خواندنی های تاریخی

ام البنین دختر «حرام بنخالد بنربیعة بنالوحید بنکعب بنعامر بنکلاب» است و مادر بزر

يكي از اقدامات عجيب ابومسلم خراساني، نابودي داعيان سرشناس و قديمي عباسي همچون ابوسلمه خ

نویسندگان: مهدي احمدي اختيار و مرتضي دهقاننژاد؛ قرارداد گمركي ايران و روسيه در سال 131

نویسنده: حجت الاسلام مهدی پیشوایی؛ يكى از پيامبران بزرگ الهى كه در آيه هاى فراوانى از ا

ساواک برخی آثارم را در فهرست کتب ممنوعه جای داده بود
جدیدترین دیدگاه ها
نشست «ارزیابی کتاب موسوعه ابن عباس تالیف آیت الله خرسان از جهت روش و محتوا»
نشست «بررسی یک اشتباه تاریخی دربارۀ ازدواج امام جواد(علیه السلام) با أمالفضل»
مراسم گرامیداشت روز «عکس تاریخی ایران» همزمان
- دسته:
اخبار تاريخي
نمایشگاه عکس های دوره قاجار عکاسان ایتالیایی از ایران 24 الی 30 آذرماه در سالن اجتماعات کمیسیون ملی یونسکو- ایران برگزار می گردد.
زندگینامه و مبارزات محمدحسین خاكساران
- دسته:
معرفی کتاب
محمدحسین خاكساران از فعالان سیاسی قبل از انقلاب بود كه به دلیل فعالیتهای تبلیغی و انقلابی، بارها توسط ساواك دستگیر شده و مورد شكنجه قرار گرفت. وی كه پس از پیروزی انقلاب مسئول ستاد تبلیغات جنگ و دفتر نمایندگی صدا و سیما در هند بود، در دوران حیات خود به بازگویی خاطراتش در "مركز اسناد انقلاب اسلامی" پرداخت كه در ادامه میخوانید.
روایت روزنامههای وقت از سقوط فرقه دموکرات در تبریز و اردبیل
- دسته:
خواندنی های تاریخی
درباره سقوط فرقه دموکرات آذربایجان در ١٣٢٥ و اسباب و علل این پیروزی، مقالات، سخنرانیها و اظهارنظرهای بسیاری انجام شده است. گروهی این پیروزی را به حساب تدابیر محمدرضاشاه پهلوی و درایت وی گذاشتهاند و گروهی دیگر آن را تدبیر قوامالسلطنه، سیاستمدار مجرب، عنوان کردهاند و عدهای دیگر، بر نقش مؤثر آمریکا در حوادث آن دوران و اولتیماتوم دولت وقت این کشور به شوروی، اشاره کردهاند. در کنار عوامل دیگر مانند اراده دولت وقت در اعاده حاکمیت خود بر شمالغرب کشور و نیز نگرانی آمریکا از توسعهطلبی شوروی در ایران، ترکیه و یونان، نباید از « نقش مردم آذربایجان» در بیرونراندن فرقه دموکرات غفلت کرد. اگر مردم آذربایجان نمیخواستند، کار ارتش ملی بسیار سخت و پیچیده بود و اگر مردم در کنار ارتش سرخ و پیشهوری قرار میگرفتند، هیچ نیرویی نمیتوانست اراده آنان را خدشهدار کند.
آغاز و انجام یک فرقه/ درباره 21 آذر 1324 و 1325 و تحرکات هواداران پیشهوری
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
آذر یکی از ماههای پرحادثه در تاریخ معاصر ایران بوده است. اما در این میان 21 آذر، روز عجیبی است. روزی مانند 13 آبان که در تاریخ معاصر ما چند اتفاق مهم در آن به وقوع پیوسته است. اما داستان 21 آذر درباره یک حادثه است؛ حادثهای که بهطور رسمی از 21 آذر 1324 آغاز شد و در 21 آذر 1325 به پایان رسید. در این یکسال فرقه دموکرات آذربایجان به رهبری سیدجعفر پیشهوری، حکومت خودمختار آذربایجان را تاسیس کرد و در پایان آن با فرار رهبران ماجرا پایان یافت. اما داستان آن یکسال، داستانی خواندنی و کمتر شنیدهشده در تاریخ معاصر ایران است. تاریخی که سرنوشت آن درنهایت به دست احمد قوامالسلطنه رقم خورد.
تاریخ واقعی و تاریخ روایی / ژاله آموزگار
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
در این مقال، از این جهان بزرگ و سرگذشت آن به بخشی از سرزمین ایران و گوشه هایی از تاریخ باستان این کهن بوم بسنده می کنم و تاریخ واقعی و روایی را در این راستا رویاروی هم قرار می دهم، ضمن این که وارد دنیای باستان شناسی نیز نمی شوم و از تاریخ اساطیری صرف نیز چشم پوشی می کنم. اما پیش از آغاز هر مطلبی در این زمینه، این پرسش پیش می آید که آیا تاریخ واقعی وجود دارد؟ آیا تاریخ نگاران گزارشگرانی واقعی تاریخ هستند و ارتباط میان روایت تاریخی و حقیقت تاریخی تا چه اندازه است؟ آیا این عبارت که غالبا می گویند «تاریخ قضاوت خواهد کرد » عبارت درستی است؟ آیا واقعا تاریخ همیشه درست قضاوت می کند یا باید از میان گزارش های تاریخی گوناگون و گاهی با برهان خلف به جستجوی واقعیت های تاریخی رفت؟
متن کامل کارگاه سیره ائمه از دیدگاه اهل سنت
- دسته:
جلسات و هم اندیشی ها
به گزارش سایت دانشنامه زن مسلمان، آقای دکتر احمد پاکتچی در کارگاه سیره ائمه از دیدگاه اهل سنت گفت: اولین مساله ای که توجه ما را به خود جلب می کند این است که تفاوت های اعتقادی در خصوص مبادی بنیادی امامت بین شیعه و اهل سنت وجود دارد و همین تفاوتهای بنیادی سبب می شود که نگاه دو گروه به سیره ائمه با همدیگر کاملا تفاوت داشته باشد.
موسوعه حضرت خدیجه (س) منتشر می شود
- دسته:
اخبار تاريخي
حجت الاسلام و المسلمین دکتر ناصر رفیعی دبیر علمی همایش حضرت خدیجه (س) در گفتگو با سخن تاریخ، به برگزاری چند برنامه تلویزیونی درباره شخصیت آن حضرت و دعوت از برخی از مراجع به عنوان سخنران همایش اشاره کرد و افزود: در این زمینه کار موسوعه حضرت خدیجه (س) به اتمام رسیده است.
نشست تاریخ اجتماعی با حضور دکتر ویلم فلور( پژوهشگر تاریخ اجتماعی ایران)
- دسته:
جلسات و هم اندیشی ها
نشست تاریخ اجتماعی با حضور دکتر ویلم فلور( پژوهشگر تاریخ اجتماعی ایران) 22 آذر در سالن اجتماعات آرشیو ملی ایران برگزار می گردد.
کارگاه آموزشی «سندشناسی و سند خوانی»
- دسته:
اخبار تاريخي
مرکز اسناد و کتابخانه ملی استان قزوین با مشارکت دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)، سازمان میراث فرهنگی و انجمن ایرانی تاریخ نمایندگی قزوین اولین کارگاه آموزشی «سندشناسی و سند خوانی» را برگزار می کند.
نشست علمی بررسی «تحولات پس از رحلت پیامبر(ص)» برگزار شد
- دسته:
اخبار تاريخي
حوزه/ نشست علمی بررسی تحولات رحلت پیامبر(ص) با موضوعاتی چون ایام محسنیه، محل دفن پیامبر و چرایی ازدواج معصومین(ع) با برخی زنان که برای آنها مشکل ایجاد کردند، برگزار شد.
مقتل ابومخنف؛ جریان مشترک کتب تاریخی
- دسته:
اخبار تاريخي
مرضیه محمدزاده با اشاره به اعتبار بالای مقتل ابومخنف گفت: در نگارش کتب تاریخی مانند تاریخ طبری، لهوف و ارشاد از این مقتل استفاده شده است؛ تقریباً در بین بسیاری از اسناد تاریخی درباره عاشورا میبینیم که این کتابها در نهایت به مقتل ابومخنف میرسند.
مصاحبه در تاریخشفاهی بازجویی از افراد نیست
- دسته:
اخبار تاريخي
علیاصغر سعیدی، دانشیار دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه تاریخ شفاهی بازجویی از افراد نیست، گفت: آثاری که با تکیه بر تاریخ شفاهی در حوزه تاریخ اقتصاد عصر پهلوی منتشر کردیم مبتنی بر همان نقلقولها و سخنی بود که در عالم واقع وجود داشت و تصویری اسطورهای از آنها نساختیم زیرا قصدمان این نبود که بگوییم این افراد سرمایهدار، استثمارگر یا غیرمذهبی بودند.
اوضاع سیاسی ـ اجتماعی عصر امام حسن عسکری(ع)/ محمد نصیری
- دسته:
اخبار تاريخي
اینکه سه پیشوای شیعه در سامراء و مرکز حکومت عباسی تحت نظارت سلطنت قرار می گیرند و در جوانی به شهادت می رسند، بیانگر شدت اختناق و فشار آن دوران است. اما فشارهای زمان امام عسکری(ع) بیشتر بود.
تاریخ نگاری مسعودی
- دسته:
معرفی کتاب
در این پژوهش دو اثر او: مروج الذهب و التنبیه و الاشراف به روش تحلیل و نقد متن، به دست بررسی سپرده شد و این نتیجه کلی حاصل آمد که از سهم و کارنامه او در تاریخ نگاری اسلامی میتوان به عنوان مکتب تاریخنگاری مسعودی یاد کرد هر چند که پیروانی نیافت و به جریانی تأثیر گذار تبدیل نشد.
مروری بر مبارزات آیتالله گلپایگانی با رژیم پهلوی + اسناد
- دسته:
معرفی کتاب
پخش پیام آیتالله گلپایگانی در آن شرایط خفقان، اعجاب همگان را برانگیخت و در فرصتی كوتاه بازتاب گستردهای داشت. اهمیت این موضوع آنقدر بود كه حاج سید احمد آقا فرزند امام(ره) در تماس با فرزند آیتالله گلپایگانی گفته بودند امام(ره) این اعلامیه را بالای سرشان نصب كرده و فرمودند " از طرف من چندین مرتبه دست آقای گلپایگانی را ببوسید."
مروری انتقادی بر آسیبشناسی های پژوهش در ایران
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
پابهپای رشد کمی و کیفی مقالات پژوهشی ایران در سالهای اخیر، کوششهایی نیز برای آسیبشناسی آنها از منظرهای مختلف صورت گرفته است. محققان مختلفی، هر یک از منظری و با رویکردی، خواستهاند اسباب و علل ناکامیهای احتمالی را کشف کنند و راهی برای رفع آنها بیابند. برخی از ایشان بیشتر از منظر یک جامعهشناس علم به مسئله نگریستهاند، برخی روانشناسانه، انگیزههای فردی محققان را کاویدهاند، برخی دیگر همچون شاهدانی عینی تجربۀ حضور خویش در دانشگاههای داخل و خارج ایران را مقایسه کردهاند، برخی به اقتضای مسئولیتهای اجرایی از برخی مشکلات آگاه شدهاند.
شناسایی 100 هزار اثر تاریخی در کشور
- دسته:
اخبار تاريخي
معاون توسعه مدیریت گردشگری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گفت: تاکنون 100 هزار بنای باستانی، اثر فرهنگی و اشیای تاریخی در کشور شناسایی شده است اما بیش از 600 هزار اثر تاریخی شناسایی نشده دیگر نیز وجود دارد.
امحای بتپرستی و بازآفرینی غرور قومی عرب؛ جستاری در تاریخنگاری هشام کلبی بر پایۀ کتاب الأصنام
- دسته:
مقالات متفرقه تاریخی
تاریخنگاری هشام کلبی (204ﻫ.ق.)، بهویژه در کتاب الأصنام بهعنوان مسیری برای فهم تاریخنگاری اسلامی در سدههای نخستین اسلامی، همچنان شایسته بازخوانی است. این نوشتار، با رویکرد معناکاوی کتاب الأصنام و تحلیل گفتوگوی متن با نویسنده و نیز تحلیل بافت اندیشهای و فرهنگی زمانۀ متن، در پی یافتن پاسخ این پرسش است که چرا کلبی در آغاز قرن سوم هجری به تولید چنین متنی در مورد بتهای عرب جاهلی دست یازید؟
در ساخت آثار هنری فرق بین تاریخ و افسانه رعایت شود
- دسته:
اخبار تاريخي
«آیت الله العظمی مکارم شیرازی» در دیدار با عوامل سازنده مجموعه تلویزیونی حضرت موسی(ع) بر لزوم رعایت مسائل تاریخی و قرآنی در ساخت این سریال تاکید کردند و گفتند: در ساخت این سریال باید میان تاریخ و افسانه فرق قائل شوید.
کرسی های نقد علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
- دسته:
اخبار تاريخي
پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی به مناسبت هفته پژوهش کرسی های نقد علمی را در حاشیه دومین نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی و فناوری دفتر تبلیغات اسلامی برگزار می کند.
- مقالات دیگر...
- سی و پنجمین نشست تاریخ کلام امامیه /متن کامل + صوت
- آرزو برای گسترش «جشن نوروز» در دنیا
- وجود اسناد مرتبط با امیرکبیر در سه آرشیو بریتانیا
- كشف نسخه های خطی قرآنی در مصر
- نمایشگاه مجازی دستخط های آیت الله مدرس
- دو نشست علمی در هفته پژوهش با حضور اساتید صاحبنظر
- رونمایی از سه اثر پارلمانی
- ناگفتههای «کاخ گلستان» برملا میشوند
- شهید آیت الله سید حسن مدرس در آئینه روایات و خاطرات یک مخالف
- یادداشت روسها مبنی بر لزوم تبعید ستارخان و باقرخان از تبریز
- حمد الله مستوفی و تقاویم رایج و نارایج در ایران قرن هشتم هجری
- «ریزش خواص در حکومت امیرمومنان(ع)» منتشر شد
- سلسله سادات چگونه به چین رسید
- انجمن ایرانی تاریخ سومین همایش« آموزش تاریخ در مدارس » را برگزار می کند
- برگزاری نخستین همایش تاریخ پژوهش و نقد متون
- نشست یازدهم تاریخ شفاهی ایران
- نشست «بررسی و نقد روش روایی» برگزار می شود
- فراخوان همایش «از قیام تا انقلاب» منتشر شد
- نخستین مجلدات «شخصیتهای مانا» رونمایی میشود.
- جای تاریخ، فلسفه و مردمشناسی در حوزه مرمت خالی است.
- ...
گروه تاریخ اسلام
دروس و سرفصل ها
معرفی اساتید
پایان نامه ها و تحقیقات
مجله سخن تاریخ
مطالعات تاریخی جهان اسلام
مقالات
دانش آموختگان
سفرهای علمی
آمار بازدیدکنندگان
بازدید این صفحه : 1002454 |
بازدید امروز : 3234 |
کل بازدید : 5895863 |
بازدیدکنندگان آنلاين : 4 |
زمان بازدید : 1/2344 |
ورود کاربران
برای استفاده از امکانات سایت مانند ارسال و پیگیری مقالات ، دانلود کتب و نقشه ها و دریافت خبرنامه سایت باید در سایت عضو شده، با نام کاربری خود وارد شوید!