خواندنی های تاریخی

ام البنین دختر «حرام بنخالد بنربیعة بنالوحید بنکعب بنعامر بنکلاب» است و مادر بزر

يكي از اقدامات عجيب ابومسلم خراساني، نابودي داعيان سرشناس و قديمي عباسي همچون ابوسلمه خ

نویسندگان: مهدي احمدي اختيار و مرتضي دهقاننژاد؛ قرارداد گمركي ايران و روسيه در سال 131

نویسنده: حجت الاسلام مهدی پیشوایی؛ يكى از پيامبران بزرگ الهى كه در آيه هاى فراوانى از ا

ساواک برخی آثارم را در فهرست کتب ممنوعه جای داده بود
جدیدترین دیدگاه ها
نشست «ارزیابی کتاب موسوعه ابن عباس تالیف آیت الله خرسان از جهت روش و محتوا»
نشست «بررسی یک اشتباه تاریخی دربارۀ ازدواج امام جواد(علیه السلام) با أمالفضل»
امامت پژوهان انگليسى زبان و آثار آنها
مقدمه مطالعات پژوهشگران غربى در مورد تشيع كه امامت نیز بخشى از آن است از حيث زبان، موضوع و نيز از جهت ارتباط با فرقههاى مختلف شيعه، به دستههاى متنوع طبقه بندى مىشود. از اين ميان، مقالهى حاضر تنها در صدد معرفى نمونهاى از آثار غربى انگليسى زبان است كه در آنها به امامت شيعى و اصل و خاستگاه آن و نيز انديشه و تطورات تاریخی شيعه كه به نوعى به امامت شيعه مربوط مىشوند ، پرداخته شده است.
نکاتی درباره ی تقیه در سنت امامیه
نوشتهی ذیل نحوهی سلوک عالمان امامی با همتایان سنی خود در سدههای میانه را بررسی میکند و نکاتی سودمند دارد که شایستهی تأمل و عبرت است. نوشتار حاضر ترجمه و تلخیصی است از: Devin J. Stewart, “Documents and Dissimulation: Notes on the Performance of Taqiyya.” In: IdentidadesMarginales.
علم امامان علمی که شب و روز به امام می رسد
متن پیش رو بخشى (= فصل چهارم) از تز دكتراى خانم دكتر ليندا جى. كلارك (Lynda G. Clarke)، (استاد دپارتمان دين در دانشگاه كنكوردياى كانادا) با عنوان: اصول اعتقادى اولية شيعه براساس منابع شيعى (Early Doctrine Of The Shiah According To The Shii Sources) است كه در سال 1994ميلادى در دانشگاه مكگِيل كانادا از آن دفاع كرد.
منابع تخصصی آزمون ورودی دکتری تاریخ معاصر جهان اسلام اعلام شد.
دکتر شیرودی مسئول ساماندهی کمیته تاریخ معاصر در گفتگویی با سایت سخن تاریخ ابراز داشت: لیست منابع تخصصی آزمون ورودی دکتری تاریخ معاصر جهان اسلام در کمیته تاریخ معاصرگروه تاریخ اسلام مورد بررسی و تصویب قرار گرفت.
درسهای صفویه و عقب ماندگی ما
دولت صفویه شباهت های زیادی با ما دارد اما سیاست های عمومی آن قدری با ما متفاوت است. 240 سال دوام آوردن آن دولت، در عین داشتن تجربه تعامل با جهان و نیز نگاهی که به مسائل بین المللی به ویژه در دوره شاه عباس داشت، برای ما درس آموز است.) متن زیر را برای سخنرانی در گروه تاریخ دانشکده ادبیات دانشگاه اصفهان در تاریخ 17 اردیبهشت 1392 نوشتم.
معرفی کتاب شهربانو
شهربانو(بازکاوي و پژوهشي درباره همسر امام حسين و مادر امام سجاد ع)، ناهيد طيبي، مکان چاپ: تهران، تاريخ چاپ: 1392، ناشر: علم. پژوهشي است تازه درباره اخبار مربوط به شهربانو و اين که آيا واقعا همسر امام حسين دختر يزدگرد آخرين پادشاه ساساني بوده است يا خير؟
شیعه شناسی در دانشگاه های فلسطین اشغالی
دانشگاه بارایلان در دانشکدة عربی این دانشگاه، مطالعات وسیعی در حوزة اسلام و فرهنگ اسلامی انجام می گیرد. هدف از این مطالعات، تربیت نیروهای متخصص برای کمک به اهداف دولت اسرائیل می باشد.
کارگاه چیستی فلسفه تاریخ و مسائل آن
انجمن تاریخ پژوهان با همکاری مجمع عالی حکمت اسلامی برگزار می کند: کارگاه چیستی فلسفه تاریخ و مسائل آن (با روی کرد دینی) استاد: حجت الاسلام والمسلمین دکتر محسن الویری شرایط:
نگرش علم الحدیثی امام هادی(علیه السلام)
در بررسی سخنان معصومین (علیهمالسّلام)، به موارد زیادی برخورد میکنیم که مستقیم یا غیر مستقیم به قواعد علم الحدیث مربوط میشود. در سخنان امام هادی (علیهالسّلام) نیز چنین مواردی اگر چه بسیار اندک یافت میشود. نکاتی از قبیل شرایط راوی، ملاکهای شناخت ثقات، ملاکهای نقد حدیث، عرضه روایات و جرح و تعدیل راویان و...
فارسی دانی امام هادی(ع)
روایت زیبایی از دیدار امام هادی علیه السلام با علی بن مهزیار اهوازی است که طی آن، یک ساعت شنی که وی برای امام آورده به کار انداخته می شود. در این دیدار امام چند جمله فارسی می فرماید که لطیف است.
بررسی قیامها و شورشهای دوران امام هادی
دوران امامت امام هادی(ع) با برخوردهای اعتقادی، مناقشههای علمی، تبعيضهای قومی، فشارهای اقتصادی و سياسی، و هرج و مرج گرايی دولتمردان عباسی مصادف بود، كه قلمرو حكومت آنان را به صحنه درگيريهای مختلف گروه ها، احزاب و جنبشها مبدل ساخت. اين جنبشها را از حيث انگيزه دينی يا غير دينی به دو دسته «آشوب» و «نهضت» ميی توان تقسيم كرد. آشوبها با اهداف قدرت طلبانه و فتنه جويانه و نهضتها كه از سوی علويان به وقوع مي پيوست، با انگيزههای حق گرايانه صورت می پذيرفت. اين نوشتار نگاهی گذرا به اين حركتها دارد.
نشست قریش و غدیر (بررسی تاریخی علل ناکامی غدیر در سقیفه)
نشست علمی تخصصی گروه تاریخ اسلام با موضوع قریش و غدیر در آستانه عید غدیر خم در تاریخ 23 آبان 1390 در مجتمع آموزش عالی امام خمینی (ره) برگزار گردید. در این نشست که مدیر، اساتید و طلاب گروه تاریخ اسلام حضور داشتند آقای الله اکبری به عنوان سخنران جلسه ضمن تاکید بر روشن بودن حدیث غدیر و معنای آن به این سوال اساسی اشاره کرد که چرا واقعه غدیر با وجود نشانه های روشن، توفیقی حاصل نکرد و خواسته پیامبر صلی الله علیه و آله با همه تدابیری که اندیشیده شد محقق نگردید؟
بیست و سومین نشست سیره پژوهی برگزار می شود.
موضوع: تعامل سیره و حدیث سخنران: حجت الاسلام طباطبایی زمان: سه شنبه 24 اردیبهشت 1392 ساعت 18 مکان: میدان جهاد، مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره)، سالن شهید عارف الحسینی
نهضت تنباکو/ میرزای شیرازی
درباره تاریخ تنباکو و مخالفت مردم و روحانیت با استبداد و استعمار به رهبری «میرزای شیرازی» آثار فراوانی تألیف شده و نویسندگان و مورخان به اجمال و تفصیل از آن سخن گفتهاند.
اولین هم اندیشی موضوع یابی رساله های دکتری و سطح چهار
اهم مطالب مطرح شده: اهمیت موضوع یابی/ اهمیت نگاه علمی به تاریخ در حوزه های علمیه/ استاد راهنمای آموزشی و پژوهشی/ تنوع در انتخاب اساتید گروه/ کلان پروژه یا رساله مشارکتی/ محور برخی موضوعات رساله ها.
پیام تبریک میلاد پنجمین اختر آسمان امامت
از روشنی طلعت رخشنده «باقر» شد نور علوم نبوی بر همه ظاهر در اوّل ماه رجب از مشرق اعجاز گردید عیان ماه تمام از رخ باقر سخن تاریخ و گروه تاریخ اسلام مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره)، فرا رسیدن ماه رجب و روز ولادت فرخنده امام باقر(ع) را به تمامی محبان اهل بیت(ع) تبریک و تهنیت می گوید.
مهمترین دستاوردهای کارنامه علمی امام باقر(ع)
پرورش شاگردان توانمند و برجسته از مهمترین دستاوردهای کارنامه علمی امام باقر(ع) است؛ شاگردانی که به نوبه خود در گسترش و توسعه دانش و بینش اسلامی در جامعه تأثیری جدّی بر جای نهادند.
نهمین نشست سیره پژوهی/ارزیابی کتاب تعالیم امام باقر(ع)نوشته خانم لالانی
اهم مطالب: سیر تحول شیعه پژوهی در غرب/ تعالیم اولیه اسلام؛ موضوع اصلی کتاب/ معرفی آثار دیگر نویسنده/ معرفی بخش های مختلف کتاب/ چند ویژگی قابل توجه کتاب/ ارزش علمی مقدمه کتاب/ سیر پیدایش و شکل گیری شیعه/ بررسی جنبه هایی از سیره امام باقر علیه السلام/ بررسی نظریات امام/ سهم امام در فقه شیعه/ دسته بندی مستشرقین/ موقعیت خانم لالانی نسبت به دیگر مستشرقان.
معرفی کتاب نخستین اندیشه های شیعی، تعالیم امام باقر(ع)
امام باقر(ع) یکی از برجسته ترین دانشمندان عصر خود و در تاریخ ادوار نخستین اسلام بسیار پرنفوذ بود. کتاب حاضر، نخستین توصیف نظام مند از زندگی، کارها و تعلیمات این کوکب درخشان تاریخ اولیه اسلام است و برای علاقمندان به مطالعات مربوط به حقوق، تاریخ، الهیات اسلامی و نیز شیعیان امروزی بسیار سودمند است.
سیره عملی امام باقر(ع)
نام شریفش محمد، کنیه اش ابوجعفر و لقبش باقر بود. از آن روی باقر نامیده شد، که شکافنده علم، پرچمدار دانش و آشکار کننده گنجهای نهان علوم و معارف بود.
- مقالات دیگر...
- وضعیت علمی و فرهنگی تشیّع در دوران امام باقر(ع)
- ایگدیر، دژی با دربهای همیشه گشوده
- چارچوب نظري، زوايا و بايستههای آن
- فصلنامه پژوهش های سیاست اسلامی منتشر شد.
- مشایخ ثقة الاسلام کلینی
- «کافی» و کلینی از دیدگاه فریقین و مستشرقان
- دین و نظام سیاسی ـ اجتماعی از منظر اقبال لاهوری و استاد مرتضی مطهری
- اولین هم اندیشی موضوع یابی رساله های دکتری
- سیره اخلاقی، سیاسی و اجتماعی امام هادی(ع)
- بررسی شخصیت تاریخی محمد بن ابی بکر در دوره عثمان و امام علی(ع)
- معرفی کتاب «احساس محاصره: ژئو پلتيك اسلام و غرب»
- جايگاه علمي و مذهبي كليني در ميان اماميه
- دانلود کتاب جامعه و تاريخ
- پیام تبریک
- نگرشی بر شخصیت و سیره ی علمی استاد مطهری
- دانلود کتاب تاريخ اسلام در آثار شهيد مطهرى(ره)
- مفهوم تاریخ در آثار استاد شهید مرتضی مطهری
- استاد مطهری: نقش زن در تاریخ سازی
- ابهام زدایى از شهید مطهرى در عرصه مبارزات انقلابى
- آشنایی با قرارداد رویتر
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 1001181 |
بازدید امروز : 503 |
کل بازدید : 5893132 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 5 |
زمان بازدید : 1/3438 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!