خواندنی های تاریخی

ام البنین دختر «حرام بنخالد بنربیعة بنالوحید بنکعب بنعامر بنکلاب» است و مادر بزر

يكي از اقدامات عجيب ابومسلم خراساني، نابودي داعيان سرشناس و قديمي عباسي همچون ابوسلمه خ

نویسندگان: مهدي احمدي اختيار و مرتضي دهقاننژاد؛ قرارداد گمركي ايران و روسيه در سال 131

نویسنده: حجت الاسلام مهدی پیشوایی؛ يكى از پيامبران بزرگ الهى كه در آيه هاى فراوانى از ا

ساواک برخی آثارم را در فهرست کتب ممنوعه جای داده بود
جدیدترین دیدگاه ها
نشست «ارزیابی کتاب موسوعه ابن عباس تالیف آیت الله خرسان از جهت روش و محتوا»
نشست «بررسی یک اشتباه تاریخی دربارۀ ازدواج امام جواد(علیه السلام) با أمالفضل»
وضعیت علمی و فرهنگی تشیّع در دوران امام باقر(ع)
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی(ایسکا)، وضعیت علمی و فرهنگی تشیّع در دوران امام باقر(ع) توسط حجت الاسلام سید قاسم رزاقی موسوی در پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت(ع) بررسی می شود.
ایگدیر، دژی با دربهای همیشه گشوده
«جمعۀ بعد از سومارى به راه افتاديم و به سوى دژ بزرگى كه بر صخرهاى ساخته شده بود، رانديم كه شب را در آن به روز آوريم. اين دژ در تصرف خانمى محترم و بيوه بود كه خراجگزار تيمور بود و از بابت اربابى و املاك خود حقى مي پرداخت.
چارچوب نظري، زوايا و بايستههای آن
چكيده كاربرد چارچوب نظري در پژوهشهاي تاريخي از جمله راهكارهايي است كه طي سالهاي اخير به عنوان يكي از شيوههاي ارتقاي سطح علمي مطالعات تاريخي پيشنهاد ميشود. اين درحالي است كه زوايا و ابعاد اين موضوع، كه اساساً جزء اصول روش تحقيق در جامعهشناسي است، براي بسياري از دانش پژوهانِ رشته تاريخ، مبهم و ناشناخته است. بر اين اساس، در اين مقاله زوايا و ابعاد اين موضوع، نظير چرايي اقبال مورخان از نظريههاي جامعه شناختي، چيستي چارچوب نظري، فوايد كاربرد آن، محدوديتها و معضلات چارچوب نظري، راههاي دستيابي به چارچوب نظري منطقي، بوميسازي چارچوب نظري، مباني و ضوابط بوميسازي چارچوب نظري با رويكرد اسلامي و چگونگي ارائة مدل تحليل دادهها بر اساس چارچوب نظري منتخب، مورد بررسي و واكاوي قرار گرفته است.
فصلنامه پژوهش های سیاست اسلامی منتشر شد.
اولین شماره فصلنامه پژوهش های سیاست اسلامی در 12 اردیبهشت1392 مصادف با سالروز شهادت استاد مرتضی مطهری و روز معلم منتشر شد. این فصلنامه به منظور تلاش برای ایجاد گفتمانی جدید در حوزه سیاست اسلامی پا به عرصه نشریات جمهوری اسلامی ایران گذاشته است. در این شماره مقالات زیر به چاپ رسیده است:
مشایخ ثقة الاسلام کلینی
با توجه به سلسله اسناد روایات، فهرست نسبتاً مفصلی از مشایخ حدیث ثقه الاسلام کلینی در کتاب مشهور الکافی، به دست می آید که تعداد ایشان سی و هفت نفر شمرده شده است. در نوشته حاضر، به معرفی این مشایخ به ترتیب الفبای کنیه از ابن بابویه تا محمدبن یحیی عطار، ابوجعفر قمی، پرداخته شده است.
«کافی» و کلینی از دیدگاه فریقین و مستشرقان
بیش از هزار و صد سال از تالیف کافی شیخ کلینی، نخستین جامع حدیثی شیعه که ابواب مختلف اعتقادی، فقهی و تاریخی و... را در بر دارد، می گذارد. این اثر را عالم بزرگوار، ابوجعفر محمد بن یعقوب کلینی(م329ه.ق.)، با فاصله کوتاهی از حضور ائمه(ع) و طی بیست سال با تلاش و کوشش اعجاب برانگیز و مسافرتهای پی در پی و مذاکره با محدثان بزرگ و استفاده از اصول اربعمائه تألیف کرده است.
دین و نظام سیاسی ـ اجتماعی از منظر اقبال لاهوری و استاد مرتضی مطهری
چکیده اسلام به عنوان یک مجموعه به هم پیوسته و هماهنگ است. بدین لحاظ هر کدام از اجزاء آن در جایگاه خاص خودشان قرار دارند. نظام سیاسی ـ اجتماعی اسلام که یکی از اجزاء این مجموعه است بیانگر این واقعیت است که قلمرو دین از قلمرو شخصی و خصوصی فراتر رفته و به مسائل اجتماعی نیز توجه دارد. و لذا اسلام از یک طرف؛ عدالت، مساوات، برابری، آزادی، اخلاق و تهذیب نفس را مورد توجه قرار داده و از طرف دیگر؛ تجارت، رفاه، جنگ، صلح، امنیت و حکومت را برای جامعه اسلامی خواستار است. این مقاله در صدد بررسی مقایسه ای نظام سیاسی اسلام از منظر استاد مطهری و علامه اقبال لاهوری می باشد.
اولین هم اندیشی موضوع یابی رساله های دکتری
گروه تاریخ اسلام مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) با همکاری معاونت پژوهش برگزار می کند: اولین هم اندیشی موضوع یابی رساله های دکتری و سطح چهار تاریخ اسلام با تکیه بر رشته های تاریخ جامعه المصطفی العالمیه(ص) سخنران: دکتر نعمت الله صفری فروشانی- عضو هیئت علمی جامعه المصطفی العالمیه(ص)- زمان: روز چهارشنبه 92/2/18 ساعت 11 صبح مکان: میدان جهاد، مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره)، سالن علامه عارف الحسینی(ره)
سیره اخلاقی، سیاسی و اجتماعی امام هادی(ع)
مرکز آموزش عالی :حوزه علمیه خراسان- مدرسه علمیه حضرت رقیه(س) - مشهد رشته: / مقطع: - عنوان پایان نامه: سیره اخلاقی، سیاسی و اجتماعی امام هادی(ع) استاد یا اساتید راهنما: اعظم رحمت آبادی استاد یا اساتید مشاور: رقیه سیه چهره گله دونی دانش پژوه: نصرت محمدپور تاریخ دفاع: / تعداد صفحات: کلید واژه ها: سیره، اخلاق، سیاست، اجتماع، امام هادی(ع)
بررسی شخصیت تاریخی محمد بن ابی بکر در دوره عثمان و امام علی(ع)
مرکز آموزش عالی: جامعه المصطفی العالمیه - مجتمع آموزش عالی امام خمینی (ره) - مدرسه تاریخ و ادیان رشته: تاریخ تمدن اسلامی/ مقطع: کارشناسی ارشد عنوان پایان نامه: بررسی شخصیت تاریخی محمد بن ابی بکر در دوره عثمان و امام علی(ع) استاد یا اساتید راهنما: ناصر باقری بیدهندی استاد یا اساتید مشاور: محمود سامانی دانش پژوه: ماونگ تون زاوا تاریخ دفاع: آبان 1390/ تعداد صفحات: 208ص کلید واژه ها: محمد بن ابی بکر، امیرالمومنین علی(ع)، عثمان، مصر، شخصیت تاریخی، نقش، جایگاه
معرفی کتاب «احساس محاصره: ژئو پلتيك اسلام و غرب»
گراهام فولرو يان لسر، احساس محاصره: ژئو پلتيك اسلام و غرب، ترجمه على رضا فرشچى و على اكبر كرمى (تهران: دوره عالى جنگ سپاه، 1384) اسلام و غرب، دو واژه با مفاهيم متعدد و متنوع اند. اين تعدد و تنوع معنا پس از پايان جنگ سرد و فروپاشى شوروى سابق كه واژه هاى اسلام و غرب بيشتر بر سر زبانها افتاد، همچنان ادامه يافت. اسلام فى نفسه موجوديتى واحد، به هم پيوسته، منسجم، جامع و متحد ندارد، زيرا با مذاهب مختلف، كشورهاى متعدد، منابع متنوع، اقليمهاى متكثرمواجه است. مفهوم غرب نيز همين گوناگونى را دارد.
جايگاه علمي و مذهبي كليني در ميان اماميه
شيخ كليني در عصر خود، چه در موطنش ری و چه در بغداد و نيز در دوره های بعد به واسطه تأليف كتاب الكافی از جايگاه بلند مرتبه ای در ميان علمای شيعه برخوردار بوده است. نجاشي، دانشمند بلند مرتبه رجالي شيعه وي را به عنوان شيخ و چهره برجسته اماميه شهر ري در زمان خودش(شيخ أصحابنا في وقته بالري و وجههم) توصيف كرده است. نجاشي همچنين درباره او مي نويسد كه كليني موثق ترين و با دقت ترين محدثان از لحاظ ضبط حديث بوده است(وكان أوثق الناس في الحديث و أثبتهم). اين داوري نجاشي طبعا مي بايست به دليل تحليل درون متني كتاب الكافي و ديگر كتابهاي كليني ارائه شده باشد. شيخ طوسي نيز ضمن تاكيد بر جلالت قدر و توثيق او، كليني را دانشمند و آشنا به اخبار دانسته است(ثقة عارف بالاخبار/ جليل القدر عالم بالاخبار). دانشمندان و محدثان ديگر اماميه هم با تعابيري نزديك به همين مضامين، همچون "الشيخ الصدوق "، يا "الشيخ المتفق علي ثقته وامانته"، دانش كليني در علم حديث، موثوقيت و جايگاه او را در ميان علماي اماميه ستوده اند.
دانلود کتاب جامعه و تاريخ
نام كتاب: جامعه و تاريخ مولف: متفكر شهيد استاد مرتضی مطهری مکان نشر: ناشر: انتشارات صدرا نوبت چاپ: پنجم سال چاپ: 1372ش. تعداد صفحه: 251 ص حجم: 310 کیلوبایت
پیام تبریک
بر آینه ی جمال داور صلوات بر آبروی آل پیمبر صلوات بر فاطمه ای که شد به شأنش نازل از سوی خدا سوره کوثر صلوات ولادت حضرت فاطمه(س)، حضرت امام خمینی(ره) و روز معلم را به استادان، معلمان و تمامی راهبران علم و معرفت تبریک می گوییم. گروه تاریخ اسلام مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره)
نگرشی بر شخصیت و سیره ی علمی استاد مطهری
بنگر که چه گونه برخی را بر برخی دیگر برتری دادیم.البته، درجات و برتری های اخروی[آن ها]بزرگ تر است».[17(اسراء):21] جهان آفرینش، تجلّی علم و قدرت و عنایت خداوند است. بدین جهت بر قائمه ی عدل و حکمت،استوار، و از نهایت اتقان و جمال، برخوردار است.
دانلود کتاب تاريخ اسلام در آثار شهيد مطهرى(ره)
نام كتاب: تاريخ اسلام در آثار شهيد مطهرى(ره) مولف: متفكر شهيد استاد مرتضی مطهری (گردآورنده: سید سعید روحانی) مکان نشر: ناشر: نهاد نمایندگان مقام معظم رهبری در دانشگاه ها نوبت چاپ: سال چاپ: - حجم: 264 کیلوبایت
مفهوم تاریخ در آثار استاد شهید مرتضی مطهری
مرکز آموزش عالی: دانشگاه تهران- دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی رشته: علوم کتابداری و اطلاع رسانی/ مقطع: کارشناسی ارشد عنوان پایان نامه: مفهوم تاریخ در آثار استاد شهید مرتضی مطهری استاد راهنما: دکتر محمدیوسف نیری اساتید مشاور: دکتر سید محمد مهدی جعفری و دکتر عباس حری دانش پژوه: محمد رحیم پورنورعلی تاریخ دفاع: بهمن 1372
استاد مطهری: نقش زن در تاریخ سازی
تاریخ از نظر اینکه در ساختن آن تنها مرد دخالت داشته باشد. یا مرد و زن با یکدیگر دخالت داشته باشند، سه گونه میتواند باشد: یک تاریخ، تاریخ مذکر است: یعنی تاریخی که به دست جنس مذکر به طور مستقیم ساخته شده است. و جنس مؤنث هیچ نقشی در آن ندارد.
ابهام زدایى از شهید مطهرى در عرصه مبارزات انقلابى
چکیده: مقاله حاضر مى کوشد، به شبه هایى که برخى درباره غیرمبارز و غیرانقلابى بودن شهید مطهرى مطرح کرده و مى کنند، پاسخ دهد. البته آیت الله مشکینى به آن پاسخ کوتاه و کلى داده اند، ولى ما بر آنیم پاسخى مفصل تر بر پایه خاطراتى که از مبارزان برجاى مانده است، ارائه دهیم.
آشنایی با قرارداد رویتر
امتیازنامه رویتر قراردادی بود که میان بارون ژولیوس دو رویتر و دولت قاجار در زمان سلطنت ناصرالدین شاه منعقد شد.
- مقالات دیگر...
- آشنایی با قرارداد رویتر
- بیست و دومین نشست سیره پژوهی/ مبانی سیره نگری ابن قبه
- بیست و دومین نشست سیره پژوهی برگزار می شود.
- رونمایی ویژهنامه حضرت فاطمه(سلاماللهعلیها)
- بیست ویکمین نشست سیره پژوهی/ سیره پیامبر(ص) درکلام امام علی(ع)
- معرفی کتاب «ابعاد شخصیت و زندگی امام صادق(ع)»
- خودکشی با تریاک
- معرفی کتاب تاريخ قيام و مقتل جامع سيدالشهداء(ع)
- بررسی نظریه های پیدایش تشیع
- اولین جلسه کمیته علمی همایش سیره و زمانه امام کاظم(ع) در سال جدید
- پیام تبریک به فصلنامه تاریخ اسلام
- انتشار سه عنوان مقاله علمی پژوهشی از گروه تاریخ
- پیام تبریک به فصلنامه تاریخ اسلام
- چگونگی برخورد پیامبر(ص) با آثار تاریخی در شبه جزیره عربستان
- بررسی تاریخنگاری عبدالحی حبیبی
- تحلیل رابطه جامعهشناسی و تاریخ
- فرهنگ و تمدن اسلامی در ماوراءالنهر(دوره مغولان و تیموریان)
- سوالات آزمون ورودی دکتری تاریخ اهل بیت(ع) سال 1391
- سوالات آزمون ورودی دکتری تاریخ تشیع سال 1391
- سوالات آزمون ورودی دکتری تاریخ تمدن اسلامی سال 1390
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 1001232 |
بازدید امروز : 680 |
کل بازدید : 5893309 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 5 |
زمان بازدید : 1/1094 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!