خواندنی های تاریخی

اواخر شعبان سالگرد شهادت سعیدبنجبیر مفسر قرآن و از اصحاب نزدیک امام سجاد(ع) است که زند

یک نابغه آلمانی وقتی قرآن بخواند و با اسلام و عرفان ایرانی آشنا شود، چقدر ممکن است «اهل

متهورانهترین عملیات هوایی دنیا کار چه کسانی باشد، خوب است؟ ۱۵ فروردین سال ۱۳۶۰ شمسی، خ

حدود ۱۱۰ سال قبل ارابههای جنگی روس به سمت حرم امام رضا (ع) حرکت کردند و در هتک حرمتی ب

بسیاری از افرادی که به مسجد جلیلی رفت و آمد داشتند چنین نقل میکنند که ما از جنوب تهران
جدیدترین دیدگاه ها
مصاحبه اختصاصی سایت سخن تاریخ با دکتر حسین عبدالمحمدی، دانشیار جامعه المصطفی العالمیه و مدیر گروه تاریخ اهل بیت (ع) :
مصاحبه اختصاصی سایت سخن تاریخ با دکتر حسین عبدالمحمدی، دانشیار جامعه المصطفی العالمیه و مدیر گروه تاریخ اهل بیت (ع) :
مصاحبه اختصاصی سایت سخن تاریخ با دکتر حسین عبدالمحمدی، دانشیار جامعه المصطفی العالمیه و مدیر گروه تاریخ اهل بیت (ع) :
نشست «ارزیابی کتاب موسوعه ابن عباس تالیف آیت الله خرسان از جهت روش و محتوا»
9 ذی الحجة - ارتحال عالم كبير علامه طبرسي
9 ذی الحجة - ارتحال عالم كبير علامه طبرسي توضیحات منتشر شده در پنج شنبه, 04 آبان 1391 10:32 نوشته شده توسط سيد جمال موسوي بازدید: 419 ارتحال عالم كبير "علامه طبرسي" مفسر شهير قرآن كريم(548ق) امین الاسلام، ابوعلي فضل بن حسن طبرسي، از دانشمندان نامی شیعه در سده ششم هجری قمری در نهم ذیحجه سال 548 ق درچنین روزی پس از حدود 90 سال زندگی سرشار از تلاش در سبزوار از دنیا رفت[1]. گرچه بسیاری وی را منسوب به طبرستان می دانند، ولی اصل او از تفرش[2]، ولی زادگاهش به احتمال زیاد مشهد است.
راهنمای تنظیم و ارسال مقالات
الف- ساختار کلی مقاله 1- موضوع یا عنوان مقاله 2- درج نام و نام خانوادگی کامل بر اساس مندرجات شناسنامه،میزان تحصیلات،رشته تحصیلی،رتبه علمی،پست الکترونیکی،شماره همراه نویسنده مسئول و دیگر نویسندگان؛ 3- چکیده شامل تاریخچه موضوع،تبیین مسأله، طرح سئوال،بیان فرضیه، هدف تحقیق،روش پژوهش و یافته های پژوهش حداکثر در 200 کلمه؛ 4- کلید واژه در بردارنده 3 الی 7 واژه مرتبط و اساسی مقاله؛ 5- مقدمه که ارائه دهنده چارچوب کلی مقاله در راستای پاسخ به سئوال اصلی و آزمودن فرضیه و دیگر مسائل مطروحه در چکیده حداکثر در یک صفحه؛ 6- بررسی مفاهیم اصلی مقاله به ویژه مفاهیم به کار رفته در عنوان مقاله و در کلید واژه به منظور بسترسازی فهم مطالب ؛ 7- متن یا بدنه مقاله مشتمل بر 4 تا 6 موضوع فرعی مرتبط با عنوان مقاله منطبق بر چارچوب مطروحه در چکیده و مقدمه؛ 8- نتیجه گیری به معنای ارائه یافته های پژوهش و نه تلخیص و یا تکرار مطالب مقاله و نیز عرضه پیشنهاداتی برای بررسی یافته ها و موارد مرتبط؛ 9- تنظیم منابع و مآخذ بر اساس شیوه نامه تنظیم آدرس ها؛ 10- درج نمودار،جداول و تصاویر در درون متن مقاله به تناسب موضوع.
5 ذی الحجة - غزوه سویق
درپنجم ماه ذیحجه سال دوم هجری پس از جنگ بدر، غزوه سویق به وقوع پیوست[1] . جنگ بدر، کمی پیشتر از آن بيشتر قريش را داغدار و مصيبت زده كرده بود، از آن جمله ابو سفيان را كه فرزندی از او کشته و فرزندی دیگر از او به اسارت رفته بود[2] و نیز چند تن ديگر از بستگانش یا به قتل رسيده و يا اسير شده بودند. از این رو، و با توجه به اينكه خود را از رؤساى قريش مىدانست تحمل شكست از مسلمانان براى او بسيار دشوار بود.
6 ذی الحجة - يورش قرمطیان به مكه و قتل عام حجاج 317 قمری
در ششم ذیحجه سال 317 ق، ابوطاهر، رييس حكومت قرمَطي بحرين در حملهاي بيرحمانه به شهر مكه، پس از اشغال اين شهر مقدس، ضمن غارت اموال حجاج آنان را قتل عام كرده جنازه هایشان را در چاه زمزم و مسجدالحرام بدون غسل و کفن و نماز دفن کرد.[1] وي همچنين حَجَرالاسوَد، سنگ مقدسي را كه بر كعبه نصب شده بود به همراه اموال و اسيرانِ فراوان به بحرين انتقال داد[2].
2 ذی الحجة - تولد شیخ فضل الله نوری
در دوم ذیحجه سال 1295 ه.ق در نور مازندران در خانواده ای روحانی به دنیا آمد. پدرش از روحانیون مورد اطمینان مردم نور مازنداران بود.[1] وی پس از طی مراحل ابتدایی تحصیل در نور و تهران[2]، برای تكمیل دروس خود در اوایل جوانی به نجف اشرف رفت و در سال 1292 ه.ق با مهاجرت به سامرا در زمره شاگردان درجه اول میرزای شیرازی ، بزرگ مرد و قهرمان مبارزه با استعمال انگلیس درآمد[3]
ویژه نامه امام رضا علیه السلام
مقالات ویژه نامه کتاب های مرتبط جشنواره های رضوی پایان نامه های مرتبط سایت ها و نرم افزارها این ویژه نامه به همت جناب آقای سید عبدالکریم حسن پور (دانش آموخته حوزه علمیه و کارشناس ارشد فرق تشیع) گردآوری شده است.
داستان ضامن آهو"حقیقت یا افسانه؟
چندی پيش، به مناسبتی مطلبی در روزنامه اطلاعات درج شده بود و ذکری از آستان ملائک پاسبان اعلیحضرت اقدس علی بن موسی الرضا صلوات الله عليه، و داستان ضامن آهو در مجلسی مورد گفتوگو بود. دوست دانشمند عزيزی به بنده گفت: فلانی! من هر قدر هم که میخواهم صحت اين «داستان مبتذل» ضامن آهو را به خود بقبولانم نمیتوانم و عقلم نمیپذيرد که اين داستان آن چنان که شنيده و خواندهام عقلاً يا وقوعاً ممکن باشد، گو اين که اساساً اين داستان را در هيچ کتاب معتبر و مأخذ قابل مستندی هم نديدهام؛ و چون تو را يک طلبه غيرمتعصبی میدانم، اين است که خواهش میکنم نظرت را در اين باره بگويی
زیارت قاریان مشهور مصری از حرم امام جواد(ع)
این تصویر در سال 1956 میلادی (1335 شمسی) در صحن شریف کاظمین ثبت شده است. در تصویر از سمت چپ، نفر اول «عبدالباسط»، نفر دوم «عبدالفتاح شعشاعی» و نفر سوم «ابوالعینین شعیشع» است. عبدالباسط قاری اسطورهای قرآن کریم در آن زمان 29 سال سن داشته است. «شعیشع» در آن زمان 34 سال داشته است. «شعشاعی» پیرترین قاری این جمع در آن زمان بیش از 65 سال سن داشته است.
آسیب شناسی پایان نامه نویسی در گفتگو با دکتر صفری مدیر محترم گروه تاریخ
مصاحبه با دکترنعمت الله صفری فروشانی ،عضو هیئت علمی جامعةالمصطفی (ص) العالمیة ومدیر گروه تاریخ اسلام مجتمع آموزش عالی امام خمینی (ره) . ارزیابی شما از وضعیت پایان نامه وپایان نامه نویسی جامعةالمصطفی (ص) چگونه است ؟ پایان نامه نویسی عصاره و برایند علمی یک دانش پژوه درطول دوره تحصیلی است فرایندی که باید طی آن دانش پژوهان توان بهره وری خود را ابراز کنند .اکنون درجامعه المصطفی(ص) الحمد الله به لحاظ کمیت ،پایان نامه نویسی دروضعیت مطلوبی قراردارد شاید ما بیش ازهزارپایان نامه دفاع شده داشته باشیم ولی بنده با مرور درهمه ی پایان نامه ها دریافتم که به لحاظ کیفیت در وضع مطلوبی قرارنداریم . نقاط قوت وضعف درپایان نامه های جامعةالمصطفی (ص) را درچه می بینید ؟
زندگينامه حجت الاسلام و المسلمین ناصر باقری بیدهندی
سوابق تحصیلی حجة الاسلام و المسلمین جناب آقای ناصر باقری بیدهندی به سال 1337 در خانواده ای متدین و شهید پرور چشم به جهان گشود. قرآن را در مکتب آموخت و سپس به مدرسه رفت و در اولین روز در کلاس دوم به تحصیل پرداخت. وی پس از گذراندن تحصیلات جدید در سال 1352 به سبب عشق و علاقه فراوان به اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام در روحانیت اصیل شیعه در سلک روحانیت در آمد و در مدرسه آیت العظمی گلپایگانی تا مرحله سطوح عالیه را با موفقیت پشت سر گذاشت و در همان مدرسه تدریس را آغاز کرد. پس از آن در دروس خارج آیات عظام: سید محمد روحانی(اصول)، محمد فاضل لنکرانی(فقه و اصول)، ناصر مکارم شیرازی(فقه و اصول)، علی مشکینی(فقه)، جعفر سبحانی(فقه و اصول) و دیگران به مدت هفده سال شرکت و بهره مند شد. در ضمن از مباحث منطق و فلسفه استادان گرامی حوزه نظیر آیت الله یحیی انصاری و آیت الله محمد علی گرامی و دکتر احمد بهشتی و تا حدودی آیت الله حسن زاده آملی و شرح تجرید آیت الله رضا استادی کسب فیض کرد. همچنین در بحث اخلاق از محضر آیت الله حسین مظاهری و آیت الله مشکینی و دیگران استفاده کرد.
روابط علویان و عباسیان (از سال 11 تا 201 هجری)
كليد واژهها: علويان، عباسيان، روابط علوى ـ عباسى، دعوت عباسى،الرضا، ولايتعهدى. در اين مختصر بر آنيم تا روابط دو جانبه ابوطالب و عباس و فرزندان آنان ـ علويان وعباسيان ـ را از عبدالمطلب (متولد حدود 497 ميلادى) تا ولىعهدى امام رضا(عليه السلام)،بررسى كنيم. اين بررسى را پس از مقدمهاى كوتاه درباره عباس و ابوطالب، در چهارمحور: 1. از رحلت پيامبر(صلى الله عليه) تا شهادت امام حسين(عليه السلام) (11 تا 61 ه.ق) 2. از شهادت امامحسين(عليه السلام) تا مرگ ابوهاشم پسر محمد حنفيّه (61 ـ تا 98 ه.ق) 3. در دوره دعوت عباسي(100ـ132 ه.ق) و 4. از تأسيس دولت عباسى تا ولايتعهدى امام رضا(عليه السلام) پى مىگيريم.
ویژه نامه حضرت امام جواد علیه السلام
امام جواد(ع) و اماميه امام از دیدگاه مستشرقان مقالات دیگر معرفی کتاب و پایان نامه نشست های علمی منبع شناسي امام نهم امام جواد (ع) در اینترنت
مصاحبه: واکاوی انگیزه مامون از ازدواج دخترش با امام جواد(ع)
محمد الله اکبری محقق تاریخ و مدیر گروه پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی راز تولد دیر هنگام امام جواد (ع) را نامعلوم و از اسرار الهی خواند به گفته وی برخی منابع برای امام رضا (ع) فرزندان ذکور دیگری را نام برده اند و برخی تنها جوادالائمه را به عنوان فرزند پسر ایشان معرفی کرده اند. وی با بیان این مطلب که طرح سوال تولد دیرهنگام جوادالائمه با مقاصد شخصی صورت گرفته است اظهار کرد: راوی این سوال در پی آن بود تا میراث امام رضا (ع) که از امام هفتم نزد او به امانت مانده بود با تشکیک بر بحث امامت از آن خود کند از این رو کوشید با طرح شبهه عدم استمرار امامت پس از ایشان به دلیل نداشتن فرزند پسر امامتشان را زیرسوال ببرد. ایشان تصریح کرد: این نکته که چرا جوادالائمه در سنین بالای امام رضا به دنیا آمده است شبهه برانگیز نیست. چون راوی نمی داند که امام رضا چند سال دیگر زنده است بلکه مساله اصلی آن است که چگونه برای نخستین بار در سلسله امامان شیعه یک نوجوان به امامت می رسد دأب علمای شیعه این بود که نمی توانستند هر مدعی امامت را بدون آزمون علمی بپذیرند مگر آنکه شاهدی معتبر بر این ادعا وجود داشته باشد.
تدابیر سیاسی امام رضا (ع) در مبارزه با مأمون
مهمترین چیزی كه در زندگی ائمه بهطور شایسته مورد توجه قرار نگرفته، عنصر "مبارزه حاد سیاسی" است. از آغاز نیمه دوم قرن اول هجری كه خلافت اسلامی بهطور آشكار با پیرایههای سلطنت آمیخته شد و امامت اسلامی به حكومت جابرانه پادشاهی بدل گشت، ائمه اهلبیت (علیهمالسّلام) مبارزه سیاسی خود را به شیوهای متناسب با اوضاع و شرائط، شدت بخشیدند. این مبارزه بزرگترین هدفش تشكیل نظام اسلامی و تأسیس حكومتی بر پایه امامت بود.
نقد و بررسى مقاله امام جعفر صادق(ع) در دائره المعارف اسلام
نقد و بررسىديدگاه كلى دربارهء مقاله امام جعفر صادق عليه السّلام را مىتوان در سه بخش ارائه داد: ١.محتوا از نظر محتوا مقاله حاوى مطالب جالب و مفيدى دربارهء آن امام است كه به ويژه براى غربيان مىتواند مفيد باشد. اطلاعات شناسنامهاى امام عليه السّلام، تعامل ايشان با گروههاى شيعى و غير شيعى، مواضع سياسى آن حضرت، جايگاه امام در ميان مسلمانان و به ويژه شيعيان، اطلاعاتىدربارهء شاگردان ايشان و بالاخره جايگاه علمى آن حضرت، بخشى از مطالبى است كه به گونهاى بسيار موجز در اين مقاله به آنها اشاره شده است. گرچه نمىتوان همهء آنها را تأييد كرد، مطالب قابل قبول آن نيز فراوان است
تصویر پیامبر در غرب
هميلتن گيپ (Hamilton Gibb) در كتاب اسلام: بررسى تاريخى (Islam: a historical survey) آورده: "تقريباً تعداد نظرياتى كه درباره محمّد(ص) به وجود آمده است با عده نويسندگان زندگى نامه او برابرى مىكند، فىالمثل زمانى مخالفان اسلام وى را مردى مصروع، زمانى يك سوسياليست شورشگر (agitator) و گاهى يك فرد مورمون (mormon: پايهگذار يكى از فرقههاى مهم مسيحيت) توصيف كردهاند. به طور كلى همه اين آراء ذهنى افراطى را قاطبه محققان رد مىكنند با اين همه تقريباً محال است كه از نفوذ پارهاى از عوامل ذهنى و نفسانى در هر نوشتهاى كه موضوع آن شرح حال و اعمال پيغبر باشد خوددارى كرد." آيا آنچه گيپ گفته درباره گفتار نويسندگان غربى درباره پيامبر اعظم(ص) صادق است؟ مقاله حاضر مىكوشد به همين سؤال پاسخ دهد.
سکه ولایت عهدی امام رضا (ع)
گزارش تصویری از سکه های ولایتعهدی امام رضا (علیه السلام) در آستانه میلاد فرخنده امام رضا (علیه السلام )، مؤسسه کتابخانه و موزه ملی ملک، قدیمی ترین گنجینه وقفی ایران و بزرگترین موقوفه فرهنگی آستان قدس رضوی،چند قطعه از سکه های ولایتعهدی امام هشتم شیعیان را به نمایش عمومی گذاشته است. با توجه به کوتاهی دوران ولایتعهدی آن حضرت این سکه ها بسیار نادر هستند و علاوه بر موزه ملی ملک، نمونه هایی از آنها در موزه آستان قدس رضوی نگهداری می شود. امام رضا (علیه السلام) در سال 201 ه.ق (816 میلادی) به اصرارمأمون عباسی از مدینه به خراسان آمدند و به اکراه و اجبار ولایتعهدی وی را پذیرفتند و هم زمان سکه هایی به نام ایشان در سرزمینهای اسلامی ضرب شد.
تصویر امام جعفر صادق(ع) در دائرة المعارف اسلام
(آنچه در ادامه میآید مقاله امام جعفر صادق(ع) در دائرة المعارف اسلام است که ام. جی. اس. هاجسون آن را نگاشته و حسین مسعودی به فارسی برگردانده است. این مقاله از کتاب تصویر امامان شیعه در دائرة المعارف اسلام برای شما انتخاب و ارائه می شود. نقد این مقاله که توسط دکتر نعمت الله صفری فروشانی نگاشته شده و در همین کتاب انتشار یافته به طور مجزا ارائه میگردد. کتاب «تصویر امامان شیعه در دائرة المعارف اسلام» مجموعه مقالات مربوط به ائمه در دائرة المعارف اسلام (چاپ ليدن هلند) است
ویژه نامه صادق آل محمد (علیه السلام)
سیره و زندگانی امام صادق (علیه السلام) اهل بیت در سخنان امام صادق (علیه السلام) عصر امامت امام صادق (علیه السلام) کتاب های با موضوع امام صادق (علیه السلام) امام صادق (علیه السلام) از نگاه مستشرقان امام صادق (علیه السلام) و جریان های فکری - مذهبی و سیاسی
انتشار فصلنامه سخن تاریخ شماره 15
فصل نامه سخن تاریخ شماره پانزدهم منتشر شد در این شماره می خوانید: زمين داور از سده اول تا ششم هجري / سيدمرتضي حسيني شاه ترابي انگيزه هاي كوچ اعراب مسلمان به ايران در جريان فتوح و پي آمدهاي آن / دكتر علي بيات، زهره دهقان پور كتاب شناسي انساب نگاري اسلامي تا پايان قرن هفتم / دكتر نعمت الله صفري فروشاني، سيد محمدرضا عالمي تحليلي نو بر ازدواج و طلاق در جاهليت / دكتر مهدي مهريزي، مريم مشهدي علي پور راه كارهاي سرسيداحمدخان براي حل بحران عقب ماندگي جوامع اسلامي شبه قاره / دكتر اسماعيل جهان بين، بررسي تطبيقي انديشه سياسي ابوحامدمحمد غزالي و خواجه نظام الملك طوسي / علي منصوري، مريم غلامي خسروآبادي وضعيت فرهنگي شيعه اماميه در ايران عصر سلجوقي / دكتر محمدرضا باراني، هدايت نادريان
- مقالات دیگر...
- گزارش دفاعیه پایان نامه آیینهای مذهبی شیعه در دوره صفویه
- انتشار فصلنامه سخن تاریخ شماره 15
- تحلیلی نو بر ازدواج و طلاق در جاهلیت
- کتابشناسی انسابنگاری اسلامی تا پایان قرن هفتم
- راه کارهای سرسیداحمدخان برای حل بحران عقب ماندگی جوامع اسلامی شبه قاره
- تعامل یحیی بن زيد با امویان
- بررسي جنگ هاي داخلي افغانستان با نظريه تضاد
- معرفی سایت تاریخ افغانستان
- فتح اسلامی در اران
- خاورشناسان و حادثه سقيفه
- نقش چک ها در ترویج تشیّع در کشمیر
- زمین داور از سده اول تا ششم هجری
- زمین داور از سده اول تا ششم هجری
- انگيزههاي کوچ اعراب مسلمان به ايران در جريان فتوح و پي آمدهاي آن
- سیاست مذهبی تیمور گورکانی در مورد شیعیان
- وضعیت اوقاف در دوره قاجاربا تکیه برقوانین مجلس وشکایات واقفان اصفهانی
- جنبش مدرسه سازی در ایران عصر ایلخان(مراکز علمی و آموزشی ایران در عصر ایلخانان و تأثیر آن در فرهنگ و تمدن اسلامی ـ ایرانی)ی
- تداوم و انقراض کیسانیه
- عوامل اقتصادي تنش بين صفويه و عثماني
- نگاهی به كتاب دفاع عن محمد(ص)ضد المنتقصين من قدره
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 1033163 |
بازدید امروز : 4488 |
کل بازدید : 6290540 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 14 |
زمان بازدید : 1/6406 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!