خواندنی های تاریخی

«کباب کوبیده» از کی غذای ملی ایرانیها شد؟ خیلیها نمیدانند که این غذای محبوب و همهپ

در میان علمای اهلبیت و بنیهاشم، نام «عبدالعظیم حسنی» چون ستارهای درخشان در آسمان اما

ایرانیها از کی کتابخوان شدند؟ از روزی که مغازههای کتابفروشی باز شد که به آنها «دکان

مسلمانان با توجه به فرهنگ و رسوم کشور خود به جشن و سرور و برگزاری مراسم خاص دینی و عرفی

تاریخ را سه گوه می توان تعریف کرد. در حقیقت سه علم مربوط به تاریخ می توانیم داشته باشیم
جدیدترین دیدگاه ها
گزارش نشست «موانع فکری و فرهنگی تحقق وحدت مسلمانان در عصر حاضر»
علل پیدایش علم کلام
- دسته: اخبار تاریخی
نوشته شده توسط محمد صادق غلامی
حجت الاسلام و المسلمین رضا برنجکار روز پنجشنبه 10 مهر 1393 در برنامه طلوع دانش رادیو معارف در تبیین تاریخ علم کلام گفت: دین در سه حوزه اصلی عقاید، آداب و عمل و اخلاق سخن می گوید و علم کلام، علم کلام علمی است که درباره عقاید صحبت می کند. زمانی که متکلم، حرف دین را فهمید، آن را توضیح می دهد و تنظیم و ساماندهی می کند و در مرحله بعد به اثبات و استدلال می پردازد و سعی می کند آن را برای دیگران قابل قبول جلوه دهد. بر این اساس به شبهات پاسخ می دهد و به نقد مکاتب و عقاید باطل نیز می پردازد. این پنج مرحله، دفاع نامیده می شود.
اقدامات امام باقر(ع) در توسعه تشیع/ نحوه تعامل امام(ع) با سایر گروهها
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط خبرگزاری ایکنا
گروه اندیشه: مدیر گروه فرهنگ و تمدن اسلامی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با اشاره به تلاش امام باقر(ع) برای معرفی اسلام نبوی و نظام امامت، گفت: پایهای که امام سجاد(ع) گذاشته و امام باقر(ع) آن را ادامه داده است یک نوع کار پیغمبرانه است. در واقع آنان از نو شروع به معرفی اسلام کردند و خودشان را هم ضمن اسلام معرفی میکردند.
اوضاع فرهنگی عصر امام محمد باقر(ع)
- دسته: مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط ناصر جدیدی/ طوبی محبی
چکیده
امام باقر(ع) پس از پدرش امام سجاد(ع) بین سالهای (95-114هجری) امامت شیعیان را به عهده داشتند. اوضاع سیاسی جامعه به گونه ای بود که امام سیاست تقیه را اتخاذ کردند و مبارزه فرهنگی و علمی را به اقدامات سیاسی ترجیح دادند. به لحاظ فرهنگی جامعه ای که امام با آن مواجه بود درگیر جریانات فکری متناقض و فرقه های متفاوتی همچون خوارج، مرجئه، معتزله و از طرفی رسوخ و نشر اسرائیلیات بوده است. این عوامل موجب شد امام مواضع مدبرانه و صحیحی در برابر این جریانات فکری اتخاذ کند و پاسخگوی سوالات و شبهات مردم باشد.
نقد و بررسی کتاب «نخستین اندیشه های شیعی؛ تعالیم امام محمد باقر(ع)»
- دسته: نقد کتاب
نوشته شده توسط اتان گولبرگ/ ترجمه حسین شیخ
توضیح:
نوشتار حاضر ترجمه ی مقاله ی اتان کولبرگ در نقد و بررسی کتاب فوق الذکر است. اصل متن انگلیسی این مقاله در نشریه ی Bulletin of the school of oriential and African studiesبه چاپ رسیده است.
دریافت متن کامل مقاله در قالب پی دی اف، با حجم 112 کیلوبایت
منبع: کتاب ماه تاریخ و جغرافیا،دی و بهمن 1382 شماره 75 و 76.
نقش امام باقر علیه السلام در تغییرات فرهنگی- سیاسی
- دسته: مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط شمس الله مریجی
چکیده
تغییرات، به ویژه از نوع اجتماعی آن از جمله موضوعاتی است که همواره مورد توجه اندیشمندان بوده است. نوشتار حاضر نیز به منظور شناخت نقش امام باقرالعلوم(ع) در تغییرات با محوریت فرهنگ و سیاست آغاز شده و نگارنده با استفاده از اسناد و شواهد تاریخی، تاثیرگذاری امام(ع) را از طریق تصمیم گیری در بخش فرهنگ و الگوسازی در بخش سیاست بازشناسی نموده و نشان داده است که امام با تاسیس دانشگاه، ابداع روش های علمی نظیر اجتهاد، مقابله با تفکرات و اندیشه های انحرافی و... در بخش فرهنگی موجبات تغییر را فراهم نموده و در بخش سیاسی نیز از طریق الگوسازی، اقداماتی نظیر القای روحیه ظلم ستیزی، ایجاد همبستگی اجتماعی امت اسلامی و ترویج مکتب رشادت و جهاد و مبارزه منفی و... را انجام داده که زمینه تغییرات را فراهم نموده است.
مدخل «الباقر» از دانشنامه جهان اسلام
- دسته: مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط حسن طارمی
الباقر، امام محمدبن علی علیه السّلام ، ابوجعفر محمّد بن علی بن الحسین بن علی بن ابی طالب علیهم السّلام ، امام پنجم از ائمّة اثناعشر و یکی از چهارده معصوم .
امام باقر(ع) به روایت اهل سنّت
- دسته: مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط محمدمحسن طبسی
ابن عساکر دمشقی(571 ق.) دودمان امام را این گونه بیان می کند: محمد بن علی بن الحسین بن علی بن ابیطالب بن عبد المطلب بن هاشم بن عبد مناف.(1)
کنیه ایشان ابو جعفر می باشد.(2) لقب ایشان علوی، فاطمی، مدنی(3)، قرشی، هاشمی(4)، شاکر، هادی(5) و باقر می باشد. که باقر، مشهورترین آن است.(6) باقر، لقبی است که تجلّی قدرت و مرجعیّت علمی امام بوده و مورد توجّه خاصّ اهل سنّت قرار گرفته که به برخی از آنها اشاره می شود:
بازگشت از جنگ احد
- دسته: اخبار تاریخی
نوشته شده توسط محمد صادق غلامی
حجة الاسلام و المسلمین دکتر جباری در برنامه زلال تاریخ 1 مهر 1393 رادیو معارف در ادامه بررسی حوادث جنگ احد به وقایع هنگام بازگشت از جنگ احد اشاره کرد و گفت: رسول خدا (ص) بعد از فارغ شدن از دفن شهدای احد و اطمینان از عدم بازگشت مشرکان، به طرف مدینه حرکت کردند. ایشان قبل از آن، امام علی (ع) را برای خبر آوردن از وضعیت مشرکان فرستادند و به ایشان فرمودند: اگر دیدی آن ها سوار بر اسبان هستند و شتران را یدک می کشند مفهومش این است که قصد حمله به مدینه را دارند و اگر سوار بر شترانشان هستند قصد رفتن به مکه را دارند. امام علی (ع) خبر آورد که آن ها سوار بر شتر هستند.
تشییع جنازه والد ارجمند حجت الاسلام دکتر سبحانی
- دسته: اطلاعیه های گروه
نوشته شده توسط سخن تاریخ
انالله و انا الیه راجعون
رحلت تاسف بار والد ارجمند حجت الاسلام دکتر محمدتقی سبحانی را به اطلاع می رسانیم.
تشییع جنازه:
دوشنبه هفتم مهر ساعت 16 از مسجد نو(میدان آستانه).
اولین جلسه تاریخ کلام امامیه در عصر حضور ائمه (ع) برگزار شد
- دسته: جلسات و هم اندیشی ها
نوشته شده توسط محمد صادق غلامی
جلسه اول سلسله مباحث تاریخ کلام امامیه در عصر حضور ائمه (ع) با حضور دانش پژوهان دوره دکتری گروه تاریخ اسلام مجتمع آموزش عالی امام خمینی (ره) با سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین محمد تقی سبحانی روز شنبه 5 مهر 1393 در سالن شهید عارف الحسینی این مجتمع برگزار شد.
در ابتدای این جلسه، آقای دکتر صفری مدیر گروه تاریخ اسلام این مجتمع، ضمن بیان اهمیت طرح این مباحث، گفت: بررسی این موضوع به صورت یک دوره برگزار خواهد شد که ممکن است در قالب یک ترم یا چند ترم ادامه یابد.
نشست «بررسی تاریخچه و وضعیت کنونی علویان سوریه» برگزار می شود
- دسته: اخبار تاریخی
نوشته شده توسط پژوهشکده تاریخ اسلام
به همت گروه تاریخ جریانهای فکری پژوهشکده تاریخ اسلام برگزار خواهد شد. این نشست که سید موسی علیزاده طباطبائی و عباس برومند اعلم در آن سخنرانی خواهند کرد، روز شنبه پنجم مهر ماه از ساعت 17 تا 19 در محل پژوهشکده تاریخ اسلام برگزار خواهد شد. یکی از فرق اسلامی که امروز در سوریه و برخی کشورهای اسلامی دیگر وجود دارد، فرقه نصیریه یا علویان است. اطلاعات صحیح درباره این فرقه بسیار کم است و تحقیقات درباره آن نیز در دهههای اخیر شروع شده است و پژوهشهای موجود درباره این فرقه، در ایران انگشتشمار است. شرح عقاید این فرقه که هنوز بقایای ایشان در جبال سوریه ساکن هستند، به تفصیل در کتب ملل و نحل آمده است، اما به نظر میرسد اطلاعات مربوط به این فرقه و عقایدشان، به دلیل عزلتگزینی و گوشهنشینی آنان، مغلوط و گاه حتی متناقض است.
گزارشی از نشست اغراض سیره نگاری
- دسته: اخبار تاریخی
نوشته شده توسط پژوهشکده تاریخ اسلام
سومین نشست، از سلسله مباحث تخصصی سیرهنگاری با حضور دکتر احمد پاکتچی، روز شنبه هشتم شهریور ماه در محل پژوهشکده تاریخ اسلام برگزار شد. پاکتچی در این نشست به اغراض سیرهنگاری و مشکلات سیرهنگار پرداخت.
مدخل امام «جواد»(ع) از دانشنامه جهان اسلام
- دسته: مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط اسماعیل باغستانی
جواد، امام، ابوجعفر محمدبن علیبن موسیبن جعفربن محمدبن علیبن الحسینبن علیبن ابیطالب علیهمالسلام، امامنهم از امامان دوازدهگانه و یكی از چهاردهمعصوم. به دلیل اشتراك كنیه آنحضرت با كنیه امام محمدباقر علیهالسلام، در منابع رجال و حدیث شیعه از وی با كنیه ابوجعفر ثانی یاد شدهاست (رجوع کنید به فضلبنحسنطبرسی، 1417، ج2، ص91؛ ابنشهر آشوب، ج4، ص379؛ نصیبی، ج2، ص140). كنیه خاص آن حضرت ابوعلی است ( دلائل الامامه، ص396؛ خصیبی، ص295؛ ابنشهر آشوب، همانجا؛ قس سبط ابنجوزی، ص 321: ابوعبداللّه).
دفاعیه کارشناسی ارشد: «بررسی آثار و احوال شلمغانی»
- دسته: اطلاعیه های گروه
نوشته شده توسط سخن تاریخ<> موضوع پایان نامه: بررسی آثار و احوال شلمغانی. استاد راهنما: دکتر صفری فروشانی استاد مشاور: دکتر غفوری استاد داور: دکتر احمدی کچایی دانش پژوه: محمدتقی ذاکری زمان: پنج شنبه سوم مهر 93 ساعت 13 مکان: مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره)، ساختمان شهید مطهری، طبقه فوقانی، مدرس 1018 اضافه کردن دیدگاه جدید
تشیع بنگال هند در عصر نوابین مرشدآباد
- دسته: مقالات اساتید
نوشته شده توسط اسماعیل جهانبین1/ محمد زین¬ العابدین2
چکیده
بنگال هند، پیش از ظهور اسلام، مسیر تجاری عربها و ایرانیان به چین بود. این امر و در پی ظهور اسلام، مردم این سرزمین را با اسلام آشنا ساخت؛ البته اطلاع دقیقی درباره ورود تشیع در بنگال، در دست نیست، ولی پیش از فتح بنگال توسط بختیار خلجی در قرن سیزدهم میلادی، شیعیان در لباس صوفیان وارد این سرزمین شدند.
فراخوان همایش سیره و زمانه امام جواد(ع)
- دسته: اخبار تاریخی
نوشته شده توسط سخن تاریخ انجمن تاریخ پژوهان با همکاری مراکز علمی «همایش سیره و زمانه امام جواد(ع)» را برگزار می کند: محورهای مقالات همایش 1. زندگانی امام جواد(ع) تبار، خاندان، فرزندان، القاب، شبهات، همسران، امام زادگان منسوب به امام و حرم امام(ع)
تاریخ نگاری اسلامی Islamic Historiography
- دسته: معرفی کتاب
نوشته شده توسط انتشارات سمت
نويسنده: چیس اف. رابینسون
مترجم: دکتر محسن الویری
چاپ: اول، 1393
تعداد صفحه: 387 ص
ناشر: انتشارات سمت
معرفی اجمالی کتاب: سیاست و حکومت درآسیای مرکزی
- دسته: معرفی کتاب
نوشته شده توسط تلخیص: سکینه قاضی خانی1/ ویراست: مرتضی شیرودی2
معرفی نویسنده
الهه کولایی طبرستانی در سال 1335 در تهران متولد شد و در رشته روابط بین الملل در دانشگاه تربیت مدرس تحصیل کرده و در این رشته دکترا گرفت. سپس مدتی در روزنامه اطلاعات، روزنامهنگاری کرد و در اوایل دهه 70 ، به مدت 2 سال با اداره روابط عمومی وزارت امور خارجه همکاری مشاورهای داشت. پس از آن، مدیر آموزش و معاون آموزشی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران شد و همزمان در چند دانشگاه دیگر مشغول به تدریس شد.
20 سال از چرخه کتابهای روز دنیا عقب هستیم!
- دسته: اخبار تاریخی
نوشته شده توسط خبرگزاری کتاب(ایبنا)
دکتر «مجید تفرشی» تاریخپژوه، در نشست «واکاوی نقد کتاب در عرصه رسانههای مکتوب و تصویری»(واکاوی آسیبشناسی، بایستهها، فرصتها و چالشها) با بیان اینکه برخیها به اشتباه تصور میکنند همه آنچه که نیاز دارند را میتوانند از اینترنت پیدا کنند، گفت: متاسفانه نسل اینترنتزده از کتاب دور افتاده است.
عنوان «دو قرن سکوت» چندان علمی نیست/تقابل ايرانی-عربی را كنار بگذاريم!
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)
صادق آیینهوند، رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی میگوید عنوان کتاب «دو قرن سکوت» چندان علمی نیست چراکه با ورود اسلام به ایران، دو قرن سکوت حکمفرما نبود بلکه دو قرن همراهی، همگامی، انتقاد و کمی هم درگیری بود. ایرانیان تمدن اسلامی را متحول کردند و سامان دادند.
- مقالات دیگر...
- چهارمین و پنجمین نشست از سلسله مباحث تخصصی سیره نگاری
- جهان شاهد از هم پاشیدن تمدن غرب است/ تمدن اسلامی احیا خواهد شد
- چرا در ترکیه، لائیسیته عقب نشست؟
- تفاوتهای «تاریخ فرهنگی» با «تاریخ فرهنگ»
- دفاعیه کارشناسی ارشد: «رفتارشناسی مسلمانان از حجه الوداع تا سقیفه»
- كارگاه جامعهشناسی تاریخی ایران(نقد نظریههای استبداد)
- گزارشی از نشست جایگاه و ماهیت شرح حال نگاری در سیرهنگاری
- کتاب «زیدیه در ایران»
- گزارش نشست علمی «امام رضا(ع) و جریانهای شیعی»
- کتابشناسی امام علی بن موسی الرضا(ع)
- زن،خانواده و ارزش ها در قبل و بعد از اسلام
- انتشار دومین شماره از فصلنامه مطالعات تاریخی جهان اسلام
- کتابشناسی مطالعه تحول اندیشه دینی در جهان اسلام در عصر مدرن
- روزگارصفویان به روایت مورخان عثمانی
- الکتاب التذکاری الشیخ الدکتور عبدالجبار الرفاعی
- نگاه تاريخي به وضعيت زن در اسلام
- پیشینه تاریخی وئاد (زنده به گور کردن دختران)
- عوامل رشد انسابنگاری اسلامی و کارکردهای آن
- پرونده ای برای سلیم بن قیس هلالی
- ارتقای دوفصلنامه تاریخ در آینه پژوهش به رتبه علمی- پژوهشی
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 1216277 |
بازدید امروز : 890 |
کل بازدید : 8495522 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 7 |
زمان بازدید : 1/7657 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!