خواندنی های تاریخی

۱۷ آوریل سال ۱۹۱۵ میلادی در جریان جنگ جهانی اول برای نخستینبار از سلاح شیمیایی استفاده

زیباییهای رمضان در هر دوره و زمانهای لطف خاص خودش را دارد؛ آن زیبایی است که از درون ب

منابعی چون «تقویم المحسنین» اثر ملامحسن فیض کاشانی روایت کردهاند که پس از مهاجرت امام

۲۹ شعبان سال ۱۳۲۵ قمری متمم قانون اساسی مشروطه ایران امضاء شد. این متمم خودش اصول بسیار

اواخر شعبان سالگرد شهادت سعیدبنجبیر مفسر قرآن و از اصحاب نزدیک امام سجاد(ع) است که زند
جدیدترین دیدگاه ها
مصاحبه اختصاصی سایت سخن تاریخ با دکتر حسین عبدالمحمدی، دانشیار جامعه المصطفی العالمیه و مدیر گروه تاریخ اهل بیت (ع) :
مصاحبه اختصاصی سایت سخن تاریخ با دکتر حسین عبدالمحمدی، دانشیار جامعه المصطفی العالمیه و مدیر گروه تاریخ اهل بیت (ع) :
مصاحبه اختصاصی سایت سخن تاریخ با دکتر حسین عبدالمحمدی، دانشیار جامعه المصطفی العالمیه و مدیر گروه تاریخ اهل بیت (ع) :
نشست «ارزیابی کتاب موسوعه ابن عباس تالیف آیت الله خرسان از جهت روش و محتوا»
نشست دوم بررسی تاریخ کلام امامیه در عصر حضور ائمه (ع) برگزار شد
- دسته: جلسات و هم اندیشی ها
نوشته شده توسط محمد صادق غلامی
حجة الاسلام و المسلمین دکتر محمد تقی سبحانی روز شنبه 19 مهر 1393 در ادامه مباحث جلسه گذشته، به بررسی مراحل چهارگانه تاریخ کلام امامیه که شامل مرحله اصالت و استقلال، تعامل و رقابت، ادغام و استحاله و دوران بازسازی می شود پرداخت و با بیان این که تاریخ کلام امامیه در دوران حضور ائمه (ع) را باید در دوران اصالت جستجو کرد همین مرحله را شامل سه دوره تکوین، تبیین و تدوین دانست و خاطر نشان کرد که کلام امامیه در دوران حضور بدلیل شرایط فشار سیاسی نتوانست به مرحله تدوین برسد.
مستندات تاریخی پرچمداری امام علی (ع) در غزوات رسول الله (ص)
- دسته: اخبار تاریخی
نوشته شده توسط محمد صادق غلامی
حجة الاسلام و المسلین دکتر محمد رضا جباری روز سه شنبه 27 خرداد 1393 در برنامه زلال تاریخ رادیو معارف در ادامه بررسی حوادث جنگ احد، به موضوع پرچمداری در جنگ های رسول الله (ص) پرداخت و با ارائه شواهد و مستندات تاریخی، امام علی (ع) را پرچمدار رسول الله معرفی کرد.
حدیث ثقلین
- دسته: مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط فرامرز حاج منوچهری
ثَقَلَيْن، حَديث، حدیثی از پيامبر اسلام (ص) در يادکرد پايگاه ارزشی و استنادی کتاب خدا و «عترت» که براساس متن حدیث، پس از درگذشت آن حضرت راهگشای امت، و تمسک بدانها، اسباب دوری از گمراهی و ضلالت خواهد بود؛ این حدیث وصیتگونه از آخرین سخنان ایراد شده از سوی حضرت بود که به تواتر از سوی مسلمانان نقل شد. در اين حديث، مفهوم «عترت» موجد نقد و بررسيهای فراوانی از سوی فريقين بوده، و به ويژه در منظر شيعيان تدقيق تمام يافته است.
اولین جلسه تاریخ کلام امامیه در عصر حضور ائمه (ع) برگزار شد
- دسته: جلسات و هم اندیشی ها
نوشته شده توسط محمد صادق غلامی
جلسه اول سلسله مباحث تاریخ کلام امامیه در عصر حضور ائمه (ع) با حضور دانش پژوهان دوره دکتری گروه تاریخ اسلام مجتمع آموزش عالی امام خمینی (ره) با سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین محمد تقی سبحانی روز شنبه 5 مهر 1393 در سالن شهید عارف الحسینی این مجتمع برگزار شد.
در ابتدای این جلسه، آقای دکتر صفری مدیر گروه تاریخ اسلام این مجتمع، ضمن بیان اهمیت طرح این مباحث، گفت: بررسی این موضوع به صورت یک دوره برگزار خواهد شد که ممکن است در قالب یک ترم یا چند ترم ادامه یابد.
موضع گیری امام هادی(ع) مقابل جریان انحرافی درون شیعی نه بیرونی
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط خبرگزاری شبستان
سید مرتضی حسینی شاه ترابی، استاد مدعو گروه تاریخ اسلام جامعه المصطفی العالمیه در آستانه سالروز ولادت امام هادی(ع) در گفتگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان با اشاره به نوع برخورد آن حضرت با جریان های انحرافی درون شیعی، اظهار کرد: حدود دو ده از عصر امامت امام هادی(ع) یعنی از زمان روی کارآمدن متوکل در سال 232 هجری تا 254 دوره ی قدرت یابی جریان اهل حدیث و ظاهرگرایان اهل سنت و پشتیبانی حکومت از آنهاست.
بازگشت از حمراء الاسد و بررسی آیات پیرامون غزوه احد
- دسته: اخبار تاریخی
نوشته شده توسط محمد صادق غلامی
حجة الاسلام و المسلمین دکتر محمد رضا جباری روز سه شنبه 15 مهر 1393 در برنامه زلال تاریخ رادیو معارف در ادامه بررسی رخدادهای پیرامون غزوه احد، به آثار مهم غزوه حمراء الاسد اشاره کرد و دو حادثه مهم پیرامونی آن یعنی قتل ابوعزه جمحی شاعر و معاویه بن مغیره بن ابی العاص را تشریح کرد. پس از آن به بررسی آیات نازل شده پیرامون دو غزوه احد و حمراء الاسد پرداخت.
13 ذی الحجة - وفات شیخ آقا بزرگ تهرانی
- دسته: ذیالحجه
نوشته شده توسط سید جمال موسوی
آقا بزرگ تهرانی
محمد حسن معروف به شیخ آقا بزرگ تهرانی. در شب پنج شبنه یازدهم ربیع الاول 1293 قمری در تهران به دنیا آمد و پس از هشتاد سال زندگی عالمانه و محققانه در سیزدهم ذی حجه 1389 قمری درگذشت. پدرش از روحانیان بزرگ تهران و جدش نیز روحانی بود که بعدها به تجارت روی آورد و با همکاری حاکم گیلان، بزرگ ترین چاپخانه تهران را تاسیس کرد.وی تحصیلات مقدماتی را در ایران و در شهرهای تهران و مشهد، نزد اساتیدی چون سید قزوینی، میرزا محمد علی رشتی، ملافاضل قندهاری و میرزا حبیب خراسانی آموخت. و دروس خارج اصول را نزد شریعت اصفهانی، آخوند خراسانی و سیدکاظم یزدی گذراند.
11 ذی الحجة - ارتحال حاج میرزا جواد ملکی تبریزی
- دسته: ذیالحجه
نوشته شده توسط سید جمال موسوی
آیت الله میرزا جواد آقا تبریزی
عارف فرزانه و عالم وارسته، «حاج ميرزا جواد آقا ملكي تبريزي، پس از عمری خدمت و تحصیل و تدریس در حوزه علمیه نجف، تبریز و قم و تربیت شاگردانی صاحب کمال در سحرگاه یازدهم ذی الحجه 1343 ق مصادف با عید قربان در سن 65 سالگی در قم از دنیا رفت[1]. وی در خانواده ای باتقوا، پارسا از تجار ملکی تبریز به دنیا آمد. اجداد خاندان ملکی از شمال افغانستان به آذربایجان آمده و در این دیار مقیم شده بودند[2].
10 ذی الحجة - شهادت عبدالله محض و جمعی از آل حسن (ع)
- دسته: ذیالحجه
نوشته شده توسط سید جمال موسوی
در روز دهم ذی الحجّه سال 145 هجری قمری، عبدالله محض بن حسن مثنی بن امام حسن مجتبی (ع) در سن 57 سالگی همراه با جمعی از برادران و پسرعموهای خود در زندان منصور دوانیقی به شهادت رسیدند . عبدالله بن حسن مثنی، نوه پسری امام حسن مجتبی و نوه دختری امام حسین (ع)، پدرش حسن مثنی فرزند امام مجتبی و مادرش فاطمه، دختر امام حسین است[1].
دو مقاله از گروه تاریخ در سی امین شماره «مشرق موعود»+ متن مقالات
- دسته: اخبار گروه
نوشته شده توسط سخن تاریخ
سی امین شماره فصلنامه علمی - پژوهشی مشرق موعود (سال هشتم، شماره 30، تابستان 1393) به مدیر مسئولی حجت الاسلام سید مسعود پور سید آقایی با مقالاتی از پژوهشگران عرصه مهدویت و دو مقاله از اساتید گروه تاریخ اسلام مدرسه ی تاریخ و ادیان جامعه المصطفی العالمیه منتشر شد.
نشست «نسبت مطالعات فرهنگی و تاریخ فرهنگی» برگزار شد
- دسته: اخبار تاریخی
نوشته شده توسط خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)
مصطفی مهرآیین، استاد جامعهشناسی دانشگاه تهران در تعریف تاریخنگاری فرهنگی گفت: تاریخنگاری فرهنگی رویکردی است که از دل نظریههای فرهنگی بیرون آمده و بر رویکردهای تاریخ فرهنگی توصیفی صرف و تاریخ فرهنگی انتقادی استوار است. به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) سومین نشست از سلسله نشستهای گروه پژوهشی تاریخ فرهنگی به موضوع «نسبت تاریخ فرهنگی و مطالعات فرهنگی» اختصاص داشت که با سخنرانی دکتر مصطفی مهرآیین، استاد جامعهشناسی دانشگاه تهران سهشنبه 15 مهرماه در محل پژوهشکده مطالعات فرهنگی روایت برگزار شد.
سخنرانی: فرهنگ عرب در آستانه نزول قرآن
- دسته: اخبار تاریخی
نوشته شده توسط پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی
گروه مطالعات قرآنی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی سخنرانی با عنوان «فرهنگ عرب در آستانه نزول قرآن» را با حضور دکتر آذرتاش آذرنوش برگزار می کند. گروه مطالعات قرآنی از کلیه علاقمندان، متخصصان و اعضای هیات علمی دانشگاهها برای شرکت در این سخنرانی که چهارشنبه 16مهرماه 1393 از ساعت 10 تا 12 در سالن حکمت پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار خواهد شد دعوت کرده است.
فراخوان همایش سیره و زمانه امام جواد(ع)
- دسته: اخبار تاریخی
نوشته شده توسط سخن تاریخ
انجمن تاریخ پژوهان با همکاری مراکز علمی «همایش سیره و زمانه امام جواد(ع)» را برگزار می کند:
محورهای مقالات همایش
1. زندگانی امام جواد(ع)
تبار، خاندان، فرزندان، القاب، شبهات، همسران، امام زادگان منسوب به امام و حرم امام(ع)
انقراض صفویه، حمله افاغنه و ظهور نادر شاه افشار
- دسته: اخبار تاریخی
نوشته شده توسط محمد صادق غلامی
آقای دکتر سید حسین فلاح زاده روز جمعه 11 مهر 1393 در برنامه دیار سلمان رادیو معارف در ادامه بررسی تاریخ ایران اسلامی، به حوادث مهم پایانی دولت صفویه و محاصره شهر اصفهان پرداخت و با اشاره به حمله افاغنه به ایران، به مهم ترین اتفاق این دوران، یعنی ظهور نادر شاه افشار و قلع و قمع افغان ها توسط او اشاره کرد.
پرسمان تاریخی (پاسخ به سوالات و شبهات تاریخی)
- دسته: اخبار تاریخی
نوشته شده توسط محمد صادق غلامی
حجة الاسلام و المسلمین مهدی پیشوایی روز پنج شنبه 10 مهر 1393 به سوالات تاریخی مخاطبان رادیو معارف پاسخ گفت: ضرب سکه به پیشنهاد امام سجاد (ع)، علت ازدواج امام جواد (ع)، پسر عمو بودن بنی هاشم و بنی امیه، شهادت پیامبر (ص)، فرقه علی اللهی، بلعم باعورا، شخصیت ابودجانه، بی آبی با وجود قرار گرفتن عاشورا در پاییز، علت انتخاب کربلا بجای کوفه، علت غیبت عبد الله بن جعفر در کربلا.
غزوه حمراء الاسد
- دسته: اخبار تاریخی
نوشته شده توسط محمد صادق غلامی
حجة الاسلام و المسلمین دکتر محمد رضا جباری روز سه شنبه 8 مهر 1393 در برنامه زلال تاریخ رادیو معارف در بررسی وقایع پس از جنگ احد به غزوه حمراء الاسد و ماجرای تعقیب مشرکان توسط سپاه اسلام اشاره کرد و شرط خداوند مبنی بر مجروح بودن حاضران در این غزوه را از شاهکارهای دوران زندگی پیامبر اسلام (ص) دانست.
علل پیدایش علم کلام
- دسته: اخبار تاریخی
نوشته شده توسط محمد صادق غلامی
حجت الاسلام و المسلمین رضا برنجکار روز پنجشنبه 10 مهر 1393 در برنامه طلوع دانش رادیو معارف در تبیین تاریخ علم کلام گفت: دین در سه حوزه اصلی عقاید، آداب و عمل و اخلاق سخن می گوید و علم کلام، علم کلام علمی است که درباره عقاید صحبت می کند. زمانی که متکلم، حرف دین را فهمید، آن را توضیح می دهد و تنظیم و ساماندهی می کند و در مرحله بعد به اثبات و استدلال می پردازد و سعی می کند آن را برای دیگران قابل قبول جلوه دهد. بر این اساس به شبهات پاسخ می دهد و به نقد مکاتب و عقاید باطل نیز می پردازد. این پنج مرحله، دفاع نامیده می شود.
اقدامات امام باقر(ع) در توسعه تشیع/ نحوه تعامل امام(ع) با سایر گروهها
- دسته: مصاحبه ها
نوشته شده توسط خبرگزاری ایکنا
گروه اندیشه: مدیر گروه فرهنگ و تمدن اسلامی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با اشاره به تلاش امام باقر(ع) برای معرفی اسلام نبوی و نظام امامت، گفت: پایهای که امام سجاد(ع) گذاشته و امام باقر(ع) آن را ادامه داده است یک نوع کار پیغمبرانه است. در واقع آنان از نو شروع به معرفی اسلام کردند و خودشان را هم ضمن اسلام معرفی میکردند.
اوضاع فرهنگی عصر امام محمد باقر(ع)
- دسته: مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط ناصر جدیدی/ طوبی محبی
چکیده
امام باقر(ع) پس از پدرش امام سجاد(ع) بین سالهای (95-114هجری) امامت شیعیان را به عهده داشتند. اوضاع سیاسی جامعه به گونه ای بود که امام سیاست تقیه را اتخاذ کردند و مبارزه فرهنگی و علمی را به اقدامات سیاسی ترجیح دادند. به لحاظ فرهنگی جامعه ای که امام با آن مواجه بود درگیر جریانات فکری متناقض و فرقه های متفاوتی همچون خوارج، مرجئه، معتزله و از طرفی رسوخ و نشر اسرائیلیات بوده است. این عوامل موجب شد امام مواضع مدبرانه و صحیحی در برابر این جریانات فکری اتخاذ کند و پاسخگوی سوالات و شبهات مردم باشد.
نقد و بررسی کتاب «نخستین اندیشه های شیعی؛ تعالیم امام محمد باقر(ع)»
- دسته: نقد کتاب
نوشته شده توسط اتان گولبرگ/ ترجمه حسین شیخ
توضیح:
نوشتار حاضر ترجمه ی مقاله ی اتان کولبرگ در نقد و بررسی کتاب فوق الذکر است. اصل متن انگلیسی این مقاله در نشریه ی Bulletin of the school of oriential and African studiesبه چاپ رسیده است.
دریافت متن کامل مقاله در قالب پی دی اف، با حجم 112 کیلوبایت
منبع: کتاب ماه تاریخ و جغرافیا،دی و بهمن 1382 شماره 75 و 76.
- مقالات دیگر...
- نقش امام باقر علیه السلام در تغییرات فرهنگی- سیاسی
- مدخل «الباقر» از دانشنامه جهان اسلام
- امام باقر(ع) به روایت اهل سنّت
- بازگشت از جنگ احد
- تشییع جنازه والد ارجمند حجت الاسلام دکتر سبحانی
- اولین جلسه تاریخ کلام امامیه در عصر حضور ائمه (ع) برگزار شد
- نشست «بررسی تاریخچه و وضعیت کنونی علویان سوریه» برگزار می شود
- گزارشی از نشست اغراض سیره نگاری
- مدخل امام «جواد»(ع) از دانشنامه جهان اسلام
- دفاعیه کارشناسی ارشد: «بررسی آثار و احوال شلمغانی»
- تشیع بنگال هند در عصر نوابین مرشدآباد
- فراخوان همایش سیره و زمانه امام جواد(ع)
- تاریخ نگاری اسلامی Islamic Historiography
- معرفی اجمالی کتاب: سیاست و حکومت درآسیای مرکزی
- 20 سال از چرخه کتابهای روز دنیا عقب هستیم!
- عنوان «دو قرن سکوت» چندان علمی نیست/تقابل ايرانی-عربی را كنار بگذاريم!
- چهارمین و پنجمین نشست از سلسله مباحث تخصصی سیره نگاری
- جهان شاهد از هم پاشیدن تمدن غرب است/ تمدن اسلامی احیا خواهد شد
- چرا در ترکیه، لائیسیته عقب نشست؟
- تفاوتهای «تاریخ فرهنگی» با «تاریخ فرهنگ»
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 1038346 |
بازدید امروز : 9326 |
کل بازدید : 6327447 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 4 |
زمان بازدید : 1/5624 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!