیه السلام با شهربانو دختر یزدگرد سوم و تولد امام سجاد علیه السلام نهفته است؟
اسلام و ترور
*مرتضی شیرودی اين مقاله در پاسخ به سؤالات فوق، نخست ترور را در فرهنگ علوم سياسى تعريف و مؤلفه هاى آن را تعيين مى كند. آنگاه به جستجوى معادل كلمه ترور در ادبيات قديم و جديد عرب مى پردازد. سپس به آيات و رواياتى كه ترور را رد مى كند، اشاره دارد، و تفاوت مجازات اسلامى با ترور را در قرآن، سيره پيامبر اكرم صلى الله عليه وآله و ائمه اطهارعليهم السلام نشان مى دهد، و تفاوت اين دو را با ذكر نمونه هايى از نفى ترور در تاريخ اسلام و انقلاب اسلامى توضيح مى دهد، و سرانجام، مقاله با استخراج منطقى نكاتى از مطالب مطرح شده به پايان مى رسد.
بررسي مستند حيات حضرت زينب(س) و نقش آفرینی در نهضت حسینی
*سید علیرضا عالمی بررسي مستند حيات حضرت زينب(س) و نقش آفرینی در نهضت حسینی(بر اساس منابع پیش از قرن هفتم هجری) مقاله برگزیده در جشنواره های شیخ طوسی و علامه حلی اين نوشتار به صورت مستند به شخصيت زينب بنت علي(ع) بهعنوان بانويي تأثير گذار و برجسته در تاريخ اسلام به ويژه نهضت كربلا پرداخته است. توجه و اهتمام محققان معاصر شيعه و سني به زواياي مختلف زندگاني حضرت زينب(س) پژوهشهاي قابل توجهي را گرد آورده است.
همایش سیره و زمان امام کاظم(ع)
به همت انجمن تاریخپژوهان و با مشارکت مراکز علمی ازجمله گروه تاریخ اسلام جامعه المصطفی العالمیه همایش «سیره و زمان امام کاظم(ع)» بهار سال 92 برگزار خواهد شد. محورهای همایش:
زندگی و زمانه امام کاظم علیه السلام
یوسفی غروی به مناسبت میلاد مسعود هفتمین مهر سپهر آسمان ولایت و امامت، حضرت امام موسی کاظم علیه آلاف التحیة والثناء در گفت وگویی با حجةالاسلام والمسلمین یوسفی غروی به واکاوی عصر امام موسی کاظم علیه السلام و بررسی خدمات و فعالیت های آن امام همام پرداخته شده است. متن این گفت وگو در ذیل تقدیم می شود.
شانزدهمین شماره فصل نامه سخن تاریخ منتشر شد
شانزدهمین شماره فصل نامه سخن تاریخ در این شماره می خوانید: انتقال و تحول انديشه سياسي فرّه ايزدي از ايران باستان به ايران اسلامي/دكتر ذكرالله محمدي، محمد بيطرفان هويت ديني و بومي (تصوير حكومت مشروطه در تنبيه الامه و تنزيه المله)/ دكتر مرتضي شيرودي بازنگري علل و عواقب سركوبي مجلس اول / دكتر محسن بهشتي سرشت، پرستو كلاهدوزها تفسير حكومتي قيام عاشورا از ديدگاه امام خميني / اسماعيل جهان بين، سيدآصف كاظمي اوضاع سياسي بست در دوره صفاريان / سيدمحمدرضا عالمي تاريخ ورود سادات به افغانستان و نقش آنان در ترويج اسلام / دكتر علي غلامي دهقي، سيدمحمد عابدي شرق شناسي و مطالعات بنگالي / محمد نورعالم چكيده مقالات به زبان انگليسي این فصل نامه را می توانید در ادامه مطلب دانلود کنید
داستانی شدن تاریخ در سنت تاریخنگاری اسلامی
رسول جعفریان همواره بخشی از تاریخ و بیش تر از ادوار مقدس و حماسی، تبدیل به داستان می شود. این روند چگونه در تاریخ اسلام پدید آمد و چه آثاری از خود برجای گذاشت؟ یکی از مهم ترین خطراتی که تاریخنگاری اسلامی را تهدید می کند اگر نگوییم مهمترین، داستانی شدن نقلهای تاریخی است. این امر، یکی از مصادیق تحریف تاریخ است و اهمیت آن هم درست از همین جاست. این که تاریخ داستانی و طبعا جذاب شود، شاید برای عالم هنر جالب باشد، اما برای تاریخ بسیار زیانبار است، چرا که زیان آن به دلیل تأثیر عمیقی که بر جان مردم میگذارد، قابل جبران نیست.
برگزاری شانزدهمین جلسه سیره پژوهی
شانزدهمین جلسه از سلسله نشست های علمی سیره پژوهی برگزار می گردد. موضوع: فلسفه علم سیره پژوهی سخنران:آقای دکتر کافی زمان: سه شنبه 28 آذر از ساعت 15 مکان: قم میدان جهاد مجتمع آموزش عالی امام خمینی (ره) سالن شهید عارف حسینی
تاريخ سياسى صدر اسلام
دکتر مرتضی شیرودی فرهنگ جاهلى عرب در زايش باورها و انديشه هاى سياسى ناتوان بود، بیشك يكى از علّت هايش آن بود كه نشانى از حكومت به عنوان موضوع و مظهر سياست به استثنای نظام قبیله ای و نظام کلیدداری حاکم بر کعبه در آن به چشم نمیخورد،امّا تأمل در محتواى بعثت رسول اللَّه(ص) ما را با انديشه هاى نوينى در عرصه قدرت سياسى روبرو میكند كه ريشه در توحيد و اعتقاد به خدا دارد، انديشه هايى چون: برابرى انسانها در برابر قدرت سیاسی، يكسانى آنان در پيشگاه حكومت و ... با مطالعه تاريخ سياسى صدر اسلام( از بعثت تا عاشورا)عمق و ریشه انديشه هاى سیاسی مسلمانان در دوره های بعد تاکنون آشكارتر و نیز،انديشه هاى ديگری را پيش روى انسان میگذارد:
آسیب شناسی تمدن اسلامی از دیدگاه سید حسین نصر
معرفی کتاب: آسیب شناسی تمدن اسلامی مبتنی بر اندیشه های سید حسین نصر کتاب مذکور که توسط سیدعلیرضا عالمی به رشته تحریر در آمده از سوی مرکز بین المللی ترجمه و نشر المصطفی(ص) در سال 1389 در تیراژ 2000 و در 208 صفحه به چاپ رسیده است.نویسنده با این نگرانی آغاز می کند: شاید گستردگی و تعدد عوامل رکود در کلیت تمدن اسلامی، از عمده نکاتی باشد که هر پژوهش گری را از ورود به این عرصه باز می دارد. از این رو،مواجهه نگارنده با فقدان پاسخ جدی برای این پرسش اساسی، تعجب برانگیز نبود لذا، پرسش آغازین، شکل مسئله و چالش به خود گرفت.
گزارش پانزدهمین نشست سیره پژوهی
پانزدهمین نشست سیره پژوهی با حضور مدیر و اعضاء گروه تاریخ و جمعی از تاریخ و سیره پژوهان، روز سه شنبه 14 آذر 1391 در سالن شهید عارف الحسینی مجتمع آموزش عالی امام خمینی (ره) برگزار گردید. موضوع این نشست، روش تحقیق در سیره بود که آقای دکتر کافی به ایراد سخن پرداختند. تخصص اصلی استاد، جامعه شناسی است و مولف شش کتاب و بیش از 20 مقاله علمی و دارای مطالعات گسترده ای در زمینه های تاریخ علم، روش شناسی و روش تحقیق هستند و بیش از یک دهه در این مجتمع و گروه تاریخ آن مشغول به تدریس در مقاطع مختلف از کارشناسی تا دکتری در مواد متفاوت می باشند.
گفت و گو با نظام سلطه در سيره امام حسين(ع)(بخش دوم)
در ادامۀ گفت و گو با استاد محمد الله اكبري، مدير پژوهشكدۀ تاريخ و سيرۀ اهل بيت(ع)، دربارۀ گفت و گو با نظام سلطه در سيرۀ امام حسين(ع)، به بررسي گفت و گو در واقعۀ عاشورا ميپردازيم. در واقعۀ كربلا، امام حسين(ع) با چه كساني گفت و گو كرد؟ در مسير مكه به كوفه، امام حسين(ع) با حر بن يزيد رياحي، مأمور كوفه برخورد ميكند. اين ملاقات وقتي است كه خبر شهادت مسلم و هاني به امام رسيده است. اولين برخورد اين است كه امام ياران حر را آب مي دهد. با نيروي دشمن كه سواره نظام و سرتا پا مسلح است، احوال پرسي مي كند. ظهر حر و يارانش پشت سر امام نماز مي خوانند.
گفت و گو با نظام سلطه در سيره امام حسين(ع) (بخش اول)
محمد الله اکبری يكي از انحرافات تاريخي در السنۀ واعظين و مادحين اهل بيت(ع) اين است كه امام حسين(ع) در راستاي احياي سنن الهي، به جز جنگ و قيام عليه يزيد، به استراتژي ديگري قائل نبوده است. براي بررسي اين انحراف با محمد الله اكبري، مدير پژوهشكده تاريخ و سيره اهل بيت(ع) گفت و گويي ترتيب داديم كه از منظر فرهيختگان محترم ميگذرد.
سیره امام سجاد (ع)
آنچه در پی می آید، خلاصه ای است از کتاب «پژوهشی در زندگی امام سجاد علیه السلام » نوشته حضرت آیت الله سید علی حسینی خامنه ای - مقام معظم رهبری،دامت برکاته - چاپ اول، اسفند 1361 . ناشر: حزب جمهوری اسلامی، 80 ص . بیست هزار نسخه .
امام سجّاد(ع) از دیدگاه اهل سنّت
یکی از وظایفی که بر عهده شیعیان نهاده شده، «شناخت پیشوا و رهبر» می باشد. در یک نگاه کلّی دو راه برای شناخت امام وجود دارد: از دیدگاه احادیث اهل تشیّع و از دیدگاه احادیث اهل تسنّن. در این نوشتار سعی شده از دیدگاه اهل سنّت گوشه ای از شخصیت ممتاز امام زین العابدین علیه السلام به پیشگاه شما سروران گرامی تقدیم شود.
برخورد امام حسین(ع) با جنگ نرم اموی
یکی از نکات قابل تأمل در قیام امام حسین ـ علیهالسلام ـ دلایل تغییر ذهنیت و محاسبهٔ مردم نسبت به اهداف پیامبر اسلام ـ صلوات الله علیه و آله ـ و ارزشهای اسلامی تنها نیمقرن پس از رحلت پیامبر بود؛ تغییری که سرانجام به حادثهٔ کربلا انجامید. یکی از لایههای نهضت امام حسین ـ علیهالسلام ـ رویارویی با عملیات روانی حکومت بنیامیة بود. توجه به آن عملیات روانی و فضای تبلیغاتی، تا اندازه بسیاری، ما را در فهم حرکت امام حسین ـ علیهالسلام ـ کمک میکند. در حقیقت واقعهٔ کربلا، تنها رویارویی با یک فرد نااهل و نالایقی نبود که ادعای خلافت کرده بود، بلکه یک فضای عمومی در جامعه پدید آورده بودند که خلافت یزید هم به عنوان قطعهای از آن پازل، محصول و فرآیند آن فضا بود. در واقع باید امام را شهید فضای فرهنگی و تبلیغاتی بدانیم. برای فهم بهتر این موضوع، فضای عمومی دوران امامت امام حسین ـ علیهالسلام ـ را از آغاز آن (از ۲۸ صفر سال ۵۰ هجری) تا دهم محرم سال ۶۱ بررسی میکنیم.
ثبت نام آزمون کارشناسی ارشد و دکتری جامعة المصطفی (ص)
جامعه المصطفی العالمیه آزمون دکتری ثبت آزمون ورودی مقاطع دکتری برای طلاب ایرانی و غیر ایرانی و آزمون ورودی مقطع کارشناسی ارشد برای طلاب غیر ایرانی شروع شد. در مقطع دکتری از گرایش های تاریخی، تاریخ اهل بیت (ع)، تاریخ تمدن اسلامی و تاریخ تشیع در سال 92 -93 پذیرش دارد و در مقطع کارشناسی ارشد گرایش های تاریخ تمدن اسلامی ، تاریخ اهل بیت (ع) ، تاریخ تشیع و تاریخ معاصر جهان اسلام برگزار می گردد.
- مقالات دیگر...
- پانزدهمین نشست سیره پژوهی برگزار می گردد
- مفهوم انحطاط در اندیشه سیاسی اسلام
- دانلود کتاب النقد التاریخی
- بحرانی که امام سجاد(ع) آن را مدیریت کرد
- جايگاه اربعين در فرهنگ شيعي و عاشورا
- زندگی و زمانه امام کاظم علیه السلام
- گفت و گو با نظام سلطه در سيره امام حسين(ع)(بخش دوم)
- گفت و گو با نظام سلطه در سيره امام حسين(ع) (بخش اول)
- ویژه نامه محرم (در حال بارگزاری)
- چهاردهمین نشست سیره پژوهی
- جريان شناسي تاريخي رويكرد و قرائت حماسي ـ اسطورهاي از واقعة عاشورا
- دو تصویر متضاد از سیمای محمد(ص)
- تبریک عید سعید غدیر خم
- از تاریخ تا اندیشه (بازنگری تاریخ فکر شیعه؛ پیش نیازها)
- 15 ذی الحجة - ولادت امام علی النقی الهادی(ع)
- 13 ذی الحجة - وفات شیخ آقا بزرگ تهرانی
- 11 ذی الحجة - ارتحال حاج میرزا جواد ملکی تبریزی
- طرح های جدید تخریب اماکن اسلامی تاریخی عربستان
- 10 ذی الحجة - شهادت عبدالله محض و جمعی از آل حسن (ع)
- 9 ذی الحجة - ارتحال عالم كبير علامه طبرسي
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 999795 |
بازدید امروز : 1394 |
کل بازدید : 5881449 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 2 |
زمان بازدید : 1/2344 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!