خواندنی های تاریخی

«کباب کوبیده» از کی غذای ملی ایرانیها شد؟ خیلیها نمیدانند که این غذای محبوب و همهپ

در میان علمای اهلبیت و بنیهاشم، نام «عبدالعظیم حسنی» چون ستارهای درخشان در آسمان اما

ایرانیها از کی کتابخوان شدند؟ از روزی که مغازههای کتابفروشی باز شد که به آنها «دکان

مسلمانان با توجه به فرهنگ و رسوم کشور خود به جشن و سرور و برگزاری مراسم خاص دینی و عرفی

تاریخ را سه گوه می توان تعریف کرد. در حقیقت سه علم مربوط به تاریخ می توانیم داشته باشیم
جدیدترین دیدگاه ها
گزارش نشست «موانع فکری و فرهنگی تحقق وحدت مسلمانان در عصر حاضر»
فهرستی از سازمانها و منابع مربوط به تاریخ شفاهی
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
آرشیو تاریخ شفاهی میدلند شرقی در انگلستان وابسته به مرکز تاریخ شهری دانشگاه لیسستر مجموعه برگههای اطلاعاتی (اینفوشیت) درباره تاریخ شفاهی تولید کرده است که نقطه شروع مفیدی برای علاقهمندان به هر جنبهای از تاریخ شفاهی است. یادداشتی که در ادامه میآید پنجمین برگه از این مجموعه است.
از آتشکده تا آب انبار/سفرنامه ای منتشر نشده از ایرج افشار
- دسته:
خواندنی های تاریخی
تورج دریایی ساسانیشناس است و گوشههایی از ایران را دیده نه همه منطقهها را. حال که با هم سفری شدیم گفتمش که این بار نخستین چیزی را که نشانت میدهم یک ستون از چهارطاقی آتشکده لنجهرود (لنگرود) قم است؛ درست چسبیده به قم. این چهارطاقی که حدود دو متر از پایهاش برجا مانده و مقداری از سنگهای این را هم کنده و کنارش دسته کردهاند که ببرند. آثار یک ستون شرقی هم مشهود است ولی دو ستون دیگر را محو کردهاند.
آثار هنری ایران در مجموعههای غربی (4-5): دو در چوبی منبّت در موزه آقاخان
- دسته:
خواندنی های تاریخی
در موزه آقاخان، دو در چوبی منبّت زیبا از دوره صفوی و پیش صفوی نگهداری میشود. درِ دوره پیش صفوی، به شماره ثبت AKM 00707 ، متعلق به شمال مازندران دانسته شده؛ اما محل اصلی آن مشخص نشده است.
بقعه شاه ابوالقاسم دزفول مدفن کيست؟
- دسته:
خواندنی های تاریخی
از اوایل قرن شمسی حاضر تعدادی از پژوهشگران ایرانی و ایرانشناسان غربی تلاش کردهاند به این سؤال که بقعه شاه ابوالقاسم روستای اسلامآباد دزفول مدفن کیست، پاسخ دهند، و غالباً آن را آرامگاه یعقوب لیث صفاری دانستهاند. هدف این مقاله رد این ادعا و معرفی مدفون واقعی در این بقعه یعنی شیخ ابوالقاسم بن رمضان ـ از عرفا ـ است.
شیعه در دوره امام باقر(ع)/طرح مطالعاتی حجت الاسلام رزاقی
- دسته:
مصاحبه ها
حجتالاسلام والمسلمین سیدقاسم رزاقی موسوی، استادیار و مدیر گروه تاریخ تشیع پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت(ع) پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی است. وی دارای تحصیلات سطح چهار حوزه و کارشناسی ارشد الهیات و معارف اسلامی و نیز کارشناسی ارشد تاریخ اسلام است.
مراسم رونمایی از کتاب سیر مطالعاتی تاریخ اسلام برگزار شد
- دسته:
اخبار تاريخي
برنامه رونمایی از کتاب سیر مطالعاتی تاریخ اسلام، دوشنبه شب در تاریخ ۲۴/۱۲/۹۴ در دفتر معاونت تهذیب حوزه های علمیه برگزار شد. در این جلسه ابتدا آقای هادی حسینخانی، معاون تهذیب حوزه علمیه به بیان نکاتی پرداختند. سپس حجتالاسلام والمسلمین استاد مهدی پیشوایی - بهعنوان ناظر تدوین این کتاب - به بیان اجمالی نحوه گردآوری و تدوین سیر مطالعاتی پرداختند. در پایان جلسه نیز حجتالاسلام والمسلمین نبوی، معاون تبلیغ و آموزشهای کاربردی حوزههای علمیه ایراداتی را بیان فرمودند.
نوروز جشن ایرانی نبود
- دسته:
خواندنی های تاریخی
جشن نوروز به دلیل ساختار خاص خود و قرار گرفتن در لحظهای از تغییر و تبدیل در وضعیت ظاهری، فیزیکی و جسم و جان جهان، با مردمانی در پیوند است که زندگیشان با زمین گره خورده است؛ به بیان سادهتر، نوروز جشنی از آن یکجانشینان است.
رمز و رازهای سفره هفتسین به روایت مورخان و سیاحان
- دسته:
خواندنی های تاریخی
هفت سین بین سلسله آیینهای نوروزی، رازآلودترین و فلسفیترین سنتی است که در پس هر سین آن داستانها و رازهای بسیاری نهفته است. با این حال ایرانیان کمتر به فلسفه وجودی این سفره نوروزی توجه میکنند و هرساله به رسم عرف و عادت آن را در خانههای خود میگسترانند. به همین دلیل برآن شدیم تا با مرور آثار مورخان و سفرنامهنویسان پرده از راز هفت سین برداریم.
آشنایی با مهمترین شهر تاریخی و خشتی جهان
- دسته:
معرفی کتاب
«یزد» سیامین شماره مجموعه کتابهای گردشگری استانهای کشور است. یونسکو شهر یزد را در کنار شهرهایی مانند ونیز ایتالیا شهری تاریخی معرفی کرده است.
جزئیات همایش بین المللی شرق شناسی، تاریخ و ادبیات پارسی اعلام شد
- دسته:
اخبار تاريخي
دبیر علمی همایش بین المللی شرق شناسی، تاریخ و ادبیات پارسی با اشاره به رونمایی از پوستر همایش، گفت: چهار دبیرخانه در کشورهای ارمنستان، تاجیکستان، ایران و سوئد برای مشارکت سادهتر دانشپژوهان مشغول فعالیت هستند. پ
مجلس دیدار فیض کاشانی با پدر رافائل دومان فرانسوی
- دسته:
خواندنی های تاریخی
اطلاع تازه ای در باره این دانشمند مسیحی که 51 سال در عصر صفوی در ایران بود و به سال 1107 هجری در اصفهان درگذشت و همانجا به خاک سپرده شد یافته ام که تقدیم می کنم. این اطلاع برای این که بدانیم ما امروز احیانا متعصب تر و سختگیرتر از عصر صفوی هستیم جالب است.
آیینهای پیشواز نوروزی به روایت منابع تاریخی
- دسته:
اخبار تاريخي
آیینهای نوروزی از یکم اسفندماه آغاز میشود و ایرانیان در سراسر این ماه مقدمات جشن باستانی و کهن نوروز را فراهم میکنند. آیینهای پیشواز نوروز که در روزگاران دور این مرز و بوم پررنگتر بوده، بازتاب قابل توجهی در آثار مورخان و سیاحان داشته که در این نوشته به آن میپردازیم.
حسنزاده: نوروز با هویت ایرانیان پیوند تنگاتنگ دارد/ کتابهای پژوهشگاه میراث فرهنگی درباره نوروز
- دسته:
اخبار تاريخي
علیرضا حسنزاده، رییس پژوهشکده مردمشناسی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگردی با اشاره به انتشار کتاب «مردم شناسی نوروز، آیین صلح» و «نوروز و آیین صلح و زندگی» گفت: آیینها همواره یکی از خاستگاههای هویتی جوامع کهن مانند ایران هستند و در این میان نوروز پیوند تنگاتنگی با هویت ایرانیان دارد.
ططری: ملی شدن صنعت نفت ایران حرکتی مردمی بود
- دسته:
مصاحبه ها
علی ططری، مدیر اسناد کتابخانه مجلس شورای اسلامی درباره ملی شدن صنعت نفت گفت:در میان اسناد نمیتوان سند و مدرکی پیدا کرد که مصدق را یک چهره خائن نشان داده باشد. این درست است که نخستوزیر دولت ملی در برخی برههها سوار بر موجها شده است تا خود را بیشتر مطرح کند اما نمیتوان این برداشت را پیدا کرد که وی برای حفظ منافع ملی ایران تلاش نکرده است.
نگاهی به میراث مکتوب شیعه وغربت آن
- دسته:
اخبار تاريخي
تراث شیعه در کتابخانه های مختلف دنیا پخش است؛ اما به درستی شناسایی نشده اند. نسخه های شیعی بسیاری در کتابخانه های عبدالعزیز مدینه، کتابخانه حرم مکی و کتابخانه مسجدالنبی هست که تنها برخی از آن ها شناسایی شده اند.
همایش«ارتباطات ایران و عثمانی در گذر تاریخ»در استانبول برگزار شد
- دسته:
اخبار تاريخي
همایش «ارتباطات ایران و عثمانی در گذر تاریخ» به همت مؤسسه توریستی «تور اوی» با همکاری وابستگی فرهنگی ایران در استانبول و با حضور جمعی از مدیران آژانسهای توریستی و سیاحتی این شهر، برگزار شد.
همایش ملی «تاریخ پزشکی در تمدن اسلام و ایران» برگزار میشود
- دسته:
اخبار تاريخي
دانشگاه آزاد اسلامی همایش ملی «تاریخ پزشکی در تمدن اسلام و ایران»(بازشناسی تاریخ پزشکی خراسان) را برگزار می کند.
روابط مذهبی و قومی آلبویه در شیراز در قرن پنجم هجری
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
درباره اهمیت شیراز به عنوان یکی از مهمترین پایتختهای آلبویه در زمان حکومت آخرین امرای این سلسله آلبویه مطالبی نوشته شده که تاکنون به طور دقیق مورد بررسی قرار نگرفته است. این مقاله سعی دارد سیاستهای شیراز در دوره ابوکالیجار (415-440/ 1024-1048) را با توجه به اقدامات سه شخصیت مهم دربار یعنی موید فی الدین شیرازی، مبلغ اسماعیلی، عبدالله فزاری، قاضی سنیمذهب دربار و بهرام بن مافنه ملقب به عادل، وزیر ابوکالیجار مورد بررسی قرار دهد.
تاریخنگاری صفوی، تداوم میراث عصر تیموری
- دسته:
اخبار تاريخي
دکترشعله کویین دانشیار تاریخ دانشگاه مرسد در ایالت کالیفرنیاست. مطالعات او متمرکز بر تاریخ ایران در قرون شانزدهم و هفدهم بویژه در عرصه تاریخنگاری یا سنت وقایعنگاری در دوره صفوی است. او دکترای خود را از دانشگاه شیکاگو گرفته و پایاننامه ایشان با عنوان تاریخنویسی در روزگار شاه عباس صفوی، اندیشه، گرتهبرداری و مشروعیت در متون تاریخی عهد صفویه، (ترجمه منصور صفتگل، تهران: دانشگاه تهران، 1387) منتشر شده است.
تحولات سیاسی و علمی تصوف از سقوط صفویه تا برآمدن زندیه (1163- 1135 ق)
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
روی کار آمدن صفویان در ایران، تحولاتی را در سیر تصوف و عملکرد آن در جامعۀ ایرانی موجب شد؛ به ویژه آنکه در نیمۀ دوم این حکومت تصوف جایگاه پیشین خود در آن حکومت را از دست داد. پس از سقوط صفویان و در جریان حکومت کوتاه مدت افغانان و افشاریان، متصوفه در تکاپوی موقعیت و حتی قدرت سیاسی و اجتماعی و کسب جایگاهی چون گذشته در جامعه باشند. صوفیان در اوضاع بی ثبات پس از سقوط صفویان تلاش های خود را پی گرفتند.
- مقالات دیگر...
- رویداد های شام و عراق و روایات آخر الزمانی
- نگاهی متفاوت به تاریخ شهر تهران
- کتاب «نهضت میهن پرستان ارسباران» منتشر شد
- «نسیم شرق» در تركیه منتشر شد
- پژوهشی درباره «چهارشنبه سوری» در دانشنامه جهان اسلام
- تأسیس پژوهشکده با عنوان «پژوهشکده اسلام تمدنی»
- «جریانهای فکری در حوزه معاصر قم» : در غفلت از نامها و نشانیها
- معرفی کتاب: «اسلام شیعی در آمریکای شمالی»
- انتشار جلد 22 دائرة المعارف بزرگ اسلامی با مدخل «آیت الله روح الله خمینی»
- جلسه دفاع از پایان نامه سطح 3
- جلسه دفاع از پایان نامه سطح 3 حوزه علمیه
- «طبیب سرگردان» به بازار کتاب رسید
- کتاب «درسنامه انجمن حجتیه» وارد بازار نشر شد
- شماره جديد فصلنامه «ایراننامه» در آلماتی منتشر شد
- مراسم رونمایی از کتاب «سیر مطالعاتی تاریخ اسلام»
- آيتالله كاشاني هدايتگر نهضت ضدانگليسي در عراق و ايران
- تحریم حزب رستاخیز از سوی امام خمینی
- ایجاد بانک جامع نسخ خطی فارسی جهان در کتابخانه ملی
- نتيجۀ دولت - نگاهى به كتاب نتيجة الدولة و برخی اختراعات مهمّ در خراسان سدۀ نهم
- جشن نوروز به روایت ناصرالدین شاه قاجار
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 1216080 |
بازدید امروز : 481 |
کل بازدید : 8495113 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 10 |
زمان بازدید : 1/6875 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!