خواندنی های تاریخی

حدود ۲۸۰ سال پیش وقتی نادرشاه افشار به زیارت نجف رفت، دستور داد به جای کاشیهای سبز رنگ

نوشته شده توسط عبدالکریم پاک نیا مکتب تربیتی امام عسکری(ع) در دوران خفقان عباسیا

فقه سیاسی شیعه، تقسیم بندی متفاوتی از حاکمین جامعه اسلامی ارائه کرده است. از منظر این ف

این سخنرانی امام موسی صدر اسفند سال 1350 در حسینیه عمادزاده اصفهان در جمع علما و روحانی

جریان مشروعه خواهی را سه مجتهد یعنی شیخ فضلالله نوری، آیتالله خمامی و آیتالله تبریزی
جدیدترین دیدگاه ها
نباید نهادهای فرهنگی و تاریخنگار متهم به مسائل امنیتی شوند
جوامع احکام النجوم بیهقی کتابی مهم در احکام نجوم و جامعه شناسی ایران
- دسته: مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط عارف نوشاهی
اين مقاله به بررسى كتاب جوامع احكام النجوم تأليف ظهيرالدين على بن زيد بيهقى معروف به ابن فُندق ( د 565 ق) مى پردازد. اين كتاب از لحاظ شناخت جامعه عصر مؤلّف بسيار حايز اهميت است و نويسنده مقاله بيشتر به اين موضوع پرداخته و مطالبى مانند صنايع و حِرَف آداب رسوم اجتماعى فسادهاى اجتماعى اصطلاحات رايج زبانى و غيره و ارتباط آنها را با احكام نجوم در آن عصر مورد توجّه و بررسى قرار داده است.
درگذشت و تشییع پیکر آیت الله عزیزالله عطاردی
- دسته: اخبار تاریخی
نوشته شده توسط خبرگزاری فارس
آیتالله عزیزالله عطاردی از تاریخ پژوهان و حدیث شناسان معاصر عصر روز سوم مرداد پس از کسالتی طولانی در سن سالگی در بیمارستان خاتم الانبیاء دار فانی را وداع گفت .به گزارش خبرگزاری فارس مراسم تشییع پیکر این استاد فقید امروز (شنبه چهارم مرداد) ساعت 17 از خیابان دربند، سهراه جعفرآباد(تهران)(مرکز فرهنگی خراسان) به سمت امامزاده صالح تجریش برگزار میشود و فردا یکشنبه ساعت 9 صبح از مقابل مهدیه مشهد به سمت حرم مطهر امام رضا(ع) تشییع خواهد شد.
به بهانه درگذشت استاد عزیزالله عطاردی
- دسته: مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط نشریه اینترنتی مباحثات
استاد عزیزالله عطاردی از تاریخپژوهان و حدیثشناسان معاصر است که آثار منحصربهفرد تاریخی و حدیثی به جامعه علمی کشور تقدیم کرده است. تعدادی از اساتید، محققان و شاگردان مرحوم استاد عطاردی در آئین نکوداشت ایشان به بیان برخی از ویژگیهای این ایشان پرداختند. این آیین روز ۹ آذرماه ۱۳۸۵ در تالار شیخ صدوق (ره) برگزار شد که با توجه به نکات قابل استفاده و علمی مطالب بیان شده، متن سخنرانی اساتید معظم تقدیم میگردد.
معيارهاى تعريف جهان اسلام
- دسته: مقالات دانش آموختگان
نوشته شده توسط على اصغر رجاء*
چكيده
تعريف «جهان اسلام» بر اساس شاخص هاى جمعيتى و يا بودن ساختار قدرت در دست مسلمانان، نظر به سابقه تاريخى بسط و قبض جغرافيايى قلمرو اسلامى، شرايط متغير سياسى ـ اجتماعى حاضر و نيز وجود اقليت هاى رو به تزايد، جامع و مانع نيست. در اين نوشتار، سعى بر آن است تا از طريق بررسى تاريخى جغرافيايى قلمرو حاكميت مسلمانان و ترسيم موقعيت كنونى، شاخص جديدى براى تعريف «جهان اسلام» به دست آيد. بازتاب جهانى پيروزى انقلاب اسلامى ايران و شكست ابرقدرت شوروى در افغانستان، موج جديدى از اسلامگرايى در ميان مسلمانان جهان پديد آورد كه در شرايط كنونى از طريق تبيينى از اين جريان مىتوان به تعريفى پويا از «جهان اسلام» دست يافت.
چکیده کتاب اندیشه سیاسی در اسلام
- دسته: کتب اساتید
نوشته شده توسط مرتضی شیرودی
اندیشه سیاسی که حاصل روابط سیاسی فرد، جامعه و حکومت است از بدو ظهور اسلام تا کنون مورد توجه متفکران مسلمان بوده است و البته هر یک از این متفکران، بر اساس باور ها چشم انداز های معرفتی، مبتنی بر اسلام و نیز بر پایه نیاز ها و ضرورت های زمانه، به صور مختلف به تأمل پرداخته و نتایج اندیشه های خود را نگاشته یا گفته اند.(تاریخچه موضوع)
تمدن اسلامی مرهون تلاش ایرانیان است
- دسته: مقالات اساتید
نوشته شده توسط سیدعلیرضا واسعی
در دورههای دانشافزایی دانشگاهیان، یکی از عناوین مورد گفتگو، تاریخ علم و تمدن اسلامی و یکی از دغدغههای مطرح در آن، نقش ایرانیان در شکلگیری این پدیده فاخر است. جدای از رویکردهای ملی گرایانه، این مقوله جای گفتوگوی جدی دارد و بایسته مینماید هر چند به کوتاهی از آن سخن به میان آید. چنان که دانسته است، از زمانی که اسلام برآمد تا وقتی که تمدنی شگفتانگیز و متمایز از آن چه در جهان زمانهاش وجود داشت، پدید آورد، مدت زیادی طول نکشید. سرعت شتابآلود و بالان تمدن اسلامی، در همیشه تاریخ مایه شگفتی اهل تحقیق، به ویژه مستشرقان بوده است.
اعتبارسنجي تاريخ از منظر علّامه طباطبائي در تفسير الميزان
- دسته: مقالات اساتید
نوشته شده توسط حسن احمديان دلاويز*/ محسن الويري**
چكيده
دقت و بررسي در عبارتهاي علّامه طباطبائي در الميزان، نشانه آن است كه تاريخ از نظر وي مهم بوده و ضرورت و فايده داشته و فيحد ذاته معتبر است. البته در صورت تضاد گزارههاي تاريخي با آيات تاريخي قرآن، اعتبار گزارههاي تاريخي از بين ميرود. علّامه طباطبائي، تاريخ را از منظري خاص نگريسته و آن را به معناي شناخت حوادث و علت و زمان پديد آمدن حوادث توصيف ميكند و همينطور آن را به دو قسم نقلي و زميني تقسيم مينمايد.
دفاعیه رساله دکتری «امارت شُرفا بر حرمین شریفین از آغاز تا عصر ممالیک»
- دسته: اخبار تاریخی
نوشته شده توسط سخن تاریخ
عنوان: امارت شُرفا (سادات حسنی و حسینی) بر حرمین شریفین از آغاز تا عصر ممالیک.
ارائه کننده: سیدمحمود سامانی
مقطع تحصیلی: دکتری، گرایش تاریخ و تمدن اسلامی
استاد راهنما: دکتر فاطمه جان احمدی
استادان مشاور: حجت الاسلام و المسلمین دکتر محمد ابراهیمی ورکیانی و دکتر سیدعلیرضا واسعی.
استادان داور: دکتر محمد نصیری، دکتر حمیدرضامطهری، دکتر منصور داداش نژاد و دکتر نعمت الله صفری.
فراخوان همایش سیره و زمانه امام جواد(ع)
- دسته: اخبار تاریخی
نوشته شده توسط سخن تاریخ
انجمن تاریخ پژوهان با همکاری مراکز علمی «همایش سیره و زمانه امام جواد(ع)» را برگزار می کند:
محورهای مقالات همایش
1. زندگانی امام جواد(ع)
تبار، خاندان، فرزندان، القاب، شبهات، همسران، امام زادگان منسوب به امام و حرم امام(ع)
تاثیر فقه بر دانش تاریخ
- دسته: اخبار تاریخی
نوشته شده توسط محمد صادق غلامی
حجة الاسلام و المسلمین دکتر محسن الویری روز پنج شنبه 26 تیر 1393 در برنامه طلوع دانش رادیو معارف در ادامه بررسی رابطه دانش تاریخ و فقه به تاثیر گذاری فقه بر تاریخ اشاره کرد و تفاوت این دو علم را از جهت روش، مورد بررسی قرار داد و تصریحات فقها در مقدمه کتاب های خویش و دلالت های غیر مستقیم این متون را بهره های مورخ از متون فقهی معرفی کرد.
21رمضان سال 40 ق، شهادت امیرالمومنین علی (ع)
- دسته: رمضان
نوشته شده توسط سخن تاریخ
در بیست و یک رمضان سال چهلم هجری، علی علیه السلام، در مسجد کوفه به هنگام فریضه صبح بر اثر ضربت یکی از خوارج به شهادت رسید. برخی سیزدهم و هفدهم رمضان این سال را گفته اند.[1] آن حضرت هنگام شهادت 63 سال داشتند[2] و چهارسال و ده ماه از حکومت شان می گذشت[3].
۱۹رمضان سال ۸۳۲ هجری:درگذشت غیاث الدین جمشید کاشانی
- دسته: رمضان
نوشته شده توسط محمد نبی میرزایی
جمشید بن مسعود بن محمود طبیب کاشانی ملقب به غیاثالدین، ریاضیدان و ستارهشناس برجستهی مسلمانکه در غرب به الکاشی(al-kashi) مشهور است،در حدود سال 790ه.ق پا به عالم هستی نهاد[1]. کاشانی بزرگترین ریاضیدان و اخترشناس سده پانزدهم میلادی بود و آفریدههای او را در بعضی از زمینهها باید نمونهای از حد کمال دانش در سدههای میانه دانست.[2]
آموزه های امام علی (ع) در تعلیم و تربیت
- دسته: مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط مهشید رمضانی
آموزه های امام علی (ع) در تعلیم و تربیت، مهمترین اهداف تعلیم و تربیت با توجه به بینش امام علی (ع) چنین بر می شمرد: «تقوای الهی»؛ «تلاش و کوشش در امور دنیوی و رفع نیازمندی ها»، «رشد روحی –روانی»، «علم اندوزی»، «تحقق عدالت اجتماعی»، «عزت نفس» و «طهارت نفس».
امام علی (ع) الگوی کامل رفتار در ماه رمضان است(با شهید رمضان)
- دسته: مقالات اساتید
نوشته شده توسط حامد قرائتی(استاد مدعو گروه و دانش پژوه دکتری شیعه شناسی)
یک ماه فرصت خوبی است برای شبیه کردن زندگی هر روزه مان به سبک شایسته ترین انسان و چه کسی بهتر از امام علی(ع) که ذره ای دل دادن به ایشان، شادمانی و خرسندی های حقیقی و دوست داشتنی برایمان به ارمغان می آورد؟
آبار علي
- دسته: مقالات اساتید
نوشته شده توسط محمد الله اكبري
آبار و اَبيار جمع بِئْر به معناي چاهها است. جمع قِله آن أبؤُر و آبُر است. نيز البؤُره به معناي گودال است.[1]آبارعلي در اصطلاح نام منطقهاي است در 7 يا 9 كيلومتري (6 يا 7 ميلي) جنوب شهر مدينه[2]، در وادي عقيق و دامنه غربي كوه عير كه نزديك ذوالحليفه* و بر راه مكه قرار دارد و داراي چاههاي آب و نخلستانهاي فراوان است.[3]اين مكان اكنون ميان دو راه جاي دارد:
نامها و القاب امام علی(ع)
- دسته: مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط فرامرز حاج منوچهری
ترکيب سه حرف ع ل ی، برسازندۀ نام نخستين امام شيعيان علی(ع)، در لغت صفت مشبهه از مادۀ علوّ، به معنای والايی است و در وجه وصفی اش، معنای "والا" را دارد؛ در روايات نيز به ملحوظ بودن اين معنا در وجه نامگذاری حضرت اشارت رفته است.
کتابشناخت
- دسته: مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط عبدالحسین طالعی
(معرفی چهل و یک کتاب عربی درباره امیرالمؤمنین علیه السلام، موجود در کتابخانه تخصصی امیرالمؤمنین علیه السلام مشهد)
مقدمه
کتاب ابتکاری «أهل البیت في المکتبة العربیة» از آثار کم نظیر علامه محقق سید عبدالعزیز طباطبایی است که آن عالم دردآشنا نوشت و یک سلسله پژوهش مفید و کاربردی را بنا نهاد.
امام علی(ع)، علوم قرآنی و حدیث
- دسته: مقالات متفرقه تاریخی
نوشته شده توسط احمد پاکتچی
مصحف و قرائت:در زمینه قرآن نخست باید به روایاتی اشاره کرد که امام علی(ع) را به عنوان نخستین گردآورنده قرآن کریم معرفی کرده است؛ بر این پایه، آن حضرت پس از درگذشت پیامبر(ص) سوگند یاد کرد که تا قرآن کریم را در مصحفی گردآوری نکند، از خانه بیرون نیاید.
17 رمضان - غزوه بدر
- دسته: رمضان
نوشته شده توسط سید محمدرضا عالمی
در روز جمعه هفدهم رمضان سال دوم هجری اولین برخورد جدی مسمانان با مشرکان قریش در منطقه بدر رخ داد.[1] هنگامی که پیامبر(ص) از بازگشت کاروان تجاری از شام به سرپرستی ابوسفیان که دارای ارزش فراوان بوده و به تمامی قریش تعلق داشت، آگاه شد[2] با سیصد و سیزده تن[3] و با کم ترین امکانات[4] راهی بدر شد. ابوسفیان که در میانه راه از تصمیم پیامبر آگاه شده بود از مکه استمداد طلبید[5] و مسیر کاروان را نیز به سمت دریای سرخ منحرف نمود و از منطقه خطر دور ساخت.[6]
پرسمان تاریخی (پاسخ به شبهات و سوالات تاریخی)
- دسته: اخبار تاریخی
نوشته شده توسط محمد صادق غلامی
حجة الاسلام و المسلمین مهدی پیشوایی روز پنج شنبه 19 تیر 1393 به سوالات تاریخی مخاطبان رادیو معارف پاسخ گفت: منابع تاریخ دسته اول برای مطالعه درباره اوضاع اقتصادی مردم در دوران امام علی (ع)، مساله رومی بودن مادر امام زمان (عج) و مادر امام سجاد (ع) و ارتباط دادن مساله امامت با پادشاهان، داستان قیام صاحب زنج در بصره، ماه رمضان قبل از اسلام، مساله جانفشانی دوباره حبیب بن مظاهر، علت دوری قبر حر بن یزید با حرم امام حسین(ع)، چرایی دفن حضرت زینب در دمشق، سرباز زدن معاویه بن یزید از خلافت، علت استقرار بنی عباس بر سر خلافت، سرنوشت یهودیان قلعه خیبر پس از فتح توسط پیامبر (ص)، مساله اسارت کودکان و زنان در جریان بنی قریظه، حج نرفتن امام حسن عسکری (ع).
- مقالات دیگر...
- 16 رمضان: جنگ قادسیه
- 16 رمضان- درگذشت مقریزی
- میلاد امام حسن مجتبی(ع) مبارک
- ویژه نامه ی «امام حسن مجتبی(ع)» به روز شد.
- «همایش سیره و زمانه امام جواد(ع)» به سوی علمی- پژوهشی شدن
- 13 رمضان- درگذشت شاه اسماعيل دوم
- تدابیر پیامبر اسلام (ص) در آماده سازی نیروها در جریان جنگ احد
- پيمان مؤاخات
- تاثیر گذاری علم تاریخ بر فقه -2
- تأثير حضرت خديجه(س) بر زندگي سياسي پيامبر(ص)
- حضرت «خديجه»(در دانشنامه جهان اسلام)
- نگاهى به آموزه هاى تربیتى در زندگى حضرت خدیجه علیهاالسلام
- خديجه، بانوي ممتاز و خردمند اسلام(نوشتاري از آيت الله صافي گلپايگاني)
- 7 رمضان - ولایتعهدی امام رضا (ع)
- پرسمان تاریخی (پاسخ به سوالات و شبهات تاریخی)
- اول رمضان، تولد ابن خلدون
- سیزدهمین شماره دوفصلنامه «مجله پژوهش های تاریخی ایران و اسلام»
- کسب مقاله برتر در همایش سبط النبی (ع)
- نقش علمای شیعه در ایالت پنجاب(1)
- نگاهی به بازار کتابهای تاریخی و مذهبی در عربستان
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 843469 |
بازدید امروز : 650 |
کل بازدید : 4353162 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 8 |
زمان بازدید : 1/7188 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!