خواندنی های تاریخی

ام البنین دختر «حرام بنخالد بنربیعة بنالوحید بنکعب بنعامر بنکلاب» است و مادر بزر

يكي از اقدامات عجيب ابومسلم خراساني، نابودي داعيان سرشناس و قديمي عباسي همچون ابوسلمه خ

نویسندگان: مهدي احمدي اختيار و مرتضي دهقاننژاد؛ قرارداد گمركي ايران و روسيه در سال 131

نویسنده: حجت الاسلام مهدی پیشوایی؛ يكى از پيامبران بزرگ الهى كه در آيه هاى فراوانى از ا

ساواک برخی آثارم را در فهرست کتب ممنوعه جای داده بود
جدیدترین دیدگاه ها
نشست «ارزیابی کتاب موسوعه ابن عباس تالیف آیت الله خرسان از جهت روش و محتوا»
نشست «بررسی یک اشتباه تاریخی دربارۀ ازدواج امام جواد(علیه السلام) با أمالفضل»
استاد همکار گروه تاریخ، برگزیده کتاب فصل بهار
اسامی برگزیدگان و شایستگان تقدیر بیست و پنجمین دوره جایزه کتاب فصل اعلام شد. کتاب فصل بهار، «بررسی تاریخی تعامل فکری و سیاسی امامیه» تألیف دکتر محمدرضا بارانی(استاد همکار گروه تاریخ اسلام جامعه المصطفی العالمیه) را به عنوان اثر برتر فصل در حوزه ی تاریخ برگزید و معرفی کرد و استاد همکار گروه تاریخ جامعه المصطفی العالمیه در مصاحبه با خبرگزاری ایبنا گفت: نگاه نوین تطبیقی به فرقه های اسلامی قرن های چهارم و پنجم سبب شد تا کتابم به عنوان اثر شایسته تقدیر جایزه کتاب فصل شناخته شود.
معرفی پژوهشكده تاريخ و سيره اهل بيت(ع)
پژوهشكده تاريخ و سيره اهل بيت(ع) جهت بررسی روشمند حوزههای مرتبط با تاریخ و سیره اهلبیت(ع) و بسترهای تأثیرگذار در آنها، در سال 1364 تأسیس و فعالیتهای پژوهشی خود را آغاز کرد. تمرکز بر جوانب گوناگون تاریخ و سیره امامان و ساز و کارهای منطقی و اصولی دستیابی به حقایق تاریخی و همچنین مطالعه و تحقیق درباره هویت تاریخی تشیع و نقش آن در فرهنگ و تمدن اسلامی به عنوان اساسیترین رویکردهای پژوهشکده مد نظر قرار گرفت.
نقیب ابوجعفر و ترسیم رابطه گزاره هاى تاریخى با نگره هاى کلامى
چکیده: نقیب ابوجعفر یکى از متکلمان و دانشمندان نیمه دوم قرن ششم هجرى و از فرقه زیدى و شیعه است. بازتاب افکار و آراى شیعىِ او را به وضوح مىتوان در کتاب شرح نهج البلاغه ابن ابى الحدید معتزلى، شاگرد سنّى او مشاهده نمود. تأثیر این شخصیت جهان شیعه بر افکار ابن ابى الحدید، غیر قابل انکار است، به ویژه با اندک دقت در مباحث تاریخىِ این کتاب و بررسى مباحثه ها و مناظره هاى نقیب ابوجعفر و ابن ابى الحدید مى توان به تأثیرگزاره هاى تاریخى بر آراى کلامى پى برد. نوشتار پیش رو در نظر دارد با رویکرد بر گفت و گو و مناظره هاى این استاد شیعى و شاگرد سنى به تأثیر و تأثر علم کلام و گزاره هاى تاریخى بپردازد.
تمدن غرب و تهدید علیه صلح و آرامش
مقدمه قرنهاست تمدن غرب و آمریکا ادعا مى كنند كه مى توانند بشر را به صلح و سعادت برسانند، و انسان را از ظلمت و تاريكى نجات دهند.براى نشان دادن اين توانايى، كوششهاى فراوانى را در عرصه نظريه سازى و اجراى آن به عمل آورده، و اكنون، فرياد برآورده كه در تحقق بخشيدن به آرمان خویش، به پيروزى رسيده، و از اين روى، مايل اند تجربه خود در سعادتمند كردن انسان غربى را به همه جهان صادر نمايند، و اگر كشورهايى به علت جهل نمى خواهند از مواهب تمدن غربى بهره مند شوند، بايد اين تمدن و آثارش را بر آنان تحميل كرد، اما آيا در عالم واقع، تمدن مغرب زمين و آمریکا به عنوان نماینده آن، در وعده هايى كه براى سعادت انسان داده، موفق بوده اند؟ مقاله حاضر مى كوشد به اين سؤال پاسخ دهد، تا تصويرى واقعى از تمدن غرب و آمریکا ارائه نمايد.
امام علی علیه السلام و خوارج
امام علی علیه السلام و خوارج نام کتابی است که علامه سید جعفر مرتضی عاملی نگاشته است و از سوی دکتر محمد سپهری ترجمه و توسط سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و ارتباطات اسلامی در سال 1385 و در 655 صفحه به چاپ دوم رسیده است.
مطالعات تاریخی در حوزه حدیث: نبود روش شناسی مشخص، ضعف اصلی
س: ضرورت های مطالعات تاریخ حدیث، به طور کلّی چه مواردی است؟ ج: ابتدا لازم میدانم بین دو نوع کار تاریخی در حوزۀ حدیث، تفاوت قائل شوم. گاهی ممکن است ما کاری تاریخی در باب آن چه به نام حدیث میشناسیم(چه به صورت مجموعۀ احادیث یا یک حدیث خاص) انجام دهیم و گاهی ممکن است کاری در مورد تاریخ دانش حدیث یا علوم حدیث صورت دهیم. وقتی سخن از حدیث است، الزاماً با یک علم مواجه نیستیم، بلکه با مجموعه ای از گفته ها رو به روییم که در سنت اسلامی جنبۀ مرجعیت پیدا کرده است؛ ولی هنگامی که از علوم حدیث، سخن می گوییم، باید به سده های بعدی و به طور خاص قرن های دوم، سوم به بعد برگردیم که با دانش های خاصی چون: رجال، درایه و فقه الحدیث، مواجه هستیم. بنابراین در مورد هر دوی اینها کار تاریخی قابل انجام می شود.
دفاعیه «گرایش به تشیع در مدینه در دو قرن نخست هجری»
عنوان پایان نامه: گرایش به تشیع در مدینه در دو قرن نخست هجری استاد راهنما: دکتر نعمت الله صفری فروشانی استاد مشاور: دکتر علی آقانوری استاد داور: دکتر محمد نصیری دانش پژوه: مهدی نورمحمدی زمان دفاع: سه شنبه 2 مهرماه 1392 ساعت 30: 12 الی 14 مکان برگزاری جلسه: قم، دانشگاه ادیان و مذاهب اسلامی.
بررسی نقش سلفیها در سقوط بغداد
نشست علمی «نقش سلفی ها در سقوط بغداد و نقش خواجه نصیرالدین طوسی در گسترش اسلام» در پژوهشکده باقرالعلوم(ع) برگزار می شود. عبدالرضا عسکری مدیر گروه دائرة المعارف صحابه پیامبر(ص) پژوهشکده باقرالعلوم(ع) با اعلام این خبر گفت: این نشست با نظریه پردازی آیة الله نجم الدین طبسی از استادان گرانقدر حوزه علمیه قم برگزار می شود. وی با ارائه توضیحاتی در مورد علت برگزاری این نشست گفت: لازم است در ابتدا به این مسأله تاریخی اشاره کنم که: سقوط بغداد به دست مغولان در سال 656 به عنوان یک سرفصل مهم شناخته شده و اهمیت آن چندان است که بسیاری «تاریخ اسلام» را در معنای عمومی و رایج آن، تا این زمان، یعنی سال سقوط عباسیان می دانند.
انتشار شماره چهارم نامه ایران و اسلام
شماره چهار نامۀ ایران و اسلام (فصلنامه علمی –تحقیقاتی ایران شناسی و اسلام شناسی) به صاحب امتیازی سازمان اسناد و کتابخانۀ ملی جمهوری اسلامی منتشر شد.
حاکمان زن شیعه مذهب در تاریخ ایران
چکیده: زنان مسلمان و شیعه مذهب تاریخ ایران با الهام از آموزه های مذهبی و فرهنگی خود، همواره در عرصه سیاست و حکومت تأثیرگذار بودهاند. نقش سیاسی این بانوان در زنانی همچون سیده خاتون همسر فخرالدوله دیلمی، ترکان خاتون همسر ملکشاه سلجوقی و جان بیگم خاتون همسر جهانشاه قراقویونلو بسیار شاخص است، تا آنجا که می توان ایشان را از زنان حکومتگر و سیاستگذار تاریخ دوره اسلامی ایران نامید. سیده خاتون در قوام و اداره حکومت شیعی آل بویه نقش کلیدی داشت. ترکان خاتون با پیوستن به شیعیان مخالف نظام الملک، پای شیعیان را به دربار سلجوقی باز کرد. و جان بیگم خاتون در زمان حکومت همسرش و حتی پس از مرگ او، در امور سیاسی نقشی تعیین کننده داشت. این بانوان قدرتمند علاوه بر تأثیر سیاسی، خدمات فرهنگی بسیاری نیز انجام دادند.
دفاعیه «مقایسه تطبیقی مروج الذهب با اثبات الوصیه درباره تشیع امامیه»
عنوان پایان نامه: مقایسه تطبیقی مروج الذهب با اثبات الوصیه درباره تشیع امامیه استاد راهنما: دکتر سیداحمد خضری استاد مشاور: دکتر محمدرضا جباری استاد داور: دکتر نعمت الله صفری فروشانی دانش پژوه: حسین قاریان زمان دفاع: پنج شنبه 28 شهریورماه 1392 ساعت 14 الی 16 مکان برگزاری جلسه: قم، ابتداي بلوار امين، بلوار جمهوري اسلامي، نبش كوچه 4، دانشگاه معارف اسلامی، تالار علامه
بررسی مکتب آنال در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی
«مکتب آنال بین جامعه شناسی تاریخی و انسان شناسی تاریخی» در یک سخنرانی توسط دکتر محمدعلی مرادی مورد بررسی قرار می گیرد. این سخنرانی از مجموعه سلسله سخنرانی های علمی پیرامون جامعه شناسی تاریخی در ایران صورت می گیرد. این مجموعه سخنرانی ها با هدف ترویج رویکرد جامعهشناسی تاریخی و تقویت فعالیت های علمی میان رشته ای با همکاری پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، انجمن جامعه شناسی ایران، انجمن ایرانی تاریخ و پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی برگزار می گردد. از پژوهشگران حوزه جامعه شناسی تاریخی در ایران دعوت می شود با مشارکت در این سلسله سخنرانی ها، یافته ها و تجربیات علمی خود را با دیگران به اشتراک بگذارند.
تحریف در حدیث
الف ـ کاربردهای اصطلاح: 1. زمینهها در کتاب و سنت: مهمترین زمینۀ شکلگیری اصطلاح تحریف در حوزۀ حدیثپژوهی، حدیثی نبوی با این مضمون است که «این علم» را در هر نسلی عادلانی حمل میکنند که از آن «تحریف غالیان»، انتحال باطلجویان و تأویل جاهلان را دور سازند. این حدیث در شماری از منابع حدیثی آمده است (مثلاً نک : هیثمی، 1/140؛ ابن ابی حاتم، 1(1)/17؛ ابن حبان، 4/10؛ طبرانی، مسند...، 1/344) و با آنکه در صحاح اهل سنت وارد نشده، اما مضمون آن مورد استناد نقادان سختگیر بوده است (مثلاً نک : احمد، الرد...، 6؛ ابن منده، 29؛ خطیب، الجامع، 1/ 128؛ ابن صلاح، صیانة...، 221). این حدیث در منابع حدیثی امامیه و زیدیه نیز ثبت شده است (مسند زید، 383؛ حمیری، 77؛ ابن بابویه، کمال...، 221، 281؛ قس: کلینی، 1/32).
استراتژی بسیج در هشت سال دفاع مقدس
تنوع فرهنگها، تعدد سيستمهاى اقتصادى و حكومتى، و نيز تفاوت در اهداف و آرمانها، ارايه اصول و چارچوب واحدى كه تضمين كننده كاميابى استراتژى باشد، را با مشكل مواجه ساخته است، امّا اين بدان معنا نيست كه نتوان اصول ثابتى را در استراتژى هايى كه به شهادت تاريخ، كشورها یی چون ایران را در هشت سال دفاع مقدس به اهدافشان رسانيده است، پيدا كرد. در واقع، هر استراتژى موفقى نتيجه دو عامل است: نخست، پيروى از اصول ثابت (مخرج مشترك استراتژىها) دوم، انطباق آن با ارزشهاى موجود در هر جامعه. بر اساس این مقدّمه كوتاه، در صدد هستيم اولا نمايى از اصول و خصوصيّات ثابتى را كه موفقيّت هر استراتژى را تضمين مى كند، ارائه داده،ثانیا به لزوم پيروى استراتژى از ارزشهاى فرهنگى جامعه جهت به منظور دستيابى موفقيّت آميز به اهدافش و ثالثا به نقش بسیج دراین باره اشاره كنيم.
دانش آموخته گروه تاریخ در جمع برگزیدگان کنگره بین المللی
مقاله «نقش علمی، فرهنگی و سیاسی سادات و امامزادگان در افغانستان از آغاز تا قرن هفتم هجری» نوشته جناب آقای سیدمحمد عابدی، دانش آموخته کارشناسی ارشد تاریخ معاصر جهان اسلام جامعه المصطفی العالمیه(ص) و پژوهشگر تاریخ اسلام، در نخستین کنگره بین المللی امامزادگان برگزیده شد. این کنگره در تاریخ نوزدهم و بیستم شهریور ماه 1392 در دانشگاه اصفهان برگزار شد و مقاله آقای سیدمحمد عابدی در مجموع حدود 400 مقاله راه یافته به مرحله داوری در زمره 98 مقاله برتر کنگره انتخاب و در ردیف 36 مقاله برتر در پنل های علمی کنگره، به صورت سخنرانی ارائه شد. گروه تاریخ و سخن تاریخ این موفقیت و درخشش علمی را به جناب آقای سیدمحمد عابدی، دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه و تمامی دانش پژوهان، همکاران و جامعه ی علمی تاریخ تبریک و تهنیت گفته و موفقیت و شادکامی روزافزون برایتان آرزو می کند. چکیده مقاله «نقش علمی، فرهنگی و سیاسی سادات و امامزادگان در افغانستان از آغاز تا قرن هفتم هجری»
درخشش کتاب «رفتارشناسي امام رضا(ع) و فرقه هاي درون شيعي»
کتاب «رفتارشناسي امام رضا(ع) و فرقه هاي درون شيعي» اثر مشترک دكتر «نعمت الله صفري» و «زهرا بختياري» رتبه «دوم» «ششمین جشنواره انتخاب کتاب سال رضوی» را در محور «تاريخ و سيره رضوي» با رويكرد «علمي –پژوهشي» به خود اختصاص داد؛ با این توضیح که «محور تاريخ و سيره رضوي» رتبه نخست نداشت و «رفتارشناسي امام رضا(ع) و فرقه هاي درون شيعي» در صدر آثار شرکت کننده جای گرفت.
معرفي برگزيدگان ششمين جشنواره انتخاب کتاب سال رضوي
مراسم اختتامیه ششمین جشنواره انتخاب کتاب سال رضوی در مشهد برگزار شد. این مراسم با حضور علیاکبر ولایتی، مشاور مقام معظم رهبری در امور بینالملل در تالار طبرسی بنیاد پژوهش های آستان قدس برگزار شد. دبیر ششمین جشنواره انتخاب کتاب سال رضوی در مصاحبه با خبرنگار ما گفت : تعداد آثار ارسالشده به دبیرخانة این جشنواره، 284 اثر، شامل 216 اثر در بخش کتاب، 18 اثر در بخش پایاننامه و 50 اثر در بخش آثار شایسته چاپ است.
اسامی برگزیدگان اولین کنگره بین المللی امامزادگان
به گزارش ستاد خبری نخستین کنگره بین المللی امامزادگان، مراسم اختتامیه نخستین کنگره بین المللی امامزادگان عصر روز چهارشنبه 20 شهریور ماه مصادف با 5 ذی القعده، روز تکریم و بزرگداشت امامزادگان برگزار شد. در این مراسم که باحضور حجت الاسلام و المسلمین قرائتی، رئیس ستاد اقامه نماز کشور، حجت الاسلام و المسلمین محمدی، نماینده ولی فقیه و رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه و حجت الاسلام و المسلمین ناصحی، عضو شورای اسلامی شهر تهران برگزار شد نویسندگان مقالات برتر این کنگره تجلیل شدند.
مقاله استاد مدعو گروه: برترین مقاله کنگره بین المللی امامزادگان+چکیده مقاله
به گزارش سخن تاریخ، مراسم اختتامیه نخستین کنگره بین المللی امامزادگان در روز چهارشنبه 20 شهریور ماه مصادف با 5 ذی القعده، روز تکریم و بزرگداشت امامزادگان برگزار شد، در این مراسم که باحضور حجت الاسلام و المسلمین محمدی، نماینده ولی فقیه و رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه و حجت الاسلام و المسلمین ناصحی، عضو شورای اسلامی شهر تهران و جناب آقای دکتر مننظر القائم دبیر علمی همایش برگزار شد از میان 98 مقاله پذیرفته شده، مقاله «بررسی تاریخی نقش آفرینی مراقد امامزادگان در عرصه اجتماعی و فرهنگی تهران عصر قاجار» نوشته حجت الاسلام و المسلمین حامد قرائتی از اساتید مدعو گروه تاریخ جامعه المصطفی العالمیه و عضو گروه علمی انجمن سیره پژوهی اهل بیت(ع) حایز رتبه نخست شد.
برگزاری دفاعیه «بررسی روابط زیدیه و امامیه تا پایان عصر غیبت صغری»
عنوان پایان نامه: بررسی روابط زیدیه و امامیه تا پایان عصر غیبت صغری استاد راهنما: دکتر محمدرضا جباري استاد مشاور: دکتر سیدحسین فلاح زاده استاد داور: دکتر نعمت الله صفری فروشانی دانش پژوه: علی کشتکار زمان دفاع: یک شنبه 24 شهریورماه 1392 ساعت 9:30 الی 12 مکان برگزاری جلسه: قم، شهرک پردیسان، انتهای بلوار دانشگاه، دانشگاه باقرالعلوم(ع)
- مقالات دیگر...
- معرفي برگزيدگان ششمين جشنواره انتخاب کتاب سال رضوي
- اسامی برگزیدگان اولین کنگره بین المللی امامزادگان
- مقاله استاد مدعو گروه: برترین مقاله کنگره بین المللی امامزادگان+چکیده مقاله
- برگزاری دفاعیه «بررسی روابط زیدیه و امامیه تا پایان عصر غیبت صغری»
- درخشش حجت الاسلام حامد قرائتی در نخستین کنگره بین المللی امامزادگان
- امام رضا(ع) و جریان های شیعی غالی
- نقش شیعیان در تحولات تاریخ معاصر افغانستان
- اسلام و مسیحیت در جهان معاصر
- انجمن زنان پژوهشگر تاريخ
- آستان حضرت معصومه(س) از نگاه سیاحان اروپایی عصر صفوی
- جايگاه هدايا در منابع مالي ائمه(ع)
- الاسلام و المسیحیة فی العالم المعاصر
- بررسی فلسفه تاریخ در «کتابماه تاریخ و جغرافیا»
- اولين مستدرک صحيفه سجاديه
- مستندات کتاب مغز متفکر جهان شیعه، واقعیت ندارد
- برگزاری نشست امام جعفر صادق(ع) و نهاد آموزش
- اسلام و تروریسم
- برگزاری نشست امام جعفر صادق(ع) و نهاد آموزش
- بررسی تطبیقی فرایند مدرنیزاسیون در ایران و افغانستان
- تاریخواره علوم، سیاست، دیوان و هنر در اسلام
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 1001144 |
بازدید امروز : 417 |
کل بازدید : 5893046 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 3 |
زمان بازدید : 1/2031 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!