خواندنی های تاریخی

اواخر شعبان سالگرد شهادت سعیدبنجبیر مفسر قرآن و از اصحاب نزدیک امام سجاد(ع) است که زند

یک نابغه آلمانی وقتی قرآن بخواند و با اسلام و عرفان ایرانی آشنا شود، چقدر ممکن است «اهل

متهورانهترین عملیات هوایی دنیا کار چه کسانی باشد، خوب است؟ ۱۵ فروردین سال ۱۳۶۰ شمسی، خ

حدود ۱۱۰ سال قبل ارابههای جنگی روس به سمت حرم امام رضا (ع) حرکت کردند و در هتک حرمتی ب

بسیاری از افرادی که به مسجد جلیلی رفت و آمد داشتند چنین نقل میکنند که ما از جنوب تهران
جدیدترین دیدگاه ها
مصاحبه اختصاصی سایت سخن تاریخ با دکتر حسین عبدالمحمدی، دانشیار جامعه المصطفی العالمیه و مدیر گروه تاریخ اهل بیت (ع) :
مصاحبه اختصاصی سایت سخن تاریخ با دکتر حسین عبدالمحمدی، دانشیار جامعه المصطفی العالمیه و مدیر گروه تاریخ اهل بیت (ع) :
مصاحبه اختصاصی سایت سخن تاریخ با دکتر حسین عبدالمحمدی، دانشیار جامعه المصطفی العالمیه و مدیر گروه تاریخ اهل بیت (ع) :
نشست «ارزیابی کتاب موسوعه ابن عباس تالیف آیت الله خرسان از جهت روش و محتوا»
بررسي روابط دولتهاي شيعي در قرن چهارم هجري
پس از تشكيل اولين دولت شيعي، يعني علويان طبرستان در ايران در قرن سوم هجري، دولتهاي بزرگ شيعي ديگري، همچون آلبويه، و فاطميان و آلحمدان در قرن چهارم هجري شكل گرفت. اين دولتها، در گسترش تعاليم شيعه اماميه، اسماعيليه و گسترش فرهنگ و تمدن اسلامي، به خصوص آشكار كردن مظاهر شيعه در ايران، عراق و شمال افريقا نقش غيرقابل انكاري ايفا كردند. در عين حال، اين دولتها با اينكه معاصر دولت عباسي بودند كه در اوج ضعف خود بود، ولي هرگز نتوانستند امپراطوري بزرگ شيعي را به وجود آورند و همواره براي گسترش قلمرو خود با يكديگر در رقابت و نزاع بودند. گرچه ميتوان در منابع تاريخي از تعامل اندك آنان سخن راند، اين مقاله با رويكرد تحليل اسنادي، به تفصيل به روابط دولتهاي شيعي قرن چهارم هجري پرداخته است. كليدواژهها: دولت، شيعه، ارتباط، قرن چهارم، آلبويه، فاطميان، حمدانيان.
قضیه بشارت ماه ربیع
با پایان یافتن ماه صفر و حلول ماه ربیع الاول شاهد رواج باوری در بین مردم هستیم که به صورت بشارت بهشت از قول پیامبر صلوات الله علیه و آله در راستای خوشنودی ایشان از پایان یافتن ماه صفر و آغاز ماه ربیع الاول صورت میگیرد، متأسفانه باعث شده اصل و شأن حدیث، مورد غفلت قرار گرفته و مفهوم آن وارونه جلوه داده می شود.
تسلیت بمناسبت عزای آخر صفر
امام علی (ع) هنگام غسل و تجهیز پیامبر اکرم(ص): پدر و مادرم بفدای تو باد ای رسول خدا! همانا با مرگ تو رشته ای از نبوت و احکام الهی و اخبار آسمانی بریده شد که با مرگ دیگران (سایر پیامبران) بریده نگردید . . . اگر امر به شکیبائی و نهی از ناله و فریاد و فغان نفرموده بودی ، هر آینه (در فراق تو) سرچشمه های اشک چشم را (با گریه بسیار) خشک می کردیم ، و درد و غم پیوسته ، و حزن و اندوه همیشه باقی بود ، و خشکی اشک چشم و دائمی بودن حزن و اندوه در مصیبت تو کم است ، ولی مرگ چیزی است که بر طرف نمودن آن ممکن نبوده و دفع آن غیر مقدور است . پدر و مادرم به فدای تو باد ، مارا نزد پروردگارت بیاد آورده و در خاطر خویش نگهدار . نهج البلاغه/خطبه 235.
تحقیقی در روز وفات پیامبر اکرم (ص)
نویسنده در این مقاله با نقل اقوال مختلف درباره زمان رحلت پیامبر اکرم (ص) و استفاده از شواهد مختلف روایی و تاریخی ، زمان دقیق آن را 73 روز پس از واقعه غدیر در روز دوشنبه دوم ربیع الاول می داند.
هفدهمین نشست سیره پژوهی/ رابطه علم کلام و علم تاریخ(تاثیر کلام بر سیره پژوهی)
روز سه شنبه 12 دی 1391 گروه تاریخ اسلام مجتمع آموزش عالی امام خمینی رحمة الله علیه میزبان هفدهمین نشست سیره پژوهی با حضور مدیر، اساتید گروه و جمعی از سیره پژوهان در سالن شهید عارف الحسینی بود. موضوع این جلسه رابطه علم کلام و علم تاریخ بود که توسط حجة الاسلام دکتر محمد تقی سبحانی ارائه گردید.
1 ربیع الاول - آغاز قیام توابین
نخستين قيامي كه بعد از قیام عاشورا به خونخواهي سالار شهيدان اباعبدالله الحسين (ع) صورت گرفت قيام شيعي توابين به رهبري سليمان بن صرد خزاعي بود.(1) سليمان از راويان احاديث معصومين و همچنين از محبين و ياران حضرت پيامبر (ص)، امام علي (ع)، امام حسن و امام حسين عليهماالسلام بود.
ایام آخر صفر با سخن تاریخ
نوشته شده توسط سخن تاریخ بازدید: 259 خوانندگان و تاریخ پژوهان محترم می توانند برای مطالعه مقالات تاریخی درباره زندگانی پیامبر اعظم(ص) و امام حسن(ع) از مطالب صفحه اول و بخش مقالات سایت استفاده نمایند. همچنین در بخش ویژه نامه ها، ویژه نامه امام رضا (ع) با بخش های زیر قابل دسترسی است: مقالات ویژه نامه کتاب های مرتبط پایان نامه های مرتبط سایت ها و نرم افزارها ضمنا به اطلاع علاقمندان می رساند ویژه نامه پیامبر اعظم (ص) بزودی در سایت سخن تاریخ قرار می گیرد.
حماسه مقاومت و فداکاري ؛ قيام 19 دي قم
در تاريخ معاصر ایران ، حماسه هاي عظيم و با شکوه مردم انقلابي و مؤمن ، به چشم مي خورد. از آن جمله قيام 15 خرداد 1342 و 19 دي ماه 1356 در شهر مقدس قم است. مقام معظم رهبري در اين باره فرموده اند: " در نهضت عظيم انقلاب اسلامي ما دو نقطه شروع وجود دارد که يکي 19دي ماه و ديگري شروع مبارزات در سال 1342 ، هر دو مربوط به قم است." (1)
جریانهای فکری-سیاسی عهد امام رضا(ع)؛راز پیشنهاد خلافت و امتناع امام
نویسنده در این مقاله می کوشد با معرفی سه جریان امامت شیعی، اندیشه اعتزالی عباسی و خلافت موروثی عباسی ، این فرضیه را اثبات کند که گرایش مأمون به امام رضا(ع) حاصل غلبه فکر سیاسی اعتزال، و گریز وی محصول سیطره فکر سیاسی عباسی بوده است
معرفی کتاب تاریخ جهان اسلام در قرن بیستم
نویسنده: راینهارد شولتسه؛ مترجم: ابراهیم توفیق ؛ ( تهران: پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری،1389) نویسنده در این اثر، به تحلیل و تبیین تاریخ جهان اسلام (کشورهای اسلامی شمال آفریقا، خاورمیانه، آسیای میانه و شرق دور) در قرن بیستم می پردازد و جهان اسلام را به مثابه یک فرهنگ جهانی تلقی می کند؛
بحرانی که امام سجاد(ع) آن را مدیریت کرد
محمد صحتی سردرودی - اوضاع نابسامان جامعه اسلامی بعد از عاشورا؛ فعالیت های سیاسی و تبلیغی امام سجاد(ع) بعد از واقعه عاشورا؛ احیاگر تمدن اسلامی؛ شیوه احیاء فرهنگ عاشورا؛ غفلت از نقش امام سجاد(ع) در عاشورا؛ جانباز عاشورا؛ زینب و رسالت عاشورایی؛ اربعین؛ امام حسین (ع) را در یک فرهنگ محصور نکنیم از موضوعات مطرح شده در این گفت و گو است. اربعین فرصتی است برای باز اندیشی حادثه کربلا و پیامدهای آن برای جامعه اسلامی، زخمی که پس از قرن ها همچنان بر پیکره جامعه اسلامی وجود دارد و هرگز التیام نخواهد یافت. آنچه می خوانید حاصل گفتگو با حجت الاسلام والمسلمین محمد صحتی سردرودی از محققان و پژوهشگران حوزه علمیه است که در آن اوضاع مسلمانان بعد از حادثه عاشورا و نقش حضرت امام سجاد (ع) و زینب (س) در مدیریت بحران و نیز مباحث پیرامون اربعین بررسی شده است.
مفهوم ارزشی اربعین
مهدی پیشوایی - مفهوم ارزشی اربعین؛ مناسبت های تاریخی در این روز؛ علت اهمیت اربعین؛ علت ویژگی مومن شمرده شدن خواندن زیارت اربعین؛منظور از زیارت اربعین در حدیث مرسل امام حسن عسکری (ع)؛ آیا اهل بیت امام حسین (ع) در اربعین اول به زیارت قبر امام حسین (ع) آمدند یا در اربعین دوم؟ ؛ شخصیت عطیه عوفی؛ دلیل اهمیت زیارت جابر بن عبدالله؛ توضیح استاد درباره کتاب مقتل امام حسین (ع) از موضوعات مهم این گفت و گو است. یکی از مباحث مهمی که در تاریخ قیام سیدا لشهدا (ع) مورد بررسی و توجه قرار گرفته، حضور اهل بیت (ع) در کربلا در اولین اربعین شهادت امام حسین (ع) می باشد. در میان شیعه، مشهور است که اربعین روزی است که جابر بن عبدالله انصاری به زیارت مرقد امام حسین (ع) نایل شد. حجت الاسلام والمسلمین مهدی پیشوایی از مورخان معاصر پیشینه اربعین جایگاه آن در بین شیعیان را تشریح نمود.
من مهدی موعودم، با این دلایل!
سید محمد نوربخش بانی سلسله نوربخشیه ـ که تا به امروز در نواحی کشمیر باقی مانده ـ یکی از مدعیان مهدویت در نیمه نخست قرن نهم هجری است. سید محمد نوربخش از سالهای پیش از زمانی که بسال 826 ادعای مهدویت کرد روی مهدویت خویش تکیه داشت و وعده می کرد که به زودی ظهور رخ خواهد داد. وی اوائل به طور مبهم صحبت می کرد و فقط قرائن و شواهدی را که این روزها اسمش را قواعد ظهور گذاشته اند، در باره ظهور بحث می کرد. وی که در هوای قدرت بود و این را در رساله حاضر دقیقا شاهدیم، کوشید تا از تمامی آنچه که می تواند اذهان عامه را قانع کند که ظهور عن قریب رخ خواهد داد بحث کند. قرائن سماوی و ارضی، اعترافات شماری از بزرگان و پیران محبوب، لزوم داشتن یک حکومت نافذ و قوی، بحث از عدالت، و بسیاری از مسائل دیگر مسائلی بود که سید محمد نوربخش مطرح کرد و شما در این رساله شاهد آن هستید.
تسلیت به مناسبت اربعین حسینی
اربعین است اربعین کربلاست هر طرف غوغایی از غمها بپاست گویی از آن خیمه های نیم سوز خـود صـدای العطش آیـد هنـوز
20 صفر - اربعین سید الشهداء (ع)
در بيستم صفر سال 61 قمری مصادف با اولين اربعين ابا عبدالله الحسين (ع)، جابر بن عبدالله انصاري، صحابي بزرگوارپيامبر (ص) همراه عطيه از اهالي كوفه براي زيارت قبر امام حسين از مدينه وارد كربلا گرديد[1]. در بين محدثان و مؤرخان دربارة حضور جابر بن عبدالله در كربلا در روز اربعين اختلاف نظر وجودندارد اما در اين كه آيا اهل بيت (ع) هم در اين روز در كربلا حضور داشته اند يا نه؟ از ديرباز اختلاف وجود داشته است .
رابطه علم کلام با علم تاریخ
(پیش مطالعه نشست علمی ارتباط علم تاریخ و کلام) سخنران: دکتر محمدتقی سبحانی منبع: تاریخ در گذرگاه اندیشه شماره دوم ، سلسله نشست های علمی انجمن تاریخ پژوهان قسمتی از متن: در مورد ارتباط علم تاریخ و کلام از نکات منفی و مثبت این رابطه بحث می شود. ارتباط مثبت این دو رشته در این است که هرگاه علم تاریخ...
دریافت جزوه روش شناسی روش تحقیق در تاریخ
دریافت بخش اول جزوه اسلاید روش شناسی روش تحقیق در تاریخ استاد دکتر لطف الله نبوی برای دریافت فایل به ادامه این مطلب مراجعه نمایید! دریافت فایل با فرمت پی دی اف 8.4 مگا بایت 85 صفحه
نسبت تاریخ شناسی و علم کلام در حوزه امامشناسی: مورد امام رضا (ع)
(پیش مطالعه نشست علمی ارتباط علم تاریخ و کلام) در باور شیعیان، امامان از شان قدسی و آسمانی برخوردارند. شانی که ایشان را بهرهمند از برخی ویژگیهای فراطبیعی مينماید. برخورداری از علم غیب، عصمت و کرامات، برخی از این تواناییهای فراطبیعی است که در اعتقاد شیعیان نسبت به امامان (ع) همواره مورد تاکید است. این ویژگیها موجب شده است که برخی از افعال امامان در قالب پدیدهها و رویدادهای طبیعی و قاعدهمند قرار نگیرد. همانند آگاهی از آینده، مصونیت از گناه و یا کراماتی که به ایشان نسبت داده ميشود.
شانزدهمین نشست سیره پژوهی/ فلسفه علم سیره پژوهی
شانزدهمین نشست سیره پژوهی با حضور مدیر و اعضاء گروه تاریخ و جمعی از تاریخ و سیره پژوهان روز سه شنبه 28 آذر 1391 در سالن شهید عارف الحسینی مجتمع آموزش عالی امام خمینی (ره) برگزار گردید. موضوع آن که در ادامه نشست گذشته برگزار گردید فلسفه علم سیره پژوهی بود که آقای دکتر کافی به ایراد سخن پرداخت. در ابتدا آقای دکتر صفری -مدیر گروه تاریخ اسلام- با بیان این مطلب که نگرش اصلی در مباحث سیره ای، بررسی زندگانی معصومین علیهم السلام به عنوان افرادی با ویژگی های خاص از قبیل ارتباط با ماوراء، داشتن علم غیب و عصمت است و پژوهش در سیره با هدف الگوگیری از آن ها صورت می گیرد افزود:
از تاریخ تا اندیشه (بازنگری تاریخ فکر شیعه؛ پیش نیازها)
(پیش مطالعه نشست علمی ارتباط علم تاریخ و کلام) متن حاضر تلخیصی از سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین دکتر محمد تقی سبحانی در نشست پژوهشی موضوعات تاریخ علم کلام است که در دانشکده علوم حدیث(قم) برگزار شد. وی در آغاز، میان اندیشه و تاریخ آن تمایز مینهد و با توجه به این تمایز، به یکی از پیشنیازهای روشی در باب بازنگاری تاریخ فکر شیعه در حوزه معارف حدیثی اشاره میکند.
- مقالات دیگر...
- شهربانو
- اسلام و ترور
- افشای راز ۳۰۰۰ ساله مرگ فرعون مصر
- مداحی برای لنین
- همایش سیره و زمانه امام کاظم(ع)
- تصاویر قدیمی از حرم امام کاظم (ع)
- شانزدهمین شماره فصل نامه سخن تاریخ منتشر شد
- داستانی شدن تاریخ در سنت تاریخنگاری اسلامی
- زندگینامه علمی استاد مهدی مستقیمی
- آسیب شناسی تمدن اسلامی از دیدگاه سید حسین نصر
- تحريفات عجيب و شگفت آور درباره واقعه نينوا
- تاريخ سياسى صدر اسلام
- گفت و گو با نظام سلطه در سيره امام حسين(ع) (بخش اول)
- گفت و گو با نظام سلطه در سيره امام حسين(ع)(بخش دوم)
- پانزدهمین نشست سیره پژوهی/ روش تحقیق در سیره
- امام سجّاد(ع) از دیدگاه اهل سنّت
- برخورد امام حسین(ع) با جنگ نرم اموی
- سیره امام سجاد (ع)
- تسلیت شهادت امام زین العابدین (ع)
- زندگينامه حجت الاسلام و المسلمین مهدی مهریزی
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 1033209 |
بازدید امروز : 4872 |
کل بازدید : 6290924 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 3 |
زمان بازدید : 1/2500 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!