خواندنی های تاریخی

«کباب کوبیده» از کی غذای ملی ایرانیها شد؟ خیلیها نمیدانند که این غذای محبوب و همهپ

در میان علمای اهلبیت و بنیهاشم، نام «عبدالعظیم حسنی» چون ستارهای درخشان در آسمان اما

ایرانیها از کی کتابخوان شدند؟ از روزی که مغازههای کتابفروشی باز شد که به آنها «دکان

مسلمانان با توجه به فرهنگ و رسوم کشور خود به جشن و سرور و برگزاری مراسم خاص دینی و عرفی

تاریخ را سه گوه می توان تعریف کرد. در حقیقت سه علم مربوط به تاریخ می توانیم داشته باشیم
جدیدترین دیدگاه ها
گزارش نشست «موانع فکری و فرهنگی تحقق وحدت مسلمانان در عصر حاضر»
نقد کتاب «ایران در بحران؛ سقوط اصفهان و سلسله صفویه»/ محمد حسین رفیعی
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
متن پیش رو قسمت نهم از بخش دوم پاره های اسلام شناسی است. مولف در این متن به کتاب اخیر رودی متی پیرامون علت یابی سقوط سلسله صفویه و مکاتباتی که میان ناقد و مولف انجام شده اشاره کرده است. و در این راستا به یک نقد و پاسخ مجدد کیومرث قرقلو عضو مرکز مطالعات ایرانی دانشگاه کلمبیا ایالات متحده اشاره کرده و واکنش رودی متی را نیز در ادامه آن گزارش نموده است تا وجوه دیگری از موضوع مهم و هنوز محل مناقشه سقوط اصفهان و پایان یافتن عمر دولت صفویه عیان گردد.
بررسی تحلیلی تاریخ نگاری روایی امامیه تا نیمه قرن پنجم هجری/ توحیدی نیا ـ صفری
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
مقاله حاضر اثر مشترکی است از روح الله توحیدی نیا؛ دانشجوی دکتری تاریخ اسلام دانشگاه تهران و نعمت الله صفری فروشانی دانشیار جامعه المصطفی العالمیه. در این مقاله به بررسی این پرسش پرداخته است که کاربست رویکرد و روش حدیثی در نگارش تاریخ چه اثری بر گزاره های تاریخی داشته است و به طور کلی تاریخ نگاری روایی امامیه از چه ویژگی هایی برخوردار است؟
هگل و فلسفه تاریخ / حسام سلامت
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
هگل ایران را در ابتدای مسیر تکوین روح و به تعبیری، پیشدرآمدی بر تمدن غرب معرفی میکند. آیا بدین وسیله میتوان ادعا کرد که تمدن غرب و شرق ماهیتاً یکیاند و یکی از دل دیگری برآمده است، یا برعکس، آیا میتوان به این بهانه نشان داد که از منظر هگل، روح دیگر از جهان شرقی رخت بربسته ولذا جهان امروز، بازنمایی کننده همان دوگانه کهن یونانی (اروپایی) متمدن/ غیر یونانی (غیراروپایی) بربر است؟ آیا در این میان میتوان سخن از نوعی راه سوم گفت؟
مروری بر تاریخچه احزاب و سازمانهای سیاسی در ایران / بهروز طیرانی - بخش اول
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
آنچه در ذیل می آید، تلاشی است برای آشنایی مختصر با نحوه تأسیس و دورههای فعالیت احزاب و سازمانها و جمعیتهای سیاسی در ایران از پیش از انقلاب مشروطیت ایران تا پیروزی انقلاب اسلامی. نوشتار حاضر مرور گذرا و کوتاهشدة تحقیق مفصلتری در این زمینه است که به یاری خدا به صورت جداگانه به چاپ خواهد رسید.
بررسی انتساب کتاب اثبات الوصیه به مسعودی/ حسین قاریان ـ محمد رضا جباری
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
این مقاله کوشیده است با بررسی مقایسه ای دو کتاب مروج الذهب که در انتساب آن به مسعودی تردیدی نیست و اثبات الوصیه که انتسابش به نگارنده مروج الذهب محل تأمل است درباره این انتساب داوری کند.
بررسی وضعیت علم تاریخ در حوزه های علمیه در گفتگو با دکتر صفری فروشانی
- دسته:
مصاحبه ها
در این گفتگو می خوانید: وضعیت تاریخ در حوزه های علمیه، روش تاریخ پژوهی در حوزه، بستر پژوهش های تاریخی در حوزه علمیه، نقش آیات و روایات در بررسی علم تاریخ، رابطه علم رجال و تاریخ، اهمیت علم تاریخ در بحث اجتهاد، تاریخ سکولار و آسیب های آن.
مدرسۀ زینیه حلّه/ محمدکاظم رحمتی
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
نوشتار حاضر بر پایۀ تصاویر ارایه شده از برخی نسخههای خطی عموما در کتابخانۀ آیت الله مرعشی، اطلاعاتی در خصوص یکی از مراکز مهم علمی شیعه در قرون هشتم تا یازدهم هجری در شهر حله به نام مدرسۀ زینیه را مورد بحث قرار داده است.
جانمایه ایرانی از آغاز تا ظهور اسلام/ گئو ویدن گرن
- دسته:
معرفی کتاب
این کتاب می کوشد با کنکاشی در متون بازمانده از دوران پیش از اسلام در ایران راهی به سوی نهاد ایرانیان بجوید.علت نام گذاری کتاب به این نام این است که آن چیزی که امروز در جهان درون ایرانیان می گذرد هیچ گاه در طول تاریخ جدای از باورهای دینی نبوده است و چیزی در مفهوم جهان معنوی نهفته است شاید از نگاه یک پژوهشگر غربی فاصله میان باورهای مذهبی و باور های مبتنی بر خردورزی را نشان می دهد، اما جان ایرانیان تا ژرفای دور آمیخته به عناصر معنوی است که در تمام مسیر تاریخ دیرینشان با آن همراه بوده است.
رویکردی شناختی به بازنمود مفهوم تاریخ در زبان و تصویر
- دسته:
اخبار تاريخي
آزیتا افراشی در نشست «نشانهشناسی تاریخ» گفت: آیا اصلاً میدانیم که مفهوم تاریخ در زبانمان چیست؟ ما بهعنوان سخنوران زبان فارسی آیا میدانیم که تاریخ چیست؟ بحث من بُعد دیگری نیز دارد و آن بازنمود مفهوم تاریخ در تصویر است؛ در تصویر، تاریخ «انسان» است، بسامد بیشتری داشته و در متن، تاریخ «زمان مشخص» است.
امامت در کلام اسلامی / دکتر مهدی محقق
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
به همان اندازه که علوم اسلامی در نتیجه ترجمه آثار عقلی یونانی و سُریانی و پهلوی به عربی و همچنین کوشش دانشمندان در توسعه علوم مربوط به قرآن و حدیث افزون گشت، دامنه بحث در این مسائل وسیعتر گردید. اختلاف در عقاید موجب پیدا شدن مکتبهای مختلف کلامی مانند «اشعری» و «معتزلی» گشت و از اختلاف در امامت، فرقههای مختلف مذهب «شیعه» و «سنی» به وجود آمد.
منصوره اتحادیه: مشروطه نوزاد زودرس نیست
- دسته:
مصاحبه ها
اگر شما تمام ایران را در نظر بگیرید، شرایط برای مشروطیت، مجلس شورای ملی، آزادی مطبوعات، قانون اساسی و انتخابات فراهم نبود. به عبارت بهتر در کشور پهناور ایران نسبت به مشروطیت شناختی وجود نداشت، اما باید توجه داشته باشید یک عده خاص مشروطه را به راه انداختند؛ یعنی بخشی از روشنفکران که ایدهآلی برای پیشرفت و مدرنیزاسیون ایران دارند، به همراه علمایی که نگران نفوذ خارجیها هستند، مشروطه را به سرانجام رساندند.
گفتوگو با نصرالله حدادی، پژوهشگر و تهرانشناس درباره جعفر شهری
- دسته:
مصاحبه ها
بخشهای یکم تا چهارم گفتوگو با نصرالله حدادی، پژوهشگر و تهرانشناس درباره جعفر شهری، به آگاهیهایی درباره زمانه و زندگی این تاریخنگار پرآوازه اما در عین حال گمنامِ تاریخ و فرهنگ تهران قدیم اختصاص یافت.
مراسم رونمایی از کتاب خاطرات حجت الاسلام والمسلمین محمد جواد حجتی کرمانی
- دسته:
اخبار تاريخي
مراسم رونمایی از کتاب «عشق و تلاش»، خاطرات حجت الاسلام والمسلمین محمد جواد حجتی کرمانی و کتاب «حکومتی بر اساس اخلاق»، خاطرات حجت الاسلام و المسلمین دکتر عبدالکریم بی آزار شیرازی روز چهارشنبه (13 مرداد) در مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی برگزار می شود.
کاربرد «کلبتین» در تاریخ
- دسته:
خواندنی های تاریخی
شاهان چه دادگر و چه ستمگر همه شیوههایی مختلف و گاه سخت برای مجازات دشمنان و مخالفان داشتهاند که از جمله اینها دندان کشیدن بوده است! آن هم با امکانات آن روزگاران و صدالبته بدون بیحسی! این نوع مجازات از دیرباز معمول بوده و گاه برای شکنجه نیز بهکار میرفته است.
رفع سوءتفاهمهای موجود در ادبیات دینی با تعریف دقیق از تاریخ
- دسته:
اخبار تاريخي
حسین فتاحی دبیر جشنواره داستان انقلاب با اشاره به اینکه در عرصه ادبیات دینی مشکل خاصی وجود ندارد، تصریح کرد: گاه سوءتفاهمهایی به دلیل عدم تعریف مناسب از تاریخ اعم از وقایع، شکل لباسها، چهرهپردازیها، اصحاب و ... به وجود میآیند که نویسنده باید با مطالعه در رفع آنها بکوشد.
قیام زید بن علی و یحیی بن زید و اسباب شکست و تأثیرات آن در مبارزات ضد اموی
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
مقاله حاضر اثری است از محمد حسین کاظمی که در آن انگیزه های قیام زید بن علی و یحیی بن زید و اسباب شکست و تأثیرات آن در مبارزات ضد اموی را بررسی کرده است.
حفظ آثار باستانی دلیل قرآنی دارد
- دسته:
اخبار تاريخي
آیت الله العظمی سبحانی به بررسی علت های قرآنی حفظ آثار تاریخی پرداخته و گفتند: غربی ها به علت نبود اثری تاریخی از مسیح، در وجود آن تردید دارند و این امر برای ما نیز باید عبرت باشد.
سرانجام قاتل شیخ فضلالله نوری+عکس
- دسته:
خواندنی های تاریخی
یپرم خان حکم اعدام شیخفضالله نوری را اجرا کرد. او خود را مجاهد میدانست و به رهبری مجاهدان افتخار میکرد، در ماجرای پارک اتابک به مجاهدین حقیقی آذربایجان به سرپرستی ستارخان و باقرخان حمله کرد و آنجا را به آتش کشید.
ترابیفارسانی کتابی از پیتر برک ترجمه میکند/ تبعیت از شیوه تاریخنگاری مکتب آنال
- دسته:
معرفی کتاب
سهیلا ترابیفارسانی، پژوهشگر تاریخ از ترجمه کتابی در حوزه تاریخنگاری خبر داد و گفت: این کتاب نوشته پیتر برک است و به بحث درباره روشهای تاریخنگاری میپردازد.
کتابها از اعدام شیخ فضلالله نوری چه میگویند؟/ فضای تنشآلود در میان مشروطهخواهان
- دسته:
معرفی کتاب
یازدهم تیرماه سالروز اعدام شدن آیتالله شیخ فضلالله نوری است. به مناسبت این روز کتابهای «نقش نخبگان در تحولات ایران میان دو انقلاب»، «مقدمهای بر سیر تطور منورالفکری تا انقلاب اسلامی»، «نهضت روحانیون ایران» و «تاریخ مشروطیت ایران» را تورق کردهایم تا به بیان تاثیر این حذف خشونتآمیز یک روحانی از یک جنبش انقلابی بپردازیم.
- مقالات دیگر...
- خلعتبری: بانو بیانی مسلط به دو دوره از تاریخ ایران است/ خود را شاگرد این مورخ میدانم
- مجموعه مقالات نخستین هفته علمی تمدن نوین اسلامی منتشر می شود
- شیعه شناسی در ایران و غرب/ بیشتر مطالعات غرب جامعه شناسانه است
- دیگ پلوی آزادی خواهی/ پشت پرده تحصن در سفارت انگلیس
- انتشار متن مذاکره محرمانه ابراهیم یزدی و صدام پس از 35 سال
- ضرورت بازنگری در نقش جریان اعتزال در حکومت امیرمؤمنان(ع)/ جواد سلیمانی
- انتشار کتاب «ابن هیثم و دانش نورشناسی»
- انتشار کتاب «تأثیر ارتش و سنن رزمی ایران بر ارتش های اسلامی و اروپایی»
- بررسی انتقادی دیدگاهها درباره مذهب ناصر کبیر و خاندان او/ موسوی نژاد ـ موسوی
- حرم حضرت امیر در توصیف یک عالم معتزلی سده ششم قمری
- نگاهی به عملکرد سایت سخن تاریخ
- «خوارزمشاهیان از فراز تا فرود» در کتابی بررسی شد
- رابطه ی علم با فرهنگ و تمدن اسلامی از دیدگاه شهید مطهری / حسین نژاد - محمد آبادی
- ملاحظاتی بر یک کتاب از دکتر سید جواد طباطبایی/ حسن انصاری
- حوزه حتی عرصه تاریخ پژوهی اسلامی را به دانشگاه واگذار کرد/ رجبی دوانی
- نگاهی کوتاه به «نامه امام صادق (ع) به شیعیان»
- راز کثرت احادیث امام صادق (ع)/علت عدم حضور امام در قیام های زمان خویش
- تسلیت شهادت حضرت امام جعفر صادق (ع) + ویژه نامه
- مدخل جعفر بن محمد از دائره المعارف بزرگ اسلامی
- ابن ابی العوجا و امام صادق علیه السلام/ طاهره عظیم زاده تهرانی
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 1216381 |
بازدید امروز : 1117 |
کل بازدید : 8495749 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 5 |
زمان بازدید : 1/5001 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!