خواندنی های تاریخی

يكي از اقدامات عجيب ابومسلم خراساني، نابودي داعيان سرشناس و قديمي عباسي همچون ابوسلمه خ

نویسندگان: مهدي احمدي اختيار و مرتضي دهقاننژاد؛ قرارداد گمركي ايران و روسيه در سال 131

نویسنده: حجت الاسلام مهدی پیشوایی؛ يكى از پيامبران بزرگ الهى كه در آيه هاى فراوانى از ا

ساواک برخی آثارم را در فهرست کتب ممنوعه جای داده بود

آيت ﷲ محمدتقى مصباح يزدى، يازدهم بهمن ۱۳۱۳، در دامان خانواده اى بسيار متدين و مذهبى در
جدیدترین دیدگاه ها
نشست «ارزیابی کتاب موسوعه ابن عباس تالیف آیت الله خرسان از جهت روش و محتوا»
نشست «بررسی یک اشتباه تاریخی دربارۀ ازدواج امام جواد(علیه السلام) با أمالفضل»
نگاهی به تاریخ مکتب دیوبندی، از آغاز تا امروز
مکتب «دیوبند» امروزه یکی از مهمترین جریان های دینی در جهان اسلام است که نفوذ و گسترش قابل توجهی در میان مسلمانان جنوب آسیا پیدا کرده و حتی دارای اهمیت سیاسیِ بین المللی می باشد. این اهمیت از آنجا مایه می گیرد که این مکتب با رگه های نیرومند بنیادگرایانه ی خود، بسترساز پیدایش بسیاری از گرایش ها و گروه هایی شده که برای تحقق آرمان های خود دست به خشونت می زنند.
نشست «گفتاری پیرامون مکتب سیاسی امیرالمؤمنین» برگزار شد
نشست «گفتاری پیرامون مکتب سیاسی امیرالمؤمنین علی(ع)» با سخنرانی حجت الاسلام سیدسجاد علم الهدی، رییس پژوهشکده مطالعات تطبیقی و اقتصاد پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی 7 مرداد و در آستانه شهادت حضرت علی(ع) در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار شد.
نقش روحانیون در انقلاب مشروطه
روحانیون چون پیش از صدور فرمان مشروطیت و پیروزی اولیه آن، همچنان در صحنه ماندند تا بعد اسلامی نهضت آسیب نبیند ولی گاه نتوانستند و گاه نگذاشتند که به چنین هدفی نائل آیند. اولین مجلس پس از مشروطه، صنفی بود و روحانیون و طلاب در کنار شاهزادگان، اعیان یا اشراف(ملاکین)، تجار(بازرگانان)، اصناف(پیشه وران)، فلاحین(کشاورزان) یکی از شش صنف مجلس را تشکیل می دادند اما نفوذ ملاکین بیش از روحانیون و دیگر صنوف بود.
نقش نظامیان در توسعه با تأکید بر نهج البلاغه
اشاره مقاله حاضر، در پی پاسخ به این سوال است: امام علی(ع)، نقش و تأثیر نظامیان را در توسعه اجتماعی چگونه می بیند؟ اگر چه، توسعه به مفهوم امروزی با مفهوم گذشته آن متفاوت است، اما این تفاوت چندان عمیق نیست. به آسانی می توان از کلام مولی علی(ع)، اصولی را استنتاج نمود که برخی آن را اصول ثابت توسعه اجتماعی نام می نهند.
مكتب تاريخ نگارى مسعودى
برای آغاز بحث باید گفت که سه نوع روش تاریخ نگاری اسلامی داریم که عبارتند از : الف –روش روایی که منبع اطلاعات آن روایاتی است که در مورد حوادث و اخبار تاریخی بدست آمده است و اعتبار آن با توجه به راویان اسناد تایید می گردد این نوع تاریخ نگاری اسلامی از آغاز تمدن اسلامی با کتابت و حدیث شکل گرفت و خرافات و افسانه ها و داستانها در این روش به وفور یافت می شود.
تسلیت شهادت امام علی(ع)
بسکه خون گشت ز نامردی مردم جگرش بود زخم جگرش سختتر از زخم سرش اوست مظلومترین رهبر و میباید خواند از حسین و حسن و فاطمه مظلومترش سخن تاریخ و گروه تاریخ اسلام سالروز شهادت سیّدالموحدین امیرالمؤمنین علی(ع) را به تمامی یکتاپرستان عالم، دوستداران و پیروان راه آن حضرت(ع) تسلیت و تعزیت می گوید.
رفتار سیاسی امیر مؤمنان (ع) و پاسخی به پنج تردید(بخش پایانی)
آنچه گذشت: «حضرت علی (ع) خود بهتر از هر کس این راه درمان را می دانست و به آن تصریح می کرد؛ اما اجرای آن را با اصول و ارزش های الاهی خویش ناسازگار می شمرد و این نوع اصلاح را موجب فساد خود و دینش می دانست؛ زیرا این کار فساد حاکم اسلامی و نزدیک ترین فرد به رسول خدا (ص) به شمار می آمد و جز نابودی اصول و ارزش های دینی نتیجه ای نداشت .»
جریان شناسی دشمنی با علی(ع) در نهج البلاغه(2)
در شماره گذشته جریانها و انگیزه هایی را که دشمنی با امام علی(ع) را از سوی هم دورگانش باز می شکافت, نگاشتیم و آشکار شدن و پیدایی آن را در سه نبرد داخلی: جمل, صفّین و نهروان نشان دادیم. بخش اخیر بحث به صورت کوتاه و بریده آمد. اکنون شرح آن را به پژوهش می نشینیم.
سخنرانی؛ گفتاری پیرامون مکتب سیاسی امیرالمومنین علی(ع)
ششمین نشست علمی مرکز تحقیقات امام علی(ع) در سال جاری دوشنبه 7 مرداد در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار می شود. در این نشست دکتر سید سجاد علم الهدی با موضوع «گفتاری پیرامون مکتب سیاسی امیرالمومنین علی(ع)» سخنرانی خواهد کرد. دبیر این نشست علمی که ساعت 11 الی12:30 برگزار می شود، دکتر سید محمدرضا امیری تهرانی است و در آن جمعی از اندیشمندان این حوزه حضور دارند. حضور برای کلیه علاقه مندان در این نشست آزاد می باشد.
نقش حضرت علی(ع) در جنگ های پیامبر(ص) در برابر مشرکان
تاریخنگاران درباره نقش حضرت علی(ع) در بعضی غزوات رسول خدا(ص) به صورت کلی توجه کرده اند نه به شکل خاص و جداگانه. مقاله حاضر به موارد ذیل می پردازد: 1. جنگاوری امام علی(ع) در غزوه بدر و رشادت های آن بزرگوار و دعاهای پیامبر(ص) در حق ایشان؛ 2. فداکاری امام علی(ع) در غزوه احد و جانفشانی ایشان برای محافظت از وجود پیامبر(ص)؛ 3. شجاعت امام علی(ع) در غزوه احزاب و سخن تاریخی پیامبر(ص) درباره آن حضرت؛ 4. پیکار بی نظیر امام علی(ع) در غزوه خیبر. واژگان کلیدی: حضرت علی(ع)، غزوات، قریش، پیامبر(ص)، اسلام.
رفتار سیاسی امیرمؤمنان علیه السلام و پاسخی به پرسش ها و اشکالات
برخی از خاور شناسان و کسانی که در توجیه رفتار ائمه (ع) به مبانی کلامی توجه نمی کنند، فضائل و کمالات انسانی حضرت علی (ع) را می ستایند؛ اما در توفیق سیاسی اش تردید دارند و آن بزرگوار را رهبر و فرمانروایی موفق نمی شمارند. در نظر این گروه، دوران پنج ساله حکومت امام (ع)، به ویژه سال های آغاز آن، بر درستی این سخن گواهی می دهد. در نگاه اینان، حکومت حضرت از مشکلات زیر رنج می برد:
سيره امام على و تساهل و تسامح
چكيده تساهل و تلورانس در فرهنگ غرب داراى مبانى و فرايند تاريخى خاصى است كه با آنچه در فرهنگ اسلامى تحت اين عنوان مطرح شده تفاوت ماهوى دارد. در مكاتب گوناگون سخن از تساهل و عدم تساهل مطلق نيست. در هيچ مكتبى سازش و تحمّل رفتار مخالف و يا نابردبارى در برابر آن به طور مطلق تجويز نشده است بلكه بحث از تساهل و عدم تساهل نسبى است.
حضرت علی (ع) ممتازترین شاگرد مكتب پیامبر (ص) است
عضو هیئت علمی جامعه المصطفی العالمیه با اشاره به نقش حياتي امام علی(ع) در احیای اسلام اصيل از ايشان به عنوان ممتازترين شاگرد مكتب پيامبر ياد كرد.
«رفتار و اخلاق امام علی(ع)» در گفت و گو با دکتر صادق آئینه وند
دکتر صادق آئینه وند، از جمله اساتیدی است که جدای از تدریس در دانشگاه، در کار ترجمه و تألیف آثاری زیادی نیز فعال است. آثاری که او ترجمه یا تألیف کرده، هریک در پاسخ به نیاز مبرمی در جامعه علمی، یا روشنگری و عبرتآموزی در زمینهای خاص از تاریخ اسلام بوده است؛ از جمله آثار او می توان به «ادبيات انقلاب در شيعه»، «قيام هاي شيعه در تاريخ اسلام» و «تاريخ نگاري در اسلام»، اشاره کرد.
از همنشینی با پیامبر(ص) تا امامت
زمينه پژوهشي تاريخي روزگار امام حسن(ع) در گفت و شنودي (از روزنامه همشهری) با دكتر نعمت الله صفري یکی از معضلاتی که بر سر راه شناخت درست و دقیق امامان شیعه وجود دارد، درآمیختن روایات جعلی و غیرواقعی درباره شخصیت و ابعاد گوناگون سیاسی و اجتماعی و فردی و فرهنگی این بزرگواران است.
جریان شناسی دشمنی با علی(ع) در نهج البلاغه
درباره علی(ع) سخن به فراوانی گفته شده است. در طول تاریخ اسلام، پ یوهشگران بسیاری در پی شناختن و شناساندن شخصیت آن حضرت برآمدند و از زوایایی به تماشای او نشستند. چهره نگاریهای گوناگون ارائه شده از سوی چهره نگاران و تاریخ نگاران از امام علی(ع) از پیچیدگی وجود او حکایت دارد. شماری او را تا سرحد خدایی بالا بردند و پرستش و عبادت وی را برخود واجب دانستند و شماری از سر نادانی و جموداندیشی او را تا حد کفر پایین کشیدند. اما به راستی علی(ع) برابر کدامیک از آن دو نگاه است؟
پیام تبریک سالروز میلاد امام حسن مجتبی(ع)
مژده ای دل نور چشم مرتضی آمد خوش آمد شام میلاد امام مجتبی آمد خوش آمد غم مخور ای دل که در ماه دعا و استجابت بهر تأثیر دعا، روح دعا آمد خوش آمد سخن تاریخ و گروه تاریخ اسلام فرارسیدن سالروز میلاد امام حسن مجتبی(ع) را به تمامی محبان اهل بیت(ع) تبریک گفته و شما را به مطالعه ویژه نامه ای که به همین مناسبت تهیه شده است دعوت می کند.دبیر علمی و محتوایی این ویژه نامه جناب سرکار خانم سیده معصومه اخلاقی- پژوهشگر تاریخ، سیره پژوه، متخصص در سیره امام حسن مجتبی(ع) و دانش آموخته ی کارشناسی ارشد تاریخ تشیع از دانشگاه اهل بیت(ع)- می باشد. ورود به ویژه نامه امام حسن مجتبی (ع)
بدر
محل وقوع و نام نخستین غزوة مهم پیامبر اسلام صلّی اللّه علیه وآله وسلّم و نیز نام دو غزوة دیگر.) 1) محل. بدر در 130 کیلومتری جنوب غربی مدینه ، به فاصلة یک شب راه از بندرِ الجار، در دشتی به طول نه و عرض هفت کیلومتر (یا طول هشت و عرض چهار کیلومتر، رجوع کنید به د.اسلام ، ذیل «بدر») در بخش سفلای وادی صفراء (منابع جدید آن را جزو وادی فَرْعه می دانند) به ارتفاع 187 متر از سطح دریا واقع است .
13 رمضان- درگذشت شاه اسماعيل دوم
اسماعيل ميرزا فرزند دوم شاه تهماسب اول از مادر تركمان در شب يك شنبه سيزدهم ماه رمضان سال 985قمری[1] در سن چهل و سه سالگي به قتل رسيد. وي در حدوديك سال و هفت ماه و شش روز سلطنت كرد.[2] در مورد قتل وي اقوال مختلف است. مشهور اين است كه خواهر وي به نام پريخان خانم و عدهای از سران قزلباش در قتل او دخالت داشتند.[3] اسماعيل ميرزا در زمان حيات پدر به علت خودسري و مخالفت با صلح آماسيه مرتكب حملات متعدد به خاك عثماني شد و در نتيجه مغضوب پدر قرار گرفته و مدت بيست سال در دژ قهقه زنداني شد.[4]
«نقش شیعیان در ساختار حکومت عباسیان»
کتاب «نقش شیعیان در ساختار حکومت عباسیان» به قلم رضیه سادات موحد ابطحی برای مطالعات شیعهشناسی منتشر شد. مولف این کتاب تلاش می کند با مراجعه به منابع متعدد و متنوع، گزارشی معتبر از این موضوع ارایه کند و همچنین از رویکرد مطلق نگری و نگاه تاریخی محض فاصله بگیرد.
- مقالات دیگر...
- تاریخچه انگلیسی وهابیت
- خديجه، نخستين همسر پيامبر و نخستين زن مسلمان
- انتشار دو عنوان مقاله علمی- پژوهشی از گروه تاریخ
- نگاهى به آموزه هاى تربیتى در زندگى حضرت خدیجه علیهاالسلام
- «نقش شیعیان در ساختار حکومت عباسیان»
- مداراي ديني و مذهبي در عصر آل بويه
- علم انساب نگاري و جايگاه آن در طبقه بندي علوم
- تاریخ در بستر جغرافیا
- «عبرت پژوهی تاریخی» در گفتگو با دکتر داریوش رحمانیان
- پيشنهاد طرح واره اي بومي براي فلسفه تاريخ
- جنبش ها و نهضت های سیاسی معاصر
- اخلاق پژوهش در تاريخ
- انتشار هفت عنوان مقاله علمی پژوهشی از گروه تاریخ
- اخذ رتبه علمی- پژوهشی توسط فصلنامه پژوهش های سیاست اسلامی
- روش شهید مطهری در تحلیل سیره معصومین(ع)
- تمدن نوین اسلامی
- وضعيت کنونی شيعيان کشمير
- شب ماشوش!
- مهاجرت ایرانیان به هند
- بررسی تاریخی سهم زبان فارسی در فرهنگ مسلمانان چین
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 1000355 |
بازدید امروز : 1985 |
کل بازدید : 5887086 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 4 |
زمان بازدید : 1/0624 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!